logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie równoległe pakietów 3s1p - czy to bezpieczne?

fuser 12 Kwi 2025 21:38 510 3
REKLAMA
  • #1 21517039
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    Pytanie teoretyczne:

Mam fabryczny pakiet, załóżmy 3s1p zabezpieczony PCM/BMS. Rozłącza po naładowaniu, rozładowaniu i przekroczeniu prądu. Prąd obciążenia powiedzmy, że max 2A, a potrzebuję 40A. Czy to będzie poprawnie jeśli połączę równolegle 20 takich gotowych pakietów, żeby nie budować od początku 3s20p ? Zakładam, że przy rozładowywaniu odłączy najsłabszy pakiet i potem kolejno pozostałe, to samo przy ładowaniu. Co się stanie jeśli ulegnie awarii jakieś ogniwo w którymś 3s1p ? Całość będzie nadal pracować ze zmniejszoną pojemnością ? Wydaje mi się, że to chyba lepiej niż gdyby to się stało gdy będzie 20 ogniw zgrzanych razem.
  • REKLAMA
  • #2 21517046
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2530
    Logika kulawa. Bateria 3s nie wymaga pisania, że tam jest jeden akumulator równolegle. Tak się kończy naśladowanie bez zrozumienia zasad.
    Weź podstawy elektrotechniki. Tam jest opisane jak się zachowują akumulatory i ogniwa pierwotne w połączeniu szeregowym i równoległym.
    PCM odetnie całą baterię a nie jedno jej ogniwo. Nie wiem skąd pomysł, że odcięte będzie jedno ogniwo. PCM ma tranzystory od strony np. minusa i w razie czego odcina minus od obciążenia i ładowarki.
    Podręcznika nie będę przepisywał. Robiłem to wielokrotnie, ale jak widać wciąż znajdują się osoby nieskłonne do poszukania opisów:
    Połączenie szeregowe ogniw elektrochemicznych.
    Połączenie równoległe ogniw elektrochemicznych.
    Połączenie mieszane ogniw elektrochemicznych.
    Ogniwa elektrochemiczne dzielimy na:
    1. ogniw pierwotne - jednorazowe, potocznie i głupio nazywane bateriami
    2. ogniwa wtórne - po rozładowaniu można je naładować - akumulatory, potocznie nazywane akumulatorkami, ogniwami, bateriami. Zależy od poziomu ignorancji i głupoty nazywacza.
    Ogniwa pierwotne i wtórne można łączyć w baterie. Potocznie takie baterie są nazywane akumulatorami, pakietami bateriami. Znowu w zależności od poziomu wiedzy i inteligencji nazywacza.

Tego w podręczniku nie znajdziesz:
    Chcesz obciążyć baterię 3 szeregowo połączonych akumulatorów (3S) prądem 40 A. Możesz użyć akumulatorów zdolnych oddawać tak duży prąd, np. z elektronarzędzi. Możesz użyć słabszych akumulatorów łącząc je równolegle 2 akumulatory powinny przewodzić po 20 A, w sumie 40 A. Do tego odpowiednio mocny PCM nazywany BMS.
    Najpierw budujesz baterie równoległe, następnie je łączysz szeregowo. Nie próbuj łączyć równolegle baterii szeregowych, bo każda będzie potrzebowała PCM. A powyższa metodą użyjesz tylko jeden taki PCM na całą baterię 3s niezależnie od ilości ogniw połączonych równolegle.
    W połączeniu równoległym jeżeli dojdzie do zwarcia w jednym z akumulatorów, to pozostałe zasilą go i on się zapali. Dlatego stosuje się dość cienkie taśmy, które ulegną przepaleniu jak bezpieczniki topikowe.
  • REKLAMA
  • #3 21517056
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    LEDówki napisał:
    PCM odetnie całą baterię a nie jedno jej ogniwo.

Gdzie napisałem, że PCM odetnie jedno ogniwo ? PCM danej sekcji odetnie tylko tę sekcję 3s1p.

Na początku napisałem "pytanie teoretyczne" - mam gotowe FABRYCZNE pakiety i nie chcę ogniw rozpakietowywać. Dlatego pytam czy można je połączyć równolegle. Tak lub nie i dlaczego i to mi wystarczy. Dziękuję.
  • #4 21517238
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2530
    Można ze wszystkimi konsekwencjami, które z takiego połączenia wynikają. Ty masz rozumieć, co się w takiej baterii dzieje niezależnie od tego jaką nazwano.
REKLAMA