logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SINUS PRO 2200 S – pobór prądu z akumulatora przy pochmurnej pogodzie, tryb PV>AC>BAT

dj-raszit 18 Kwi 2025 13:03 768 10
  • #1 21523096
    dj-raszit
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam.
    Czy posiada ktoś taki inwerter:SINUS PRO 2200 S
    Według mnie zachowuje się nieprawidłowo.
    Podczas gdy jest pochmurno, pobierana jest moc z akumulatora.
    Tryb pracy PV > AC > BAT
    Miałem podłączony nowy akumulator 50Ah, który w niecały rok stracił pojemność prawie całkowicie.
    Przy poborze około 12 amper, wytrzymuje mniej niż pół godziny.
    Dostałem zastępczy akumulator i zacząłem obserwować zachowanie tego inwertera,
    zdziwiło mnie to, że jest pobierany prąd z akumulatora gdy jest pochmurno.
    Według mnie gdy jest zbyt mała moc z paneli to powinno przełączyć na zasilanie sieciowe, a nie pobierać prąd z akumulatora.
    Tak też jest napisane w instrukcji.

Fragment instrukcji inwertera opisujący tryb pracy PV→AC→BAT.
    Podejrzewam, że przez to mógł się zużyć akumulator.
    Dlatego chciałbym zweryfikować czy posiadacze tego inwertera też mają takie zachowanie.
  • #2 21523167
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    Tutaj kluczowe jest ostatnie zdanie: "w momencie pojawienia się napięcia na panelach..." Inwerter na sieć przeskoczy dopiero kiedy zrobi się ciemno. Zresztą można zrobić próbę i odłączyć panele za dnia. Dopiero kiedy wyłączy się moduł MPPT inwerter przeskoczy na sieć.

Myślę że to nie ta funkcja zabiła aku. 50Ah to bardzo mało. Ładowarka sieciowa daje 20..30A więc jest to sporo poza bezpieczny prąd ładowania.
  • #3 21523194
    dj-raszit
    Poziom 13  
    Oczywiście robiłem taki test, wyłączałem panele za dnia i to działa prawidłowo, to znaczy przełącza na sieć i akumulator jest ładowany.
    Bez sensu jest to, że gdy jest zbyt mało mocy z paneli to pobiera prąd z akumulatora, bo przecież ten akumulator ma być w pełni naładowany w przypadku braku PV i AC. I tu może być pies pogrzebany.
    Akumulator niepotrzebnie jest rozładowywany i później ładowany zbyt dużym prądem.

Dodano po 5 [minuty]:

Dodam jeszcze, że w instrukcji nie znalazłem wzmianki, jaką minimalną pojemność powinien mieć akumulator.
    Chyba będę musiał pomyśleć nad jakąś modyfikacją.
  • #4 21523208
    MichałS
    Poziom 35  
    Akumulator minimum 100Ah, lepiej 200Ah albo LiFePO4.

Co do bilansu mocy za dnia potrzebny by był inwerter z "pożyczaniem z sieci". Trudne do zrobienia i w sumie mało komu potrzebne.
  • #5 21523889
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Takie ładowanie z sieci jest bezsensowne, większe zużycie prądu zamiast korzystać ze słońca i akumulatora. Często bilans przy takiej małej pojemności magazynu jest ujemny i więcej zużywa się prądu niż daje instalacja.

Powinno się ładować i używać PV a przy braku słońca czy rozładowaniu magazynu dopiero przechodzić na sieć bez ładowania.
    Najbardziej oszczędny i wykorzystując słońce to PV-BAT-AC.

Taki kontroler bardziej nadaje się jako backap a nie do czynnej pracy. Jak wcześniej było wspomniane lepszym wyjściem był by inwerter łączący zasilanie z sieci i PV.

Co masz do tego podłączone, jaka ma moc i jak często działa?
  • #6 21523902
    dj-raszit
    Poziom 13  
    tomaszlonski napisał:
    Powinno się ładować i używać PV

Dokładnie. A nie używać PV i rozładowywać akumulator.
    Jak to powinno działać według mnie:
    Mało mocy z PV lub ciemno = tryb AC + ładowanie aku
    Odpowiednia moc z PV = odbiorniki na PV + ładowanie aku
    Oczywiście gdy aku jest naładowany to tylko podtrzymanie małym prądem.
    A gdy brak PV i AC = tryb BAT
    Wybrałem taki tryb PV>AC>BAT bo taki wydaje się najbardziej logiczny i nie powinien zużyć zbyt szybko akumulatora.

Dodano po 23 [minuty]:

Widzę że coś dopisałeś

Mam podłączony monitoring i jeszcze kilka urządzeń typu switch i router.
    Łączna moc pobierana to około 110W w dzień, a w nocy około 150W bo włącza się podczerwień w kamerach.
    I działa to 24h
    I właśnie między innymi po to kupiłem to urządzenie żeby miało zasilanie awaryjne (backup)
    Miała być oszczędność na rachunkach za prąd, a jak na razie jest strata na akumulatorze.
  • #7 21523961
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Może zakres pracy magazynu jest zbyt wąski. Zwykle powinien zawierać się pomiędzy 20 a 80% czyli wykorzystać pełną pojemność magazynu a nie ciągle go podładować.

Inwerter trochę by to zmienił, przy działaniu w bypass i zasilaniu sieciowym sieć była by wspomagania przez PV albo całkowicie nie używana kiedy świeci słońce. Magazyn ładował by się sam i przełączał kiedy potrzeba. Przy większym magazynie np. 5 kWh instalacja nawet by działała tygodniami w lecie bez sieci. Teraz masz magazyn 4x mniejszy i nie nadaje się do działania jako zastępstwo sieci.
  • #8 21525139
    dj-raszit
    Poziom 13  
    Po zgłębieniu tematu, doszedłem do wniosku, że mam po prostu akumulator o zbyt małej pojemności (50Ah)
    Znalazłem w internecie specyfikację gdzie jest napisane max prąd ładowania to 13.5A
    Regulator MPPT w tym inwerterze może dać max 60A przy dobrych warunkach pogodowych.
    Mam teraz podłączone 4 panele po 380W równolegle (2 na południe i 2 bardziej na zachód)
    czyli jak najbardziej ten regulator może tyle dać.
    Z tych 60A około 12A idzie na odbiorniki, więc jest możliwe, że gdy akumulator był rozładowany,
    to szło na niego nawet 48A i to mogło go zabić.
    Więc wymyśliłem, żeby zastosować czujnik prądu założonym na przewodzie od akumulatora,
    z wykryciem kierunku przepływu, podłączyć do mikrokontrolera i wysterować np. farelkę na wyjściu inwertera.
    Zastosowałbym akumulatory 2x80Ah
    Jeśli prąd ładowania przekroczy powiedzmy 25A to proporcjonalnie do nadwyżki włączała by się grzałka w farelce.
    Ale to jeszcze jest temat do przedyskutowania.
    Zamiast farelki na wyjściu można by dać coś na 12V i podłączyć przed czujnikiem prądu.
    Oczywiście nie włączane ON/OFF tylko PWM

Co sądzicie o moim pomyśle?
  • #9 21744349
    krissrudy102
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Mam taki inwetner od 3 lat. Aby nie ładował akumulatora po zachodzie słońca mam podłączony zasilacz transformatorowy (nie impulsowy to ważne) ma 24V zasilanie poprzez diodę prostowniczą na biegunie dodatnim aby w dzień prąd nie cofał się w zasilacz z paneli. Bez tego patentu nic nie oszczędzisz bo system będzie go ładował do pełna po zachodzie słońca. Uważam to za błąd w oprogramowaniu Volta. Przy ustawieniu PV/AC/BAT działa tylko z paneli i później przechodzi na AC. Chwile ładuje może z 10 min i to wszystko. Ten zasilacz oszukuje ładowarkę solarną i nie powoduje ładowania akumulatora do pełna po zachodzie słońca. W twoim przypadku proponuje zastosować 3 lub 4 akumulatory AGM. Przy 12V płyną bardzo duże prądy podczas używania przetwornicy które zabijają Ci ten mały akumulator a tak pąd rozkłada się na wszystkie. To samo przy ładowaniu z paneli.
  • #10 21744405
    MichałS
    Poziom 35  
    krissrudy102 napisał:
    Bez tego patentu nic nie oszczędzisz bo system będzie go ładował do pełna po zachodzie słońca. Uważam to za błąd w oprogramowaniu Volta. Przy ustawieniu PV/AC/BAT działa tylko z paneli i później przechodzi na AC. Chwile ładuje może z 10 min i to wszystko. Ten zasilacz oszukuje ładowarkę solarną i nie powoduje ładowania akumulatora do pełna po zachodzie słońca

Rozwiązanie może dać iluzoryczne oszczędności. Pozostawienie pustych AGM do rana, a w zimie przez niepogodę często na kilka dni znacznie skraca ich żywot. Tryb PV/AC/BAT powinien ładować aku do poziomu 30% co już zapobiega zasiarczeniu.

W zależności od wersji SinusPro był montowany przycisk całkowitego wyłączenia ładowarki. Niestety taki system przez zimę zabił kilka aku.
  • #11 21744444
    krissrudy102
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Zgadzam się, że nie można pustych zostawiać na noc jednak w tym ustawieniu PV/AC/BAT nie rozładuje się do końca. Z tego co zauważyłem rozładowywał się o 2 kreski i później się ładował. W ustawieniu PV/BAT/AC rozładowanie jest do 1 kreski i pozostawienie w takim stanie doprowadziłoby do uszkodzenia/zasiarczenia akumulatorów. Ja to stosowałem aby nie doładowywać do pełna jak to robi to urządzenie każdego dnia w tym ustawieniu. Zasilając router, laptop, lodówkę i piec plus kilka lampek nie było żadnej oszczędności. Co wyprodukowałem to ładowanie wieczorne to niwelowało.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy inwertera SINUS PRO 2200 S i problemu nieprawidłowego poboru prądu z akumulatora przy pochmurnej pogodzie w trybie pracy PV > AC > BAT. Użytkownik zauważył, że inwerter pobiera prąd z akumulatora, mimo że według instrukcji powinien przełączać się na zasilanie sieciowe, gdy moc z paneli jest niewystarczająca. Skutkiem tego był szybki spadek pojemności nowego akumulatora 50Ah, który okazał się zbyt mały i narażony na zbyt duże prądy ładowania i rozładowania. Wskazano, że minimalna pojemność akumulatora powinna wynosić co najmniej 100Ah, a lepiej 200Ah lub zastosowanie akumulatorów LiFePO4. Wskazano również, że inwerter nie posiada funkcji "pożyczania z sieci" i przełącza się na sieć dopiero po całkowitym zaniku napięcia z paneli, co może powodować nieoptymalne rozładowanie akumulatora. Proponowano modyfikacje, takie jak zastosowanie czujnika prądu z mikrokontrolerem do sterowania obciążeniem (np. farelką) w celu ograniczenia nadmiernego prądu ładowania. Inny użytkownik zasugerował podłączenie zasilacza transformatorowego z diodą prostowniczą, aby zapobiec ładowaniu akumulatora po zachodzie słońca, co jest uważane za błąd oprogramowania inwertera. Dyskutowano także o optymalnym zakresie pracy magazynu energii (20-80% pojemności) oraz o ryzyku zasiarczenia akumulatorów przy pozostawieniu ich rozładowanych na noc. Ogólnie, urządzenie jest bardziej odpowiednie jako zasilanie awaryjne (backup) niż do ciągłej pracy z małym magazynem energii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA