logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasięg bramki Zigbee w instalacji PV z mikrofalownikami Apsystems - 15m odległości

voytalo 12 Kwi 2025 18:34 267 3
REKLAMA
  • #1 21516853
    voytalo
    Poziom 25  
    Ocena: 130
    Witam. Czy ktoś z użytkowników robił instalację PV na mikrofalownikach Apsystems? Chodzi mi o zasięg bramki Zigbee. Mam do rozbudowy instalację istniejącą. Sterownik Apsystems z bramką Zigbee byłby ok. 15 metrów od nowego mikrofalownika. Pytanie czy się "zobaczą"? Wiem że zasięg Zigbee to nawet kilkadziesiąt metrów, ale wszystko zależy od bramki. Czy ma ktoś w Apsystems takie doświadczenie ?
  • REKLAMA
  • #2 21517542
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    voytalo napisał:
    Wiem że zasięg Zigbee to nawet kilkadziesiąt metrów, ale wszystko zależy od bramki. Czy ma ktoś w Apsystems takie doświadczenie ?

Z ZigBee akurat nie mam doświadczenia, ale ogólnie w radiówce tak. Ogólnie jest tak, że ZAWSZE zasięg łącza radiowego (wszystko jedno, czy ZigBee, czy wifi, czy Bluetooth lub jakiekolwiek inne) uzależniony jest głównie od warunków środowiskowych (widoczność urządzeń, zakłócenia itd.) i właściwości konkretnych urządzeń.

Inaczej mówiąc - w praktyce nie ma możliwości przewidzieć realnego zasięgu dla łącz. Można się trochę posiłkować jakimiś obliczeniami albo kalkulatorami, ale to zawsze obarczone jest błędem, czasami kosmicznym, bo właśnie nie zna się wszystkich warunków środowiskowych.

Sumując - tylko zestawienie realnego połączenia na konkretnych urządzeniach (bramkach) da ci odpowiedź na twoje pytanie.

I jeszcze jedno - pamiętaj, że łącza radiowe są czułe na wszelkie zmiany warunków środowiskowych, więc zawsze można oczekiwać w czasie ich eksploatacji zarówno pogorszenia jakości łącz (np. skrócenie odległości), jak i polepszenia tej jakości (np. wydłużenie łącza), w zależności co tam się w eterze odbywa,
  • REKLAMA
  • #3 21517590
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Też pytanie jakiego typy urządzeniem Zigbee mamy do czynienia.
    Sterownik Apsystems to na pewno koordynator. Natomiast pozostałe urządzenia to router lub end device.
    Ruterami są zazwyczaj urządzenia które mają zasilanie z sieci, te end device z baterii.
    Różnica pomiędzy tymi dwoma że routery rozgłośnia ta samą sieć łącząc się pomiędzy sobą i przekazują informacje do koordynatora. Natomiast end device połączyć się może tylko z koordynatorem lub ruterem, nie jest możliwe połączenie dwóch urządzeń end device.

Dodano po 16 [minuty]:

No i wszystko jasne
    Zasięg bramki Zigbee w instalacji PV z mikrofalownikami Apsystems - 15m odległości
  • #4 21518228
    voytalo
    Poziom 25  
    Ocena: 130
    Kolego kmarkot, chodzi mi właśnie o tą odległość pomiędzy ECU a mikrofalownikiem.
REKLAMA