logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Polsatu. Sugestie i rady. Ustawienie anteny. Poziom sygnału.

roni_71 01 Lis 2006 21:10 59616 14
  • #1 3177492
    roni_71
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich.Mam pytanie odnośnie instalacji polsatu,tzn.jakieś sugestie i porady.Na jakim kanale ustawiać antenę,czy jest w dekoderze wyświetlany pasek poziomu sygnału.Za wszystkie porady będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam.
  • #2 3177626
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    1. Musisz ustawić antenę na Hotbirda.
    2. Podłączyć tuner do anteny.
    3. Zadzwonić do Biura Obsługi Klienta
    - podać nr dekodera i karty,
    - serię i nr dowodu osobistego,
    - adres zameldowania,
    - adres korespondencyjny,
    - telefon kontaktowy,
    - podać pakiet który wybrałeś.
    4. Przełączyć tuner na program podany Ci przez Osobę z BOK
    (najczęściej jest to kanał 11 - Polsat Sport) i poczekać na aktywację karty.
    5. Usiąść w fotelu, nalać drinka i czekać na aktywację.
    Aktywacja może trwać do 48 godz. (wg BOK), faktycznie ok. 2-4godz.
  • #3 3177633
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    Witam!
    Nie wiem czy sobie poradzisz,bo dekodery cyfrowe ustawiamy przyrządem pomiarowym,chyba że posiadasz tuner analogowy.W polsacie cyfrowym wejdz do MENU i znajdz w konfiguracji poziom sygnału i wyskoczy ci pozioma linijka z jakością sygnału a pod spodem będzie druga linijka bez sygnału który właśnie musisz ustawić.Powodzenia.

Dodano po 4 [minuty]:

Totalne bzdury to co napisał -Roman_5000.
  • #4 3179552
    stormblast
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam, Ojciec tydzień temu kupił zestaw Cyfrowego Polsatu (antena + dekoder Samsung DSB-cośtam = 149zł , abonament 35zł). Poskładałem toto sam (pierwszy raz w życiu widziałem z bliska antenę satelitarną hehe).
    Wynieśliśmy talerz na dach, przykręciliśmy, Popatrzyłem mniej więcej jak u sąsiadów są ustawione anteny, swoją ustawiłem "na oko" w tę samą stronę, kabelki - jasna sprawa, skoczyłem do mieszkania, powkurzałem się trochę, bo wciąż pisało" "Błąd karty", otworzyłem klapkę w dekoderze, włożyłem kartę odwrotnie ;) potem wszedłem do menu: skanowanie sieci, skanowanie transponderów i działa.

Miałem farta jak nie wiem, bo wystarczy minimalnie przekręcić antenę w poziomie i sygnał znika.

Mogę zeznać pod przysięgą że da się samemu ustawić antenę na tego hotbirda, bez przyrządów. Co prawda to, że mi się udało ustawić antenę od razu, to był czysty przypadek, ale myślę że w ciągu 2 - 3 godzin spokojnie da się to zrobić.

Nigdzie nie dzwoniłem, nie podawałem żadnych numerów przez telefon, nie włączałem kanału 11, nie popijałem drinka i nie czekałem na aktywację karty. Nie wiem, może tak kiedyś trzeba było czarować. Sprzedawca się wszystkim zajmuje.

EDIT: aha za instalację sprzedawca chciał 80 zł.
  • #5 3181604
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Widocznie sprzedawca był na tyle uprzejmy, że zadzwonił do BOK i podał niezbędne dane w momencie sprzedaży.
    Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, aby pakiet cyfrowy Polsatu dział bez aktywacji karty w BOK.
  • #6 3181738
    twimpex
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam , raz tylko zdarzyło mi sie że jeszcze nie było sygnału w czasie montażu zestawu - przed świetami był duzy ruch w interesie - ale mimo to inne kanaly spoza pakietu działały normalnie , a co do ustawiania samej anteny bez odrobiny praktyki w temacie to weż od kogos stary analogowy tuner z aktywnym TVN-em , włącz na tym kanale i wtedy w miare szybko znajdziesz sygnał , ustaw żeby nie było dropów na ekranie i wtedy zamień dekodery i ma chodzić , przeważnie wszystkie maja juz aktywacje w czasie sprzedaży , pozdrawiam

heh , nie zapomnij po wszystkim dobrze dokręcić anteny do uchwytu
  • #7 3184431
    roni_71
    Poziom 13  
    Dzięki za porady,jutro za to się zabieram.Dam znać jakie będą efekty.
  • #8 3186280
    cysiek005
    Poziom 12  
    ja ustawiam satke zawsze na miernik a kanal ustawiam vive pl zawsze si eudaje:)

Dodano po 1 [minuty]:

i Ty tak sprobuj mienrik kosztuje z 30zl na allegro i ja wykozystalem go juz z 30 razy do dzis dziala mimo tego ze spadl pare razy:)
  • #9 3186736
    roni_71
    Poziom 13  
    Witam.Ustawienie zajęło mi dosłownie 10 minut.Pasek na górze 73%,na dole 54%.Śmiga bez zastrzeżeń.Zaskoczył mnie śnieg i na razie tak zostawiam.Jak się ociepli to się jeszcze pobawię.Pozdrawiam wszystkich.
  • #10 3333969
    strobik
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    witam
    kupiłem zestaw z podwojną głowicą ponieważ to jest dla starszej osoby i musi być tv trwam. czy ktoś może mi powiedzieć na jaką satelite i jak dokladnie to poustawiać żeby tą "telewizję" odbierać? słyszałem ze to ma być astra ale jak wiem to są 3 astry poza tym to jest za miastem i jak juz tam pojade to chciałbym to w miare szybko znaleźć więc proszę o jak najwięcej rad.

p.s. normalny polsat ustawiłem już wczesniej i działa ale chodzi o ta drugą satelite.

info dodatkowe: tuner Echostar Dsb-616 głowica podwójna Globo 6010M talerz 80cm

pozdrawiam i z góry dziękuję za informacje
  • #11 3334045
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Dla ścisłości to nie jest podwójna głowica tylko konwerter monoblock.
    Z tego co wiem dekodery polsatu nie za bardzo chcą działać z monoblockami.
    Trwam jest na astrze1 19.2st.
    Jak zrobić zeza na astre był już wiele razy przerabiany,wystarczy użyć opcji "szukaj"
  • #12 3334404
    strobik
    Poziom 12  
    dzięki pajo21 ale chciałbym dokładnie żeby mi ktoś wytłumaczył te ustawienia przełącznika czy czegoś takiego i o co chodzi z tym 0 lub 22 w ustawieniach. może ma ktoś po kolei gdzieś opisane jak dodać kolejna satelite po zmianie głowicy na podwojna gdyż instrukcja dekodera w ktorej to zapewne jest zagineła w akcji.

pozdrawiam
  • #13 3335255
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    opis do sagema
    http://www.dipol.com.pl/bib24.php?sid=ce123da2f2d13e3&
    w dsb616 jest podobnie,po prostu w ustawieniach ustawiasz disecqa i przypisujesz porty do astry i HB.
    Jak zadziała Ci ten tuner z monoblockiem do bedziesz miał szczęście bo z tymi tunerami to bywa róznie.
  • #14 3336684
    NBOX
    Poziom 12  
    pajo21 napisał:

Z tego co wiem dekodery polsatu nie za bardzo chcą działać z monoblockami.

Samsung DSB-S305G dziala z monoblockiem Golden Interstar :spoko:
  • #15 3341092
    strobik
    Poziom 12  
    nbox a możesz mi napisać czy używałeś czegoś do ustawienia anteny (częstotliwości) czy tak ustawiałeś żeby był tylko sygnał?

ma ktoś jeszcze jakieś rady na co zwrocić uwagę żeby to ruszyło na monoblocku?

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja Cyfrowego Polsatu wymaga ustawienia anteny satelitarnej na satelitę Hotbird, co można wykonać samodzielnie, choć precyzyjne ustawienie ułatwia użycie miernika sygnału lub tunera analogowego z aktywnym kanałem TVN. W dekoderach cyfrowych Polsatu poziom sygnału i jakość można sprawdzić w menu urządzenia, gdzie wyświetlane są paski sygnału. Aktywacja karty dostępu zwykle wymaga kontaktu z Biurem Obsługi Klienta (BOK), podania danych i wybranego pakietu, a proces ten trwa od kilku godzin do 48 godzin. W przypadku zestawów z podwójną głowicą (konwerter monoblock) do odbioru dodatkowych satelitów, np. Astra 19.2°E (dla TV Trwam), konieczne jest odpowiednie skonfigurowanie przełącznika DiSEqC w dekoderze. Nie wszystkie modele tunerów Polsatu współpracują bezproblemowo z monoblockami, ale przykładowo Samsung DSB-S305G działa poprawnie z konwerterem Golden Interstar. Ustawienia DiSEqC i dodawanie kolejnych satelitów można znaleźć w instrukcjach lub na stronach producentów. Zaleca się solidne dokręcenie anteny po ustawieniu, aby uniknąć utraty sygnału.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA