logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat: Czasza, zez na Astrę, Echostar 606/616 jako FTA?

Bricktop 16 Gru 2005 10:50 4217 9
REKLAMA
  • #1 2088312
    Bricktop
    Poziom 11  
    Witam

mam kilka pytan do osob, ktore uzytkuja zestaw do odbioru Cyfrowego Polsatu

1. jakiej wielkosci jest czasza, ktora otrzymuje sie w zestawie? czy mozna na niej zastosowac zeza/monoblock na astre?

2. czy tunery Polsatu (np Echostar 606/616) mozna uzywac jako FTA np po zakonczeniu/rozwiazaniu umowy?

3. jaka jest jakosc odbioru programow telewizji publicznej TVP 1/2 (np w porownaniu do odbioru z kablowki czy dobrego odbioru ze zwyklej anteny siatkowej) ?

Dzieki : :D
  • REKLAMA
  • #2 2088389
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Wielkosc czaszy jest podana na stronach polsatu. Moj tuner Sagem dziala jako FTA po wygasnieciu abonamentu. Jakosc TVP1 oraz TVP2 jest kiepska, to chyba retransmisja z anteny naziemnej. Dla porownania jakosc TV Polonia jest doskonala.
  • REKLAMA
  • #3 2088563
    Bricktop
    Poziom 11  
    dzięki...
    niestety Polsat Cyfrowy nie podaje na swoich stronach jakiej wielkości czasza jest w zestawie (przynajmniej ja tej informacji tam nie widzę...), a ze zdjęcia trudno wywnioskować ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2089476
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    witam, czasza polsatu to coś około 70 czy trochę ponad centymetrów, i z tego względu jako drugi konwerter, czli ten na Astrę, należy zastować konwerter z małą "główką" czy jak to się tam nazywa ;) Normalne konwertery nie zmieściłyby się obok siebie, jeśli przyjąć ich odstęp wyliczony na podstawie rozmaru czaszy...
    W każdym razie widziałem taki układ w akcji u dystrybutora polsatu.
    a TVP1 i 2- bardziej podoba mi się ich wygląd jednak z anteny zwykłej, z echostara obraz jest mniej ostry i trochę za bardzo nasycony, fonia też jakaś przytłumiona ....
  • #6 3128862
    NBOX
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    A czy ktos zakladal monoblock'a na czasze polsatu??
    Czy jest to realne??
  • #7 3130166
    Jerzy-Serwisant
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    glurak napisał:
    Moj tuner Sagem dziala jako FTA po wygasnieciu abonamentu. Jakosc TVP1 oraz TVP2 jest kiepska, to chyba retransmisja z anteny naziemnej.

...a jakim cudem na FTA odbierasz TVP1 i 2?
  • #8 3137282
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    monoblock jest do czasz od 80 do 90 cm,,,jeśli masz taką do Polsatu, będzie ok.
  • #9 3137563
    _Zbyszek_
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Bricktop napisał:
    1. jakiej wielkosci jest czasza, ktora otrzymuje sie w zestawie? czy mozna na niej zastosowac zeza/monoblock na astre?
    70 cm.
    Monoblok może nie, ale sa uchwyty do zeza na polsat (http://antemon.pl/product_info.php/cPath/28_52/products_id/87). Robiłem próby na mniejszej antenie (od wizji) i nawet na zwykłych konwerterach wyniki były b.dobre.
    Cytat:
    2. czy tunery Polsatu (np Echostar 606/616) mozna uzywac jako FTA np po zakonczeniu/rozwiazaniu umowy?
    Tak.
    Cytat:
    3. jaka jest jakosc odbioru programow telewizji publicznej TVP 1/2 (np w porownaniu do odbioru z kablowki czy dobrego odbioru ze zwyklej anteny siatkowej) ?
    W porównaniu do kablowej dobra, w porównaniu do dobrej naziemnej słaba
  • #10 3138358
    skymaster
    Poziom 10  
    ja mam czasze 60cm i zeza na niej założonego i wszystko ładnie gra nawet jak pada deszcz:):):):)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W zestawie Cyfrowego Polsatu stosowane są anteny satelitarne o średnicy czaszy około 60-70 cm. Ze względu na niewielki rozmiar czaszy, zastosowanie standardowego monobloku do odbioru Astry jest problematyczne; monobloki zwykle wymagają czasz o średnicy 80-90 cm. Alternatywnie można użyć uchwytów do tzw. "zeza" (monoblocka) z małymi konwerterami, które mieszczą się obok siebie na czaszy Polsatu. Tunery takie jak Echostar 606/616 oraz Sagem działają jako odbiorniki FTA po wygaśnięciu abonamentu. Jakość odbioru programów TVP1 i TVP2 przez satelitę Cyfrowego Polsatu jest oceniana jako słabsza niż z dobrej anteny naziemnej lub kablówki, często z powodu retransmisji naziemnej, natomiast jakość TV Polonia jest lepsza. Obraz z tunera Echostar bywa mniej ostry i przesycony, a dźwięk przytłumiony. Ogólnie odbiór TVP1/2 z Cyfrowego Polsatu jest porównywalny lub nieco lepszy niż z kablówki, ale gorszy niż z dobrej anteny naziemnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA