logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka obudowa do suba na głośniku Boschmann ALX-122SP

crsevolution 10 Lip 2004 08:36 2236 9
REKLAMA
  • #1 735144
    crsevolution
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Kupiłem głośnik Boschmann i bardzo prosiłbym, żeby ktoś pomógł mi obliczyć objętość skrzyni, długość i średnicę bass reflex'u - oraz na której ściance mam go umieścić.. Parametry głośnika to:

- średnica 30cm,
    - moc RMS 350W,
    - 4 Ohm,
    - 30 Hz - 1000 Hz,
    - sensitivity 90 dB,
    - Fs (Hz) - 32,4
    - Qms - 6,34,
    - Qes - 0,37,
    - Qts - 0,35,
    - Vas - 70, 19 l
    - mms - 99,86g
    - mmd - 94,33 g

Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 735241
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    sciągnij sobie WinISD i sam zobacz, ale jak na moje oko to programik pokazuje całkiem niezłe wyniki przy 43L b-r(strojonym na 37Hz) powiedzmy 7,5x24cm
  • REKLAMA
  • #3 735775
    crsevolution
    Poziom 16  
    No tak.. Tylko ja się kompletnie nie znam na tym programie, ani na żadnym innym, służacym do pokazywania wykresów charakterystyk i innych takich... Dlatego poprosiłem o pomoc..
  • REKLAMA
  • #4 735888
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Zapewnienia o takie mocy RMS bylyby prawda, gdyby toto mialo naprawde spore wychylenie..Przyjalem za X max 7mm ...
    Przy 50 litrach netto i strojeniu pod 35 Hz wyszla zapadlosc "mocowa" w okolicach 50 Hz i ponizej strojenia - za to wykres wyglada ladnie. Tak bym zostawil - i tak to ustrojstwo nie da rady tyle wytrzymac (chyba, ze w malej obudowie, w ktorej specjalnie nie zagra..)...tunel 10cm wewn. o dlugosci 32 cm. 6dB spadku przy okolo 31 Hz.

Ewentulanie - 40 litrow i BR na 40 Hz - ten sam tunel o dl 31 cm. Lepiej z wyt. mocowa ale spadek 6dB przy 36 Hz.
  • #5 736005
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    To dobry glosnik i ma Xmx=10,5mm! A to wcale nie malo. Przed przesterowaniem na pewno zabezpieczy go mocna konstrukcja zawieszen. Mozna go kupic za niewiele ponad 200zl co przy mocy 350W jest okazja. Mierzyli go i sluchali w czasopismie car-audio gdzie osiagneli tylko 85dB efektywnosci ale potwierdzili dane T-S i wycisneli jedno z lepszych cisnien przy 100W mocy. To dobry glosnik ostatnio ukazal sie test mniejszego ALX102SP. Za te pieniadze zostal wyruznienie.
  • #6 736153
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    OOooo - dzieki Irek2!! W takim razie proponuje wersje 1 - 50 litrow netto ! Da rade. Myslalem, ze 7 mm to maksimum tego przetwornika.
  • #7 737250
    crsevolution
    Poziom 16  
    Hmm.. Czyli najlepszym wyjściem będzie zastosowanie 50-cio litroej obudowy typu b-r z kazałem o średnicy 10cm i długości 32cm tak ? Czy ma znaczenie na której ściance i w którym miejscu umieszczę kanał ? Czy mogę zbudować prostopadłościan z dowolnego stosunku dług - szer- wys ?
  • REKLAMA
  • #8 737532
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    crsevolution to jedno z rozwiazan ale nigdy nie wiadomo czy najlepsze bo to zalezy od tego jak kto slyszy i czego slucha. Najwazniejsza jest objetosc i to juz masz 50 litrow. Stosunek bokow juz nie jest taki wazny, umieszczenie tunelu b-r tez nie ma wiekszego znaczenia. Dlugosc tunelu mozna potem korygowac przy probach odsluchowych. Mozna jeden duzy tunel zamienic na dwa mniejsze. Rura 32cm to klopot i chyba bedzie trzeba pomyslec o rurze kanalizacyjnej.
  • #9 740946
    crsevolution
    Poziom 16  
    Hmm..Czy te 50 litrów to troszke nie za mało ? Jak policzyłem obudowa będzie miała ymiary 35cmx40cmx40cm.. To ma byc tuba do samochodu, zawsze mi się wydawało, że im większa wielkość obudowy, tym lepiej..
  • #10 741013
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Niestety, im większa obudowa wcale nie jest tym lepiej. Po co wtedy robić obudowę, jak grając free-air jest nieskończenie duża obudowa?? Generalnie im większa (w granicach rozsądku) tym sub zejdzie niżej, ale impuls i wytrzymałość mocowa spada i nie zawsze sie opłaca walczyć o kilka Hz w dół... Generalnie nie powinno się przekraczać wartości Vas. No i po to są programy do symulacji, aby znaleźć to optimum

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru obudowy typu bass reflex dla głośnika Boschmann ALX-122SP o średnicy 30 cm, mocy RMS 350W i parametrach Thiele-Small (Fs 32,4 Hz, Qts 0,35, Vas 70,19 l). Zalecana objętość netto obudowy wynosi około 50 litrów, z basrefleksem o średnicy około 10 cm i długości około 32 cm, strojonym na około 35-37 Hz. Umiejscowienie tunelu bass reflex nie jest krytyczne, a proporcje boków obudowy mogą być dowolne, co ułatwia konstrukcję. Większa objętość obudowy niekoniecznie poprawi brzmienie, gdyż przekraczanie wartości Vas może obniżyć efektywność i wytrzymałość przetwornika. Zaleca się stosowanie programów symulacyjnych, takich jak WinISD, do optymalizacji parametrów obudowy i strojenia tunelu. Głośnik charakteryzuje się maksymalnym wychyleniem membrany Xmax około 10,5 mm, co pozwala na efektywne wykorzystanie mocy. Konstrukcja obudowy powinna uwzględniać wytrzymałość mechaniczną, aby zabezpieczyć głośnik przed przesterowaniem.
REKLAMA