logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netbox 5G CPE MAX 5 z Play - utrata sygnału 5G po godzinie pracy

matios222 12 Kwi 2025 08:41 807 7
REKLAMA
  • #1 21516239
    matios222
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.

Zakupiłem Netbox 5G CPE MAX 5, od sieci Play. Antena Bravio H352-381 + własny router ASUS XT8. Jestem w miejscowości Strzelno, Kujawsko pomorskie. Do nadajnika BTS mam około 350m. Mam problem z utratą sygnału 5G. Kiedy zresetuje ręcznie antenę czyli wyłączę odczekam chwilę i podłącze na nowo, wtedy mam pełny zasięg sieci LTE jak i 5G i prędkości wynoszące ponad 500MB/S. Antena ustawiona bezpośrednio na BTS, przeszkód żadnych. Po screenie z Bravio widać, że jakość sygnału jest znakomita. Szczególnie 5G, gdzie SINR wynosi 32dB.

Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest.pl pokazujący prędkość pobierania 631,42 Mb/s z sieci 5G.
    Zrzut ekranu aplikacji pokazujący jakość sygnału sieci mobilnej z punktami SINR i RSRP.

Jednak po godzinie - dwóch pracy anteny, zasięg 5G jest zerowy (tak jakby zawieszony lub antena "nie podnosi" z powrotem 5G) i prędkość spada, jest tylko LTE. Sytuacja taka będzie do czasu kiedy nie wyłączę Bravio i podłącze na nowo. Dodam, że reset urządzenia z poziomu przeglądarki nie pomaga.

Screen z Net Monster.

Zrzut ekranu z aplikacji Net Monster pokazujący szczegóły sygnału sieci 4G i 5G.

Zrzut ekranu z aplikacji Net Monster przedstawiający parametry sieci 4G i 5G w miejscowości Strzelno.
  • REKLAMA
  • #2 21516274
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Proponuję pytanie zadać swojemu operatorowi komórkowymi. BOK.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21516290
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Można telefonować do BOK i prosić żeby połączyli z działem technicznym.
    Jest możliwość na sprawdzeniu tego samego na innym sprzęcie aby wykluczyć sprzęt, lub u sąsiada?
  • REKLAMA
  • #5 21516294
    matios222
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    >>21516290

Niestety nie mam innego sprzętu obslugujacego 5G, chyba, że kartę przełożyć do telefonu i wtedy testować.

Sąsiedzi również nie maja 5G tylko Netboxy od Play, ale 4G od ZTE.
  • #6 21516303
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Wierzę że znajdziesz przyczynę i rozwiążesz problem i opiszesz rozwiązanie na elektrodzie. Jesteś bystry. Bardziej niż Ja.

Sprzęt który zakupiłeś jak dawno kupiony, może można wymienić i reklamować, sprzedawca z miłą chęcią wymieni.
    Chyba rok nie minął.
  • #7 21740101
    Cassius636
    Poziom 2  
    @matios222 >>21516294 Hej, mam podobny problem i objawy, z tym że u mnie dostawca netu to Flex. Czy udało Ci się rozwiązać problem?
  • #8 21740194
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    AI twierdzi, że:

"T-Mobile stosuje blokady w routerach, głównie w postaci blokady SIM-lock na niektórych urządzeniach, która uniemożliwia korzystanie z kart innych operatorów. Firma wprowadziła również blokadę transmisji danych dla bonusów w routerach, co oznacza, że korzystanie z internetu odbywa się na zasadach zgodnych z podstawową taryfą abonamentu, a nie bonusu przeznaczonego np. na telefon."

Możliwe, że pozostali operatorzy również zaczęli robić porządki w swoich sieciach. W sumie dziwi mnie, że dopiero tak późno bo ludzi korzystających z dostępu do internetu na kartach SIM praktycznie za grosze, było bardzo wielu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy utraty sygnału 5G w urządzeniu Netbox 5G CPE MAX 5 od operatora Play, używanym z anteną Bravio H352-381 i routerem ASUS XT8 w lokalizacji Strzelno, Kujawsko-Pomorskie, około 350 m od BTS. Po ręcznym resecie anteny sygnał 5G i LTE jest pełny, a prędkości przekraczają 500 Mb/s, jednak po około godzinie pracy sygnał 5G zanika, pozostaje tylko LTE. Reset urządzenia przez przeglądarkę nie rozwiązuje problemu. Operator Play przeprowadził retransmisję, która nie pomogła. Brak innego sprzętu 5G do testów, sąsiedzi mają Netboxy Play, ale tylko 4G od ZTE. Sugerowano kontakt z działem technicznym operatora oraz możliwość reklamacji sprzętu. W dyskusji pojawiła się informacja o możliwych blokadach operatorów na urządzeniach 5G, co może wpływać na stabilność połączenia. Inny użytkownik zgłosił podobny problem u operatora Flex, pytając o rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA