Ptolek napisał: Niestety mam wejście niesymetryczne, mój tuner to T3015, a jakbym dał symetryzator to byłoby dobrze ? I gdzie szukać schematu symetryzatora ?
.....problem jest w tym że nie posiadam odpowiednich kabli (ani 75ohm koncentryka ani symetrycznego 300 ohm).
To bardzo dobrze ,że masz wejście niesymetryczne
Symetryzator taki najprostszy to kawałek rdzenia i kilka zwojów dwoma przewodami -ale na razie zostawmy to ..
Kabel na antenę dostaniesz ode mnie -może nawet mieszkasz niedaleko ? Dogadamy się na PW.
jam bardzo mnie cieszy ,że rzucasz konkretami -jeżeli będziesz tak dalej robił ,to jeszcze nie raz ciekawie pogadamy na forum. Mam nadzieję ,że zrozumiałeś właściwie moje intencje -nie każdy kto czyta to forum posiada przeglądarkę DjVu ,aby zobaczyć to co opisałeś ,a także nie każdy wie do czego przypiąć jakiś tam współczynnik skrócenia ... A tak ,to mamy jasność ,że antena będzie w "szczycie formy" na właściwym paśmie. Jeżeli chodzi o współczynniki tłumienia jednostkowego ,to jest to bardzo ważny parametr ,dzięki któremu możemy obliczyć straty sygnału dla danej częstotliwości ,przy konkretnej długosci kabla łączącego urządzenie z anteną ,ale jeżeli chodzi o nasz temat ,to ważniejszy jest współczynnik skrócenia ,gdzie dla każdego typu kabla producent powinien zamieścić ten parametr i możemy określić wszystko co do milimetra. Oczywiście to akademicka dyskusja ,bo pasmo UKF FM ,to całe 20MHz do pokrycia i parę mega to jeszcze nie tragiedia .... Myślę że tunerek
Ptolek a jest wart lepszej anteny niż 1m druta i każdy z nas dał mu do wyboru kilka opcji ,nawet tej bez urywania firanki