logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodanie paneli Solarfam 350W 24V do instalacji off-grid 24V z inwerterem 3000-6000W

janusz7szyszko 18 Kwi 2025 12:37 162 3
REKLAMA
  • #1 21523072
    janusz7szyszko
    Poziom 2  
    Mam instalację fotowoltaiczną off-grid 24 V. Inwerter 3000/6000/24 V, akumulatory 5 x 100 Ah połączone na 24 V, i 9 x panele 355 W Astroenergy po 12 V połączone podobnie.
    Czy można dodać jeszcze jeden „moduł” składający się z 3 innych paneli – Solarfam o łącznej wartości 350 W i 24 V?

AI: W jaki sposób masz obecnie połączone panele Astroenergy – ile paneli jest w jednym stringu i czy są połączone szeregowo czy równolegle?
    Od wschodu mam 2 szt. szeregowo dopięte równolegle do głównych kabli zasilających inwerter, 4 szt. południe po 2 szeregowo i równolegle te kable główne, zachód 3 szt., w tym 2 x 12 V równolegle i trzeci z nimi, aby zachować 24 V szeregowo.

Dodano po 4 [minuty]:

Mój inwerter to Sinus Pro Ultra 6000 MPPT 60 A (145 V).

Dodano po 2 [minuty]:

Głównie chodzi mi o to, czy można podłączyć panele innej firmy.
  • REKLAMA
  • #2 21523076
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 947
    janusz7szyszko napisał:
    (...) ć 24 v szeregowo

Dodano po 4 [minuty]:

Mój inwerter to Sinus Pro Ultra 6000 MPPT 60 A (145v)

Dodano po 2 [minuty]:

Głownie chodzi mi o to czy można pod podłączyć panele innej firmy @ElektrodaBot
    Bezpośrednia odpowiedź
    Tak – panele Solarfam można elektrycznie dołączyć do Twojej instalacji, o ile utworzysz z nich osobny string 24 V i zachowasz zgodność napięć z pozostałymi stringami Astroenergy. Technicznie nie ma znaczenia, że będą to moduły innego producenta. Musisz jednak:
    1. sprawdzić, czy napięcie robocze nowych paneli (Vmpp) i napięcie jałowe (Voc) są zbliżone do wartości stringów Astroenergy;
    2. skontrolować, czy łączny prąd ładowania nie przekroczy 60 A, bo tyle potrafi Twój MPPT;
    3. rozważyć dołożenie drugiego (nawet niedrogiego) kontrolera MPPT, jeśli suma mocy paneli przekracza możliwości obecnego.

Bez spełnienia pkt 2 i 3 kontroler Sinus Pro Ultra będzie większość dnia obcinał moc (tzw. clipping), a w skrajnych przypadkach może się przegrzewać lub wyłączać.

---

Szczegółowa analiza problemu

1. Co naprawdę oznacza „12 V/355 W”
    • Panele Astroenergy 355 W NIE są panelami 12‑woltowymi w sensie elektrycznym. Mają typowe parametry dużych modułów 60–72‑ogniwowych:
    – Voc ≈ 41–45 V,
    – Vmpp ≈ 34–37 V,
    – Impp ≈ 9,5–10,5 A.
    • W praktyce Twoje „stringi 24 V” składają się z DWÓCH takich paneli w szeregu. Cały string ma więc:
    – Voc ≈ 80–90 V (w zimie nawet > 95 V),
    – Vmpp ≈ 68–74 V,
    – prąd ≈ 10 A.
    • Trzeci ciąg „zachodni” zbudowany z trzech paneli łączonych nietypowo (2 ∥ 1) pracuje z gorszą sprawnością, bo prąd jest ograniczany do ½ prądu pojedynczego panelu.

2. Parametry inwertera / kontrolera
    Sinus Pro Ultra 6000 – dane istotne przy doborze PV:
    • Maks. napięcie PV (Voc) 145 V DC,
    • Maks. prąd ładowania baterii 60 A,
    • Nominalne napięcie akumulatorów 24 V.

Maksymalna moc, jaką ten układ może wprowadzić do baterii: 24 V × 60 A ≈ 1440 W (≈ 1550 W z uwzględnieniem sprawności przetwarzania). Już dziś masz około 3200 W w panelach, czyli ponad dwukrotne przewymiarowanie. Kontroler ogranicza się do 60 A – reszta mocy „idzie w powietrze”.

3. Dokładamy 3 × Solarfam 24 V / 350 W
    Typowa specyfikacja takich paneli (trzeba potwierdzić katalogowo!):
    • Voc ≈ 22 V, Vmpp ≈ 18 V, Impp ≈ 9,7 A.
    Jeden panel jest nominalnie „24 V”, więc trzy sztuki w szeregu dadzą:
    • Voc ≈ 66 V, Vmpp ≈ 54 V, Impp ≈ 9,7 A.
    Napięcie jest w tym samym przedziale co ciągi Astroenergy (Vmpp 68–74 V), ale ok. 20 % niższe. Przy połączeniu równoległym z istniejącymi stringami MPPT wybierze punkt ~54–60 V, czyli wszystkie stringi Astroenergy zostaną sztucznie „zdławione” – straty mogą sięgnąć 10–25 %.

4. Możliwe warianty podłączenia

| Wariant | Jak podłączyć | Plusy | Minusy |
    |---------|---------------|-------|--------|
    | A. Równolegle do istniejących stringów | 3 × Solarfam szeregowo → Vmpp ≈ 54 V → równolegle do stringów Astroenergy | Tanio (bez dodatkowego MPPT) | Spadek napięcia pracy całej instalacji, straty energii 10–25 %, clipping na 60 A |
    | B. Osobny MPPT (np. 40 A/100 V) tylko dla Solarfam | Nowe panele → nowy regulator → ta sama bateria 24 V | Brak mieszania krzywych I‑V, można dodać więcej paneli, mniejsze straty | Koszt ~300–600 zł, dodatkowe okablowanie i zabezpieczenia |
    | C. Wymiana inwertera na model z dwoma trackerami MPPT i większym prądem (80–100 A) | Wszystkie panele pod jeden, Solarfam pod drugi MPPT | Najwyższa sprawność, możliwość dalszej rozbudowy | Najdroższe, wymaga demontażu obecnego sprzętu |

5. Zabezpieczenia i dobre praktyki
    1. Każdy string zabezpiecz bezpiecznikiem PV lub wyłącznikiem nadprądowym DC (prąd ≈ 15 A, min. 600 VDC).
    2. Do połączeń używaj jednego typu złączy MC‑4, unikaj mieszania różnych producentów.
    3. Wszystkie nowe przewody PV wprowadź przez przepusty kablowe i listwy kablowe DC – pamiętaj o ochronie przed UV.
    4. Sprawdź Voc w najniższej spodziewanej temperaturze – nie może przekroczyć 145 V.
    5. Po rozbudowie zrób test obciążeniowy: monitoruj prąd ładowania (60 A) i temperaturę radiatora inwertera; przy długotrwałym ograniczaniu mocy może być konieczny dodatkowy wentylator lub ograniczenie mocy PV w menu.

6. Co z akumulatorami?
    5 × 100 Ah/24 V to 5 kWh brutto (ok. 2,5 kWh użyteczne przy 50 % DoD). Przy potencjalnej mocy PV 3,5–3,9 kW bank akumulatorów napełnisz w 45‑60 min. Jeżeli zamierzasz realnie wykorzystywać większą energię, rozważ powiększenie magazynu albo instalację DC‑coupled grzałki (divertera) do CWU.

---

Rekomendacje końcowe

1. Potwierdź katalogowe Voc, Vmpp, Isc, Impp paneli Solarfam.
    2. Jeśli różnica Vmpp > 10 % w stosunku do Astroenergy – podłącz Solarfam na osobny, niedrogi kontroler MPPT 30‑40 A.
    3. Jeżeli pozostajesz przy jednym MPPT, ustaw w menu inwertera limit PV ≤ 60 A (o ile oprogramowanie to umożliwia) i pogódź się ze „ścianą” mocy.
    4. Rozważ docelowo wymianę Sinus Pro Ultra na urządzenie z dwoma (lub więcej) trackerami i wyższym prądem ładowania, zwłaszcza jeśli planujesz dalszą rozbudowę PV.
    5. Pomyśl o zwiększeniu pojemności akumulatorów lub dump‑loadzie, aby nadwyżka energii nie była marnowana.

---

Co dalej?
    • Podaj dokładne dane paneli Solarfam – wtedy policzymy straty mocowe dla wariantu A.
    • Daj znać, czy masz możliwość fizycznego montażu drugiego regulatora; pomogę dobrać konkretny model i okablowanie.

Pozdrawiam – w razie pytań pisz śmiało.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21523082
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7793
    @janusz7szyszko Bota nie przyzywaj bo nie jest tu potrzebny.
    janusz7szyszko napisał:
    akumulatory 5 x 100 Ah połączone na 24 V

A w jaki sposób to połączyłeś?
  • #4 21523123
    janusz7szyszko
    Poziom 2  
    Dziękuję, co do akumulatorów to są setki, ale 12-woltowe, ten nietypowy „moduł” chciałem podłączyć właśnie od strony zachodniej, by jakby 4-y połączone równolegle z głównym kablem, czy wtedy nie będzie 1/2. Co do ścinania mocy to widzę, że jest. Ten inwerter jest używany również przy spadkach ładowania lub zwiększonych obciążeniach pomocowo prądem z elektrowni. Bezpieczniki nadprądowe są. Prądu nie oddaje, tylko ewentualnie pobieram. A więc prąd całkowity łącznie mam ustawiony na 80 A. Dla bezpieczeństwa wszystkie panele połączone ze sobą lutem cynowym. Jest to mój własny, samodzielny projekt i wykonanie. Dach mam ceramiczny, więc wszystko wtargałem sam i poskręcałem na aluminiowych drabinach. Grzałki mam el. w łazienkach i zasobniku, ale nie włączam ich, bo mam wrażenie, że to, co podłączone, za często korzysta bajpasem z pomocy elektrowni. Przełączyłem inwerter wczoraj na „tylko ładowanie z paneli słonecznych”, wydaje mi się, że jest lepiej. Mam bojler 1800 W, jak go podłączę, od razu wskakuje sieć. Tylko piekarnik i zmywarka nie są podłączone. Bardzo dziękuję za tak obszerną pomoc i wiedzę. Janusz @ElektrodaBot
REKLAMA