logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę do nadajnika UKF z Allegro zamontować na 3 piętrze?

Tomek515 23 Mar 2006 23:19 4914 18
REKLAMA
  • #1 2450148
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Witam nabyłem na Allegro nadajnik UKF http://www.allegro.pl/item93818468_fm_stereo_transmitter_nadajnik_ukf_.html

Jaką duża ma być antena do tego nadajnika, jak ma wyglądać?
    Kupić ? czy da sie zrobić samemu

Mieszkam na 3 piętrze, chciałbym antene zamontować za oknem a więc nie chciałbym aby była wielka i rozłożysta

Proszę o pomoc będe bardzo wdzięczny :(
  • REKLAMA
  • #2 2450626
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Antenka przy balkonie lub za oknem - to najwieksze nieszczęście jakie mozna wymyśleć.
    Mała skuteczność, problemy z zestrojeniem, generator sygnałów niepożądanych.
    Jedyna słuszna lokalizacja to otwarta przestrzeń.
  • #3 2451462
    Tomek515
    Poziom 23  
    Szkoda że nie moge przy oknie :( bo z montowaniem na dachu to nie wiem jak będzie(zarząd bloku)

A jakiej wielkościa miała by być taka antena ?

Da się zrobić samemu?

Lub ile kosztowała by gotowa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2451526
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    nie moge otworzyc tego linku na allegro! ale domyslam sie ze był tam nadajnik na pasmo radiowe 88-108Mhz. Jesli tak kup sobie zwykły dipol .Ofertę znajdziesz na www.dipol.com.pl .Zwykły dipol na zakres radiowy wystawisz na wysiegniku za oknem i tez bedzie działac.Wiadomo ze najlepiej jak antena jest w tzw "przestrzeni otwartej" lecz czasem z róznych wzgledów nie da sie inaczej -o tym Ty kolego decydujesz.zasilisz ja kablem koncentrycznym jako dopasowania uzyjesz petli 1/2 lambda razy współczynnik skrócenia (ok 0.82) lub przy małych mocach (mysle ze chodzi o ok 20mW hi) wystarczy symetryzator na rdzeniu ferrytowym tez kupisz go w DIPOLU.Taka antena do edukacyjnych zabaw zupełnie wystarczy.
  • #5 2453295
    Tomek515
    Poziom 23  
    Cześć :)
    humek Dziękuje za pomoc!

Anteny na tej stronie są dość tanie... która z nich była by dla mnie dobra? chciałbym aby nie była zbyt droga...
    http://www.dipol.com.pl/market.php?sid=79417d2e0a5e6d8&page=1&addr=12&mode=

Podoba mi sie ta... bo nie jest rozłożysta i wygląda całkiem przyjaźnie :)
    http://www.dipol.com.pl/sklep/a0229.php?sid=b23d7570a4cfe08
    Ale nie wiem jak by działała....

Proszę doradzicie co wybrać bo wy się na tym znacie a ja nie
    (nie wiem co to zwykły dipol ;/ to ta najtańsza na samej górze ?)
  • REKLAMA
  • #7 2453665
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    300Ω? Co to za antena, chyba do radioodbiornika.
  • REKLAMA
  • #8 2453745
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    He he.
    A do czego sprzedaje sie anteny na pasmo radiofoniczne UKF?
    Tylko do odbiornikow, bo nadawanie tam bez koncesji jest nielegalne.
    Prywatne radio to mozesz zrobic w internecie, a na nadawanie przez radio trzeba miec przyznana czestostliwosc i pozwolenie (koncesja). Co by to bylo jakby kazdy sobie nadawal gdzie mu sie podoba. Prawda? Daloby sie wtedy sluchac radia?
    Zbudowanie anteny nadawczej na UKF jest bajecznie proste i tanie.
    Nie chce Ci sie poszukac takich tematow na forum?
  • #9 2454265
    szerloc1
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    anteny typu yagi jak i dipole zamkniete zazwyczaj maja 300oma lub 200 oma do tego stosuje sie balum z przekladnia 1/4 i robi sie zo z kabla takiego orginalnego symetryzatora nie polecam bo to jest kupa jednym slowem a dlatego ze rdzenie ktore sa stosowane to nie odpowiadaja zadnym noma i zazwyczaj jest na nich strata i to pare ladnych db
  • #10 2454292
    czarutek
    Poziom 34  
    W dipolach giętych i w otwartych półfalowych zadaniem baluna nie jest zmiana impedancji, tylko zrównoważenie kabla koncentrycznego (niezrównoważonego) pod zrównoważoną antenę i zrównoważone wyjście nadajnika.
    No bo nie wierzę, żeby komuś przyszło do głowy stosować tu kabel symetryczny...
  • #12 2455925
    Tomek515
    Poziom 23  
    Cześć, ten link to raczej nie dla mnie ,szukam wmiare małej anteny za okno a nie wielkiego potwora na dach :)

Żadna z oferty www.dipol.com.pl nie pasuje dla mnie?
  • #13 2466485
    Tomek515
    Poziom 23  
    Nikt nie jest w stanie mi pomudz ;/ ?
  • Pomocny post
    #14 2468582
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A więc tak.
    Przypuśćmy że chcesz zrobić antenkę na 100MHz.
    Długość fali tej częstotliwości to 3 metry.
    Najlepiej abyś wykonał sobie antenę ćwierć falową tzw. dipola.
    3/2 to 1,5 metra = cała długośc anteny, dzielisz to jeszcze na 2
    1,5 metra / 2 = 75 centymetrów = długość jednego ramiona.
    Jaką antenę do nadajnika UKF z Allegro zamontować na 3 piętrze?
  • #15 2469171
    Tomek515
    Poziom 23  
    mpn103 dzięki za pomoc :)
    Widziałem taki projekt na elektdzie, w tamtym przypadku te pręty były z 2mm miedzianej rurki, czy w tym przypadku też można zastosować ten materiał?
  • #16 2470167
    czarutek
    Poziom 34  
    Bardzo ładnie działa to:
    Załączniki:
    • Jaką antenę do nadajnika UKF z Allegro zamontować na 3 piętrze? Dipol.gif (37.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 2470367
    Tomek515
    Poziom 23  
    Całkiem fajny projekt :)

Znalazłem dziś w domu antene ot telewizora panasonic :D
    zdjęcia zamieszczam poniżej, każde z ramion wysówa się na 1m, wtyczka z 300OHM robi 75OHM. Może by coś z tego było ?
    Załączniki:
    • Jaką antenę do nadajnika UKF z Allegro zamontować na 3 piętrze? 1.jpg (12.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaką antenę do nadajnika UKF z Allegro zamontować na 3 piętrze? 2.jpg (16.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaką antenę do nadajnika UKF z Allegro zamontować na 3 piętrze? 3.jpg (14.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2470420
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Możesz i to zastosować tylko uważaj żeby każde z ramion miało po tyle samo długości
  • #19 2470568
    djbpm
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    czarutek napisał:
    Bardzo ładnie działa to:

W tym opisie Dipol.gif jest poważny błąd powtarzany w wielu opisach. Długość pętli dopasowującej NIE MOŻE być mnożona przez współczynnik skrócenia kabla.
    Napięcie występuje między ekranami tych dwóch kabli, a między nimi jest tylko troszku izolacji zewnętrznej kabla, a resztę izolatora stanowi powietrze.
    Ponieważ izolatorem w tym przypadku nie jest polietylen w kablu tylko powietrze, więc należy to pomnożyć przez około 0,98 - 0,95 a NIE 0,68 ani 0,81 ani nic w tym podobne.
    Poza tym między tymi kablami jest pojemność, i odległością jednego od drugiego będzie można ją regulować. Nie robiłem tego dopasowania i nie wiem jak się w praktyce zachowuje.

czarutek napisał:
    W dipolach giętych i w otwartych półfalowych zadaniem baluna nie jest zmiana impedancji, tylko zrównoważenie kabla koncentrycznego (niezrównoważonego) pod zrównoważoną antenę i zrównoważone wyjście nadajnika.

A słyszałeś może o balunie 1:4 z kabla o długości półfalowej? Wtedy można zastosować dipol na 300 Ohm i za dopasowaniem mamy 75 Ohm.
    Patrz poradnik ukf str 860 rys 7.10a oraz str 895 rys 7.33 a i b. Tu w b mamy balun 1:1.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru anteny do nadajnika UKF zakupionego na Allegro, przeznaczonego do montażu na 3 piętrze za oknem, z ograniczeniem wielkości anteny. Zalecane jest stosowanie anteny dipolowej na pasmo 88-108 MHz, najlepiej w otwartej przestrzeni dla lepszej skuteczności. Proponowana długość dipola dla częstotliwości około 100 MHz to około 1,5 m całkowitej długości (75 cm na jedno ramię). Można wykonać antenę samodzielnie, np. z miedzianej rurki o średnicy 2 mm lub wykorzystać antenę telewizyjną 300 Ω z symetryzatorem do 75 Ω. Wskazano na konieczność stosowania symetryzatora (baluna) do dopasowania impedancji i zrównoważenia kabla koncentrycznego, najlepiej baluna 1:4 o długości półfalowej. Omówiono również błędy w powszechnych opisach dotyczących długości pętli dopasowującej i współczynnika skrócenia kabla, podkreślając, że w pętli powietrze jest głównym izolatorem, co wpływa na parametry. Zwrócono uwagę, że montaż anteny za oknem jest możliwy, ale mniej efektywny niż na dachu lub w otwartej przestrzeni. Wskazano na ofertę anten dipolowych dostępnych na stronie www.dipol.com.pl, z rekomendacją modelu A0200 wraz z symetryzatorem. Poruszono także kwestie legalności nadawania na UKF bez koncesji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA