logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć prędkość i przyspieszenie w hulajnodze Viron 1000?

grzegorzkopytko21 15 Kwi 2025 00:11 1047 7
REKLAMA
  • #1 21519504
    grzegorzkopytko21
    Poziom 3  
    Witam, mam hulajnogę Viron 1000. Jak można zwiększyć moc?
    AI: Jaki jest Twój konkretny cel zwiększenia mocy w hulajnodze? Czy chodzi o większą prędkość, lepsze przyspieszenie, czy coś innego?
    Prędkość i przyspieszenie.
    AI: Czy dokonywałeś już jakichś modyfikacji w hulajnodze lub napotkałeś problemy, które mogą wpływać na jej moc?
    Nie jest cała w oryginale.
  • REKLAMA
  • #2 21520064
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 183
    Witaj. To jest raczej skuter bez homologacji a nie hulajnoga. Czy on przypadkiem jedzie 30km/h od razu po wyjęciu z pudła? Jeśli tak to przy tym napięciu i na tym sterowniku to już max.
  • REKLAMA
  • #3 21536720
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    Silniki DC szczotkowe są wysterowywane napięciem, czyli jeśli podniesiesz napięcie, wzrasta moc i prędkość.
    Sterownik Virona wytrzyma nawet 60V, ale dla silnika lepiej jest 48V.
    Możesz oczywiście dołożyć czwarty akumulator ołowiowy, ale gdzie go zmieścić?
    Dobrym rozwiązaniem jest wymiana baterii na Li-Ion (takie MODY robiłem do Virona na ogniwach 21700) zmniejszysz znacznie masę i objetosc baterii, a napięcie podniesiesz. I bateria Li-Ion ma większą gęstość energetyczną, więc w taką samą wielkość upchasz więcej prądu;-)
    Wady to oczywiście koszt (minimum 1 tys zł), zmiana ładowarki, i BMS musi być przynajmniej na 40-45A, bo silnik DC ma duży pobór prądu.

Słowem, jeśli nie potrzebujesz pojazdu o dynamice jazdy czołgu, ten 1,5tys zł zamiast w modernizację zainwestuj w hulajnogę z silnikiem bezszczotkowym i baterią Li-Ion.
  • REKLAMA
  • #4 21543917
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Przy okazji - poczytaj przepisy, bo jeśli takim przerobionym pojazdem komuś walniesz a przeróbka pozwoli osiągnąć prędkość większą niż dozwolona, to może zaboleć. W sumie to nawet jak ktoś tobie walnie to może być problem.
  • #5 21546535
    Pontikos
    Poziom 39  
    >>21543917

Przy okazji: sugeruje by Kolega zapoznał się z tematami przypiętymi, a w szczególności tym dot. zmiany prędkości pojazdów.

Jeśli już mamy trzymać się litery (nie ducha) prawa, to WAGA Virona nie spełnia kryteriów UTO. To samo moc nominalna pojazdu.
    Literalnie, pojazd by poruszać się po drogach publicznych powinien spełniać kryteria UTO, albo posiadać nr VIN, by go zarejestrować jako pojazd silnikowy. Albo być rowerem, dla ktorego sa osobne kryteria ;-)

A nóż kolego służy do smarowania chleba, a nie do mordowania ludzi ;-))
  • REKLAMA
  • #6 21546827
    tester987
    Poziom 18  
    Pontikos napisał:
    >>21543917

Przy okazji: sugeruje by Kolega zapoznał się z tematami przypiętymi, a w szczególności tym dot. zmiany prędkości pojazdów.

Jeśli już mamy trzymać się litery (nie ducha) prawa, to WAGA Virona nie spełnia kryteriów UTO. To samo moc nominalna pojazdu.
    Literalnie, pojazd by poruszać się po drogach publicznych powinien spełniać kryteria UTO, albo posiadać nr VIN, by go zarejestrować jako pojazd silnikowy. Albo być rowerem, dla ktorego sa osobne kryteria ;-)

A nóż kolego służy do smarowania chleba, a nie do mordowania ludzi ;-))

Chyba kolego pomyliłeś adresata, bo ja właśnie sugeruję sprawdzenie jak ma się kwestia przepisów (nie twierdząc jak to w tych przepisach dokładnie jest ale wiedząc, że są ograniczenia dla hulajnóg, które _być może_ pytający chce _być może nieświadomie_ przekroczyć). Btw. wczoraj czytałem, że zaczęli sprawdzać prędkość hulajnóg i... rowerów. Potraktuj to jako ostrzeżenie przed ewentualnym złamaniem prawa a nie wymądrzanie się :) Do modelu pojazdu w ogóle się nie odnoszę :)
  • #7 21547630
    Pontikos
    Poziom 39  
    tester987 napisał:
    ... wiedząc, że są ograniczenia dla hulajnóg, które _być może_ pytający chce _być może nieświadomie_ przekroczyć). Btw. wczoraj czytałem, że zaczęli sprawdzać prędkość hulajnóg i... rowerów. :)

Mam rozumieć, że pisząc dokładnie o hulajnogach w szczególności, nie odnosisz się do hulajnóg? XD

Ja w moim poście WYRAZNIE (a może nie?) wykazałem, że Viron TO NIE jest hulajnoga. Z racji mocy silnika i masy całkowitej. Oraz siodełka.

Co do prędkości - KAŻDY użytkownik dróg publicznych zobowiązany jest przestrzegać obowiązujących zasad - czy to kolarz pędzący 40-tką drogą rowerową, czy dzieciak na hulajnodze na jezdni. Prędkość jest JEDNĄ z tych zasad, a policja jest od ich egzekwowania.
    Jeśli ktoś szuka kłopotów, jadąc 60km/h na drodze z ograniczeniem do 40-tki, to je znajdzie: rowerem, hulajnogą czy autem.
    I podnoszenie MOŻLIWOŚCI pojazdu nie ma tu nic do rzeczy. IMHO.
  • #8 21547787
    tester987
    Poziom 18  
    Pontikos napisał:
    tester987 napisał:
    ... wiedząc, że są ograniczenia dla hulajnóg, które _być może_ pytający chce _być może nieświadomie_ przekroczyć). Btw. wczoraj czytałem, że zaczęli sprawdzać prędkość hulajnóg i... rowerów. :)

Mam rozumieć, że pisząc dokładnie o hulajnogach w szczególności, nie odnosisz się do hulajnóg? XD
    [...]

Odnoszę się WYŁĄCZNIE do podkręcania prędkości w TEGO TYPU pojazdach, w tym przypadku pytał o hulajnogę. Dotyczy to również skuterów, gdzie zdejmują ograniczenia i rowerów elektrycznych, które przy określonych parametrach uzyskują status motorowerów. Skoro ktoś pyta o takie coś, to IMO warto go poinformować o potencjalnych konsekwencjach. Ty go poinformowałeś o tym, że to tak naprawdę skuter (co może zignorować, podobnie jak "rowerzyści" korzystający z podrasowanych "rowerów" elektrycznych), ja go poinformowałem, żeby się upewnił, co robi, bo takie coś go może zaboleć. Bo w grę wchodzi nie tylko mandat (tutaj ludzie sobie myślą, że policjant i tak nie wyłapie niuansów) ale też odpowiedzialność karna i cywilna w przypadku kolizji. Obaj piszemy o dwóch aspektach tego samego problemu, nie ma sensu się kłócić.
    EDIT: I mylisz się co do podnoszenia możliwości pojazdu. Ubezpieczyciel Ci wyjaśni jakby co, dlaczego musisz dochodzić praw w sądzie z kretynem, który miał zdjęte ograniczenie prędkości i Ci walnął. Natomiast jeśli taki kretyn kogoś uszkodzi albo zabije, to będzie to właśnie użycie noża do mordowania ludzi. To z kolei wytłumaczy prokurator i potwierdzi sędzia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia prędkości i przyspieszenia w pojeździe Viron 1000, który jest bardziej skuterem niż hulajnogą ze względu na moc silnika, masę i obecność siodełka. Podstawową metodą zwiększenia mocy silnika DC szczotkowego jest podniesienie napięcia zasilania, przy czym sterownik Virona wytrzymuje do 60V, a optymalnie dla silnika jest 48V. Proponowane rozwiązania to dołożenie dodatkowego akumulatora ołowiowego lub wymiana baterii na lżejsze i bardziej pojemne ogniwa Li-Ion (np. 21700), co pozwala zwiększyć napięcie i pojemność przy jednoczesnym zmniejszeniu masy. Wymaga to jednak zmiany ładowarki i zastosowania odpowiedniego BMS o prądzie co najmniej 40-45A. Koszt takiej modernizacji to około 1000-1500 zł. W dyskusji podkreślono także konieczność przestrzegania przepisów ruchu drogowego, gdyż podnoszenie parametrów pojazdu może skutkować konsekwencjami prawnymi, w tym mandatami i odpowiedzialnością cywilną lub karną w razie kolizji. Użytkownicy zwracają uwagę, że Viron 1000 nie spełnia wymogów UTO i nie jest homologowany jako hulajnoga elektryczna, co ma znaczenie przy użytkowaniu na drogach publicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA