logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka obudowa do suba na głośniku Boschmann ALX-122SP

crsevolution 10 Lip 2004 08:36 2236 9
REKLAMA
  • #1 735144
    crsevolution
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Kupiłem głośnik Boschmann i bardzo prosiłbym, żeby ktoś pomógł mi obliczyć objętość skrzyni, długość i średnicę bass reflex'u - oraz na której ściance mam go umieścić.. Parametry głośnika to:

- średnica 30cm,
    - moc RMS 350W,
    - 4 Ohm,
    - 30 Hz - 1000 Hz,
    - sensitivity 90 dB,
    - Fs (Hz) - 32,4
    - Qms - 6,34,
    - Qes - 0,37,
    - Qts - 0,35,
    - Vas - 70, 19 l
    - mms - 99,86g
    - mmd - 94,33 g

Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 735241
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    sciągnij sobie WinISD i sam zobacz, ale jak na moje oko to programik pokazuje całkiem niezłe wyniki przy 43L b-r(strojonym na 37Hz) powiedzmy 7,5x24cm
  • REKLAMA
  • #3 735775
    crsevolution
    Poziom 16  
    No tak.. Tylko ja się kompletnie nie znam na tym programie, ani na żadnym innym, służacym do pokazywania wykresów charakterystyk i innych takich... Dlatego poprosiłem o pomoc..
  • REKLAMA
  • #4 735888
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Zapewnienia o takie mocy RMS bylyby prawda, gdyby toto mialo naprawde spore wychylenie..Przyjalem za X max 7mm ...
    Przy 50 litrach netto i strojeniu pod 35 Hz wyszla zapadlosc "mocowa" w okolicach 50 Hz i ponizej strojenia - za to wykres wyglada ladnie. Tak bym zostawil - i tak to ustrojstwo nie da rady tyle wytrzymac (chyba, ze w malej obudowie, w ktorej specjalnie nie zagra..)...tunel 10cm wewn. o dlugosci 32 cm. 6dB spadku przy okolo 31 Hz.

Ewentulanie - 40 litrow i BR na 40 Hz - ten sam tunel o dl 31 cm. Lepiej z wyt. mocowa ale spadek 6dB przy 36 Hz.
  • REKLAMA
  • #5 736005
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    To dobry glosnik i ma Xmx=10,5mm! A to wcale nie malo. Przed przesterowaniem na pewno zabezpieczy go mocna konstrukcja zawieszen. Mozna go kupic za niewiele ponad 200zl co przy mocy 350W jest okazja. Mierzyli go i sluchali w czasopismie car-audio gdzie osiagneli tylko 85dB efektywnosci ale potwierdzili dane T-S i wycisneli jedno z lepszych cisnien przy 100W mocy. To dobry glosnik ostatnio ukazal sie test mniejszego ALX102SP. Za te pieniadze zostal wyruznienie.
  • #6 736153
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    OOooo - dzieki Irek2!! W takim razie proponuje wersje 1 - 50 litrow netto ! Da rade. Myslalem, ze 7 mm to maksimum tego przetwornika.
  • #7 737250
    crsevolution
    Poziom 16  
    Hmm.. Czyli najlepszym wyjściem będzie zastosowanie 50-cio litroej obudowy typu b-r z kazałem o średnicy 10cm i długości 32cm tak ? Czy ma znaczenie na której ściance i w którym miejscu umieszczę kanał ? Czy mogę zbudować prostopadłościan z dowolnego stosunku dług - szer- wys ?
  • #8 737532
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    crsevolution to jedno z rozwiazan ale nigdy nie wiadomo czy najlepsze bo to zalezy od tego jak kto slyszy i czego slucha. Najwazniejsza jest objetosc i to juz masz 50 litrow. Stosunek bokow juz nie jest taki wazny, umieszczenie tunelu b-r tez nie ma wiekszego znaczenia. Dlugosc tunelu mozna potem korygowac przy probach odsluchowych. Mozna jeden duzy tunel zamienic na dwa mniejsze. Rura 32cm to klopot i chyba bedzie trzeba pomyslec o rurze kanalizacyjnej.
  • #9 740946
    crsevolution
    Poziom 16  
    Hmm..Czy te 50 litrów to troszke nie za mało ? Jak policzyłem obudowa będzie miała ymiary 35cmx40cmx40cm.. To ma byc tuba do samochodu, zawsze mi się wydawało, że im większa wielkość obudowy, tym lepiej..
  • #10 741013
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Niestety, im większa obudowa wcale nie jest tym lepiej. Po co wtedy robić obudowę, jak grając free-air jest nieskończenie duża obudowa?? Generalnie im większa (w granicach rozsądku) tym sub zejdzie niżej, ale impuls i wytrzymałość mocowa spada i nie zawsze sie opłaca walczyć o kilka Hz w dół... Generalnie nie powinno się przekraczać wartości Vas. No i po to są programy do symulacji, aby znaleźć to optimum

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru obudowy typu bass reflex dla głośnika Boschmann ALX-122SP o średnicy 30 cm, mocy RMS 350W i parametrach Thiele-Small (Fs 32,4 Hz, Qts 0,35, Vas 70,19 l). Zalecana objętość netto obudowy wynosi około 50 litrów, z basrefleksem o średnicy około 10 cm i długości około 32 cm, strojonym na około 35-37 Hz. Umiejscowienie tunelu bass reflex nie jest krytyczne, a proporcje boków obudowy mogą być dowolne, co ułatwia konstrukcję. Większa objętość obudowy niekoniecznie poprawi brzmienie, gdyż przekraczanie wartości Vas może obniżyć efektywność i wytrzymałość przetwornika. Zaleca się stosowanie programów symulacyjnych, takich jak WinISD, do optymalizacji parametrów obudowy i strojenia tunelu. Głośnik charakteryzuje się maksymalnym wychyleniem membrany Xmax około 10,5 mm, co pozwala na efektywne wykorzystanie mocy. Konstrukcja obudowy powinna uwzględniać wytrzymałość mechaniczną, aby zabezpieczyć głośnik przed przesterowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA