logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawidłowa konfiguracja systemu alarmowego Satel Perfecta 16

anonimek258 12 Wrz 2024 23:03 2694 25
  • #1 21224460
    anonimek258
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Zakupiłem system alarmowy Satel Perfecta 16 zestaw zawiera
    1x manipulator
    1x sygnalizator
    8x czujek PIR

podłączyłem według schematu łącznie 6 czujek (na schemacie jest pokazanych i teraz pytanka,

chyba tych dwóch pozostałych nie jestem w stanie podłączyć bo ich miejsce zabrał 1x sygnalizator 1x obudowa sabotaż
    Chyba że się mylę?

i kwestia w której potrzebuje pomocy, odpowiednia konfiguracja,
    ustawiłem zworki (jak na schemacie) 2EOL/NC , i tak też wybrałem w programie do konfiguracji.

Natomiast jak ustawić prawidłowo wejścia (nie wiem czy dobrze to rozkminiłem jak na zrzucie 1)

Wejście 1 (sabotaż) bo to sygnalizator
    Wejście 2 (czujka) która będzie pod manipulatorem
    Potem kolejne czujki
    Wejście 8 (sabotaż) czyli obudowa

zrzut 2 i 3 czyli wyjścia którymi (tak mi się wydaję jest sygnalizator zewnętrzny)

Założenie jest proste :
    Manipulator czas na wejście/wyjście 30 sekund (czujka 1 przy wejściu skierowana na manipulator) potem kolejne w pomieszczeniach, wszystko uzbrajanie/rozbrajanie jednocześnie bez podziału.

Bardzo proszę o pomoc i wskazówki !!!
    Załączniki:
    • Prawidłowa konfiguracja systemu alarmowego Satel Perfecta 16 zrzut1.PNG (232.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Prawidłowa konfiguracja systemu alarmowego Satel Perfecta 16 zrzut3.PNG (57.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Prawidłowa konfiguracja systemu alarmowego Satel Perfecta 16 zrzut2.PNG (80.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21224484
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1232
    Według schematu to sabotaż sygnalizatora masz podłączony jako EOL/NC (jeden rezystor), a sabotaż centrali jako NC (brak rezystora).
  • #3 21224871
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Dlaczego nie masz ustawionego czasu dla akustyki?
    Dlaczego masz potwierdzenie zał/wył na optyce?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21224891
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

anonimek258 napisał:
    Bardzo proszę o pomoc i wskazówki !!!

Dlaczego masz tylko jeden sygnalizator?
    Brakuje kontaktronów (minimum na drzwiach wejściowych) oraz ochrony obwodowej.
    Po co Ci system, który wykryje intruza dopiero jak będzie buszował w środku po twoim domu?

Pozdrawiam.
  • #5 21227942
    anonimek258
    Poziom 5  
    >>21224484
    To jak podłączyć ten sygnalizator i sabotaż aby był 2EOL/NC? chciałbym wszystko zrobić w 2EOL/NC

>>21224871
    Bo zapewne źle to skonfigurowałem i dlatego napisałem, żeby prosić o pomoc jak powinno być to skonfigurowane.

Tak jak pisałem na początku, chodzi mi o bardzo prosty scenariusz opisany powyżej.

Do każdej czujki poprowadzony jest osobny przewód (4 żyłowy), chciałbym to skonfigurować wszystko w 2EOL/NC, pytanie jak to poprawnie podłączyć i wprowadzić konfigurację na płycie.

Myślę ze 70% mam ogarnięte, więc liczę i bardzo proszę na pozostałe wskazówki ;-)

Z góry dziękuje
  • #6 21227944
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1232
    Z tego co pamiętam, to w instrukcji Satela są rysunki jak podłączyć reztstory i styki do wejść centrali.
  • #7 21228073
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Ocena: 131
    anonimek258 napisał:
    podłączyłem według schematu łącznie 6 czujek (na schemacie jest pokazanych i teraz pytanka,

chyba tych dwóch pozostałych nie jestem w stanie podłączyć bo ich miejsce zabrał 1x sygnalizator 1x obudowa sabotaż

Jeśli chcesz to zrobić zgodnie ze sztuką, musisz dokupić INT-E.

Jeśli ktoś ci sprzedał to jako "zestaw Perfecta + 8 czujek", to niestety, delikatnie mówiąc, wprowadził cię w błąd. Tego nie da się poprawnie zmontować bez ekspandera.
  • #8 21228160
    bhtom
    Poziom 39  
    Witam,

anonimek258 napisał:
    To jak podłączyć ten sygnalizator i sabotaż aby był 2EOL/NC? chciałbym wszystko zrobić w 2EOL/NC

Najpierw radzę poczytać o zasadzie działania 2EOL/NC a potem zastanowić się nad zadanym powyżej pytaniem... 😂

Pozdrawiam.
  • #9 21228804
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 243
    Zauważyłeś zapewne kolego Autorze, że linię typu DEOL stosujemy zazwyczaj do czujek, gdzie mamy DWA styki:ALARM i TAMPER, gdzie przy odpowiednim dołączeniu rezystorów otrzymujemy różne poziomy rezystancji spowodowane zadziałaniem któregokolwiek ze styków i odpowiednio interpretowanych przez centralę jako stan "DOZORU", "NARUSZENIA" i "SABOTAŻU", co - mam nadzieję wiesz, co znaczy.
    Nie ma większego sensu robienia linii sabotażowej jako dwuparametrycznej. Raz - jest tylko jeden styk, tylko TAMPER, dwa - późniejsze oprogramowanie takiej linii: Naruszenie linii sabotażowej, sabotaż linii sabotażowej... Co ma wyższy priorytet? I w jakich sytuacjach?
    Linie sabotażowe najlepiej robić w EOL. Dlaczego? Bo opór rezystora w linii niweluje w dużym stopniu zmiany rezystancji styku sabotażowego (co w przypadku wystawionego na działanie warunków atmosferycznych swicza w zewnętrznym sygnalizatorze ma b.duże znaczenie). Dla linii EOL zmiana rezystancji styku o, powiedzmy 50 omów nie stanowi większego problemu, natomiast dla linii NC taka wartość rezystancji linii może jak najbardziej wyzwolić reakcję centrali.
  • #10 21235946
    anonimek258
    Poziom 5  
    Jeśli dobrze rozumiem, sam schemat podłączeń mam wykonany prawidłowo - czujki 2EOL/NC (bez rezystorów) natomiast sygnalizator EOL/NC z jednym rezystorem .
    Do poprawy sabotaż obudowy (podpowiecie jak powinno być ok)
    A cała reszta jest prawidłowo to co na schemacie w pierwszym poście?
  • #11 21236370
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    anonimek258 napisał:
    Do poprawy sabotaż obudowy (podpowiecie jak powinno być ok)
    Zrób tak, jak w przypadku sabotżu sygnalizatora, z jednym rezystorem. Oczywiście przeprogramuj odpowiednie wejścia w centrali (no chyba, że KONIECZNIE Z JAKIEGOŚ POWODU MUSISZ mieć to w DEOL-u; wtedy jednak lutownica w rękę, właściwe rezystory i lutowanie jak czujka bez TAMPER-a). I popraw te oprogramowanie sygnalizatora, jak Ci już wyżej pisano.
  • #12 21265233
    anonimek258
    Poziom 5  
    Panowie, dziękuje za wszelkie wskazówki i pomoc, udało mi się to skonfigurować i działa, mam natomiast jeszcze kilka pytań które by mi ułatwiłoby podłączenie reszty czujek :

Czujka - Centrala

NC - od Z1 - Z8 (wpinam)

TMP - COM

COM - COM

12V - AUX

i teraz pytanie, bo na płycie mam 2x AUX 5xCOM
    i czy ja mogę dowolnie na płycie wpinać z czujek 12V do którego chce AUX i COM do którego chce COM'a ???
    i jeśli tak to czy też można to nawet tak dzielić że COM - COM, i TMP - COM (np. do tego gdzie jest już wpięty COM z czujki, chodzi o to czy do tego samego COM na płycie mogę wpiąć przewód TMP I COM z tej samej lub innej czujki)

Co do sygnalizatora podpiąłem go tak
    SO+ - OUT1+
    SO- - OUT1-
    SA+ - OUT2+
    SA- - OUT2 -
    TMP1 - COM
    TMP2 Z8
    w satel perfeca ustawione jako sabotaż 24H - NO

Dzięki za info !
  • #13 21265340
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    anonimek258 napisał:
    czy ja mogę dowolnie na płycie wpinać z czujek 12V do którego chce AUX i COM do którego chce COM'a ?

Możesz. Wszystkie COM-y są sobie równoważne (COM - COMMON - ang. "wspólny").
    To samo dotyczy AUX. AUX = AUX. Z tym, że dopuszczalna obciążalność 0,5A dotyczy obu wyjść razem wziętych.
    Manewry z kabelkami, jakie opisałeś są dopuszczalne, z tym, że ucierpieć może estetyka lub przejrzystość całości. Ale funkcjonować będzie prawidłowo.
    anonimek258 napisał:
    Co do sygnalizatora podpiąłem go tak
    ...

TMP1 - COM
    TMP2 Z8
    w satel perfeca ustawione jako sabotaż 24H - NO
    NO? Ponieważ? Masz tam w obwodzie rezystor?
  • #14 21266384
    anonimek258
    Poziom 5  
    Przepraszam pomyliłem się sygnalizator i centrale mam w programie NC ustawione, działa prawidłowo według mnie tzn. po zdjęciu obudowy (czy z sygnalizatora czy z centrali) uruchamia się alarm i to jest oki nie ma żadnego rezystora.

Wracając jeszcze do tego COM, można mieszać kable z czujek do centrali COM - COM, i TMP - COM
    ale według sztuki żeby to ładnie wyglądało i przejrzyste było to ?

Z1(czujka1) obok COM(tutaj wpiac tmp i com z czujki)
    czy
    Z1 (czujka 1 obok COM (tutaj z czujki 1 i 2 COM) obok COM (tutaj z czujki 1 i 2 TMP)

chyba ta druga opcja prawda?
  • #15 21282052
    anonimek258
    Poziom 5  
    Panowie to w końcu jak powinno być :
    zgodnie z "etyka" i sztuką w przypadku tak aby nikt potem nie zarzucił że działa ale nie jest zgodnie z standardami ;-)

NC(czujka) - Z1(płyta)
    12V (czujka) - AUX (płyta)

ale mamy dwa COMy
    i teraz pytanko czy powinniśmy

TMP1(czujka) - COM (płyta)
    COM (czujka) - COM (płyta)
    z czujki Z1 przewody z TMP1 i COM wpiąć do tego samego wejścia COM (obok Z1) i tak samo robić z pozostałymi że jeśli jest czujka np. Z2 (to tmp1, com) na płycie wpinamy obok wejścia Z2 oba tego samego COM

czy powinno się to tak rozdzielić że :
    ze że wszystkich czujek z wejścia TMP1 wpinamy do jednego COM
    a kable ze wszystkich czujek z COM wpinamy do jednego COM
    w tej drugi opcji wszystkie TMP1 mamy w jednym COM na płycie ze wszystkich czujek a wszystkie COM z czujek na innym COM w płycie
  • #16 21282181
    bhtom
    Poziom 39  
    Witam,

anonimek258 napisał:
    Panowie to w końcu jak powinno być :
    zgodnie z "etyka" i sztuką w przypadku tak aby nikt potem nie zarzucił że działa ale nie jest zgodnie z standardami

Zajmujesz się pierdołami skoro wcześniej @juan cabrillo napisał, że:

juan cabrillo napisał:
    Wszystkie COM-y są sobie równoważne

A Ty nie odpowiedziałeś na pytania z #4:

bhtom napisał:
    Dlaczego masz tylko jeden sygnalizator?
    Brakuje kontaktronów (minimum na drzwiach wejściowych) oraz ochrony obwodowej.
    Po co Ci system, który wykryje intruza dopiero jak będzie buszował w środku po twoim domu?

Pozdrawiam.
  • #17 21283098
    anonimek258
    Poziom 5  
    Dołożę oczywiście sygnalizator i kontaktrony ale wszystko w swoim czasie, do końca roku rozbuduje to ;-) natomiast teraz mam problem , cały czas wyrzuca mi bład (na wszystkich czujkach) sabotaż i jak alarm nie uzbrojony i jak uzbrojony.

i chce się upewnić ze dobrze zrozumiałem (bo tak podłaczyłem)

No właśnie tak napisał, dlatego zrobiłem to w sposób taki (przykład czujka1)

NC (zielone) - Z1 (zielone)
    TMP1 (żółte) - COM (żółty)wpięty do najbliższego COM przy wejściu Z1
    COM (niebieskie) -COM (niebieski)wpięty do tego samego COM co TMP1 z tej czujki czujki
    12V (czerwone) - AUX (czerwony

(przykład czujka 2)

NC (zielone) - Z1 (zielone)
    TMP1 (żółte) - COM (żółty)wpięty do najbliższego COM przy wejściu Z2
    COM (niebieskie) -COM (niebieski)wpięty do tego samego COM co TMP1 z tej czujki czujki
    12V (czerwone) - AUX (czerwony

Czyli dwa kable z jedne czujki (dwa różne kolory) wpinam do TMP1 i COM (tego samego com na płycie)
    i tak robię przy każdym wejściu Z1, Z2 itd... czyli dla kabli które idą z danej czujki TMP1 I COM przyłączam do jednego COM na płycie i tylko dana czujka tam jest.

Zworki na czujkach 2EOL/NC - w programie też ustawione 2EOL/NC rodzaj : natychmiastowe

i cały czas wywala mi błąd sabotaż (i wypisane wszystkie czujki)

dlatego się upewniam czy to nie jest problemem że muszę lecieć
    z każdej czujki TMP1 do jednego COM na płycie i tak samo z każdej czujki COM do jednego COM (tego samego zawsze) na płycie.

Bardzo proszę o info !!!
  • #18 21283149
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Podłączenia masz dobre. Sprawdź, co się dzieje, jeśli między wejście Z (którekolwiek) i COM-a (też dowolnego - są sobie równoważne) w centrali włożysz rezystor 1k1. Zobacz też, czy jest zasilanie 12V na AUX, czy czujki działają (świecą się).
    Bo sabotaż jest, jeśli masz przerwę w obwodzie linii; tak, jakby czujki nie było.
  • #19 21283305
    anonimek258
    Poziom 5  
    Owszem, jedna czujka (Z4) jest jedno wejście zostawione wolne (i wyłączone w satel soft) więc nie powinno robić problemu?
    Zasilanie jest, przy uruchomieniu czujki włączają się na czerwono a chwile później na niebiesko (odpowiadają na ruch)

Gdyby był problem z przerwą w obwodzie, to rozumiem że danej czujki? a czemu wszystkie wskazują na sabotaż?

Zrobiłem jeszcze schemat jak to podłączyłem (czy na pewno tak może być) ja mam tak :

Schemat podłączenia centrali alarmowej Satel z czujkami ruchu.

a czy nie musi być tak ?

Schemat połączeń centrali alarmowej Satel PERFECTA 16 z czujnikami
  • #20 21283392
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Czym (elektrycznie) różnią się te obie propozycje?

Zapytam przewrotnie: czy do testów masz zamkniętą obudowę? Czy te sabotaże są bieżące, czy czasami nie sugerujesz się niewykasowanymi z pamięci zdarzeń? Co z tym rezystorem? - pokaże, czy płyta jest nieuszkodzona. Czy na zamkniętej! czujce omomierz wpięty w linię od strony centrali widzi prawidłowe wartości?
    anonimek258 napisał:
    jest jedno wejście zostawione wolne (i wyłączone w satel soft) więc nie powinno robić problemu?
    Nie powinno.
    anonimek258 napisał:
    Gdyby był problem z przerwą w obwodzie, to rozumiem że danej czujki? a czemu wszystkie wskazują na sabotaż?
    Różnie bywa. Dlatego to trzeba sprawdzić.
  • #21 21283411
    anonimek258
    Poziom 5  
    Jutro będę na miejscu, myślałem że może z czujki TMP1 i COM jak są razem spięte w płycie (skręciłem kable do siebie i wpiąłem) to robią problem...
    bo kilka dni temu miałem to na biurku, testowałem z jedną czujką, z czujki osobno szedł kabel jeden do COM i drugi do innego COM i wtedy nie było takich problemów.
    Z poziomu Satel Soft kasowałem błędy (np. akumulatora, zegara), ale te nie znikają.
    Jutro przelecę to omomierzem i zrobię ten test rezystorem, czyli rozumiem, że w Z1 (ma być wpięta czujka) i w COM też te kable wpięte, tylko dodaję rezystor?
    Dziękuję za te wszystkie wskazówki.

Tabela konfiguracji systemu alarmowego z zaznaczonymi strefami i awariami.
  • #22 21283443
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    anonimek258 napisał:
    czyli rozumiem że w Z1(ma być wpięta czujka) i w COM tez te kable wpięte tylko dodaje rezystor?
    Nie. Wykręć linię z centrali (żółty i zielony przewód ze złącza) i wepnij w to miejsce rezystor 1k1 - centrala powinna pokazać linię w dozorze; wykręć rezystor 1k1 i wstaw 2k2 - powinno być naruszenie. Jeśli tak jest to płyta ok.
    Teraz w te odpięte od linii kabelki (ale nadal z wpiętym zasilaniem czujki) wepnij omomierz i przy zamkniętej czujce zmierz rezystancję bez naruszenia i przy naruszeniu czujki.

Nie wiesz, jak skasować alarm sabotażowy w Satelu? A tyle razy było tu już o tym pisane...
  • #23 21283761
    anonimek258
    Poziom 5  
    >>21283443

No jeśli alarm normalnie byłby sprawny i uzbrojony i wystąpił sabotaż to po wpisaniu hasła na manipulatorze sabotaż się kasuje.
    Ale teraz nawet jak ja teoretycznie załączam alarm, idę obok czujki to on i tak nie reaguje bo cały czas w satel soft mam info na te wszystkie czujki, alarm sabotażowy i tyle... a można to jakoś usunąć z poziomu manipulatora? bo na satel soft się nie da awaria akumulatura, godziny, kasuje błędy i znikają a to ciągle jest
  • #24 21283783
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1419
    Jeżeli czujka jest w sabotażu to nie pokaże naruszenia.
    Napraw usterkę która powoduje sabotaż i dopiero wtedy walcz dalej.
  • #25 21283803
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Co to za czujniki?
    W Satela nowych korzystając z wbudowanych rezystorów ważne jest pod które zaciski podłączamy kable sygnałowe.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił system alarmowy Satel Perfecta 16, który zawiera manipulator, sygnalizator oraz osiem czujek PIR. Po podłączeniu sześciu czujek zgodnie ze schematem, napotkał problemy z konfiguracją, w tym z ustawieniem zworki 2EOL/NC oraz podłączeniem sabotażu sygnalizatora i obudowy. Użytkownicy forum sugerowali, aby podłączyć sabotaż sygnalizatora jako EOL/NC z jednym rezystorem oraz zwrócili uwagę na konieczność zakupu ekspandera INT-E, aby poprawnie skonfigurować system. W trakcie dyskusji poruszono również kwestie dotyczące podłączenia przewodów COM i TMP z czujek do centrali oraz rozwiązywania problemów z błędami sabotażu. Użytkownik ostatecznie skonfigurował system, ale nadal miał pytania dotyczące podłączenia pozostałych czujek oraz kasowania błędów sabotażowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA