logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Silnik 3-fazowy wentylatora na falowniku – wyłącza się po 10 sek, brak błędów

hyperione202 18 Kwi 2025 14:43 564 19
  • #1 21523193
    hyperione202
    Poziom 2  
    Silnik 3-fazowy na falowniku:

Silnik wentylatora 3-fazowy, który jest podłączony pod falownik, przestał działać. Na początku podejrzewałem falownik. Sprawdziłem z przyjścia, było wszystko okej, lecz gdy sprawdziłem za falownikiem, mój miernik nie pokazywał nic prawidłowo. Silnik nie działał, nie wyrzucał bezpiecznika B16 1-faz. Został kupiony przewód 3-fazowy. Gdy podłączyłem 3 fazy pod nowy bezpiecznik 3-fazowy, nagle robiło się zwarcie. Jak się okazało, jedno z uzwojeń było uszkodzone. Wyglądało, że już będzie wszystko okej! Silnik został wymieniony, falownik został. Mój przełożony doszedł do wniosku, że lepiej zostawić, jak było. Silnik zaczął włączać się dosłownie na chwilę i po 10 sek. przestaje działać. To zwykły silnik, nie ma termików. Po 10 sek. przestaje działać, nie wyrzuca zabezpieczenia. Jakiś pomysł, jak to ugryźć? Zostało tylko wymienić przewody między falownikiem a silnikiem, który jest na dachu. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to uszkodzone przewody. Niestety nie podłączyłem silnika na krótko, aby sprawdzić ewentualny rozruch przy rozdzielni elektrycznej. Ktoś mógłby pomóc? Poniżej dam zdjęcia. Cała sytuacja wydaje się być banalna. Jedyne, co zostało, to zmienić podłączenie na trójkąt i dać 3 fazy, które są już przygotowane do podłączenia.
    Przyłącze elektryczne trzyfazowego silnika wentylatora z widocznymi przewodami w puszce zaciskowej.
    Zbliżenie na tabliczkę znamionową silnika trójfazowego Siemens podłączonego przewodem elektrycznym.
  • #2 21523216
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1105
    Jak nisko kolega zdłamsił częstotliwość?
  • #3 21523241
    hyperione202
    Poziom 2  
    >>21523216 Będąc szczery, nie dotykałem falownika, ponieważ „nikt go nie dotykał, zostaw go, jak było, wcześniejszy silnik działał”. Na 50 Hz go dać? Wydaje mi się, że było na nim napisane 47 Hz.
  • #4 21523525
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    Pokaż co to za falownik tym steruje, czy ma wyswietlacz?
  • #5 21523543
    hyperione202
    Poziom 2  
    >>21523525 >>21523525
    Falownik LG iC5 SV008IC5-1F z wyświetlaczem i przyciskami na przednim panelu.

Dokładnie to ten. Stosowanie go nie ma sensu. Dałem 50 Hz, nastawiłem wszystko, a dalej problem z rozruchem.
  • #6 21523569
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2232
    hyperione202 napisał:
    Jedyne co zostalo to zmienic podlaczenie na trojkat i dac 3 fazy ktore sa juz przygotowane do podlacznia

Teraz masz połączony w trójkąt, i według tabliczki z silnika w tym układzie ma być zasilony z 240V. Zmień na gwiazdę i sprawdź.
  • #7 21523578
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    Ma dobrze spiety silnik, falownik jest 1fazowy 230V i ma byc silnik w trójkąt

Jak silnik sie zatrzyma co za komunikat jest na wyswietlaczu? Jaki prad jest
  • #8 21523597
    hyperione202
    Poziom 2  
    >>21523569 Taki jest plan, aby go dać w gwiazdę.
  • #9 21523621
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 123
    Ja kiedyś radziłem podłączyć silnik według tabliczki i trzeba było przezwajać, bo przegrzał się. Najlepiej miernikiem ustalić końce uzwojeń. Ten falownik na start jest słaby i dlatego silnik powinien być podłączony w gwiazdę, czyli zasilanie 3x230V, a nie w trójkąt 400V.
    Moderowany przez krzysiek7:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #10 21525045
    a2b
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Jarek Pi. napisał:
    Ja kiedyś radziłem podłączyć silnik według tabliczki i trzeba było przezwajać, bo przegrzał się. Najlepiej miernikiem ustalić końce uzwojeń. Ten falownik na start jest słaby i dlatego silnik powinien być podłączony w gwiazdę, czyli zasilanie 3x230V, a nie w trójkąt 400V.

Chyba odwrotnie. Nie wprowadzaj w błąd.
    Tabliczka znamionowa silnika:
    Na tabliczce znamionowej silnika zazwyczaj podawane jest napięcie silnika (np. 230/400V), co oznacza, że silnik może być podłączony w trójkąt przy 230V lub w gwiazdę przy 400V,
  • #11 21525267
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1812
    hyperione202 napisał:
    lecz gdy sprawdzilem za falownikiem moj mernik nie pokazywal nic prawidlowo

Nie będzie pokazywał. Na wyjściu falownika jest dużo śmieci.
    hyperione202 napisał:
    Jak sie okazalo jedno z uzwojen bylo uszodzone

Mogło to spowodować uszkodzenie falownika.
    hyperione202 napisał:
    Silnik zaczal wlaczac sie doslownie na chwile i po 10 sek przestaje dzialac

Jak wygląda sterowanie ? jest tam jakiś presostat albo inny czujnik - co steruje falownikiem i po co tam jest ?
    hyperione202 napisał:
    zostalo tylko wymienic przewody miedzy falownikiem a silnikiem ktory jest na dachu

Jaka jest odległość falownika od silnika (licząc po długości przewodu). Czy zastosowano dławik wyjściowy za falownikiem
    ?
    Czy falownik ma poprawnie wprowadzone parametry silnika ?

Filmik z działania falownika w momencie gdy się wyłącza był by pomocny.
  • #12 21527729
    hyperione202
    Poziom 2  
    >>21525267
    Odległość to kilka metrów, około 5.
    Sterowanie wygląda tak, że przechodziło tylko i wyłącznie do falownika i z falownika do silnika.
    Jutro będę miał możliwość podłączyć w gwiazdę i zrobić z tym porządek. Dam znać w czwartek po południu, czy wszystko działa. Moja myśl jest taka, aby podłączyć w gwiazdę i po problemie. Wydaje mi się, że mogły przewody robić zwarcie, bo nie wiadomo, jakiej jakości są od falownika do silnika.
  • #13 21528230
    a2b
    Poziom 15  
    hyperione202 napisał:
    >>21525267
    Jutro będę miał możliwość podłączyć w gwiazdę i zrobić z tym porządek. Dam znać w czwartek po południu, czy wszystko działa. Moja myśl jest taka, aby podłączyć w gwiazdę i po problemie. Wydaje mi się, że mogły przewody robić zwarcie, bo nie wiadomo, jakiej jakości są od falownika do silnika.

Nie łączymy silnika w gwiazdę do współpracy z falownikiem zasilanym jednofazowo.
  • #14 21528855
    hyperione202
    Poziom 2  
    >>21528230 W poście wyżej pisałem, że mam w planach dać silnik na przewodzie 5-żyłowym z pominięciem falownika.
  • #15 21529700
    hyperione202
    Poziom 2  
    Podłączyłem silnik pod przewód 5-żyłowy, jutro będę miał możliwość włączyć zabezpieczenia. Sprawdzałem ciągłość żył, nic nie jest uszkodzone, powinno wszystko działać. Usunąłem falownik i podłączyłem pod zabezpieczenie 3-fazowe przed różnicówką.
    Zbliżenie na puszkę przyłączeniową silnika z podłączonym przewodem 5-żyłowym oraz widocznymi zaciskami i przewodami.
  • #16 21529708
    a2b
    Poziom 15  
    hyperione202 napisał:
    Podlaczylem silnik pod przewod 5 zylowy jutro bede mial mozliwosc wlaczyc zabezpieczenia . Sprawdzalem ciaglosc zyl nic nie jest uszkodzone powinno wszystko dzialac. Usunalem falownik i podlaczylem pod zabezpieczenie 3 faz przed roznicowka
    Zbliżenie na puszkę przyłączeniową silnika z podłączonym przewodem 5-żyłowym oraz widocznymi zaciskami i przewodami.

Brązowy ,Biały i Zielony są to żyły zasilające ?
    Powodzenia proszę zmień profesję zanim sobie i innym krzywdę zrobisz .
    Odpuść sobie już elektrykę nie masz o tym pojęcie i tylko się pogrążasz wrzucając takie foty.Zapłać komuś kto się zna a sam zacznij się uczyć.
  • #17 21529715
    hyperione202
    Poziom 2  
    >>21529708 Powiedz mi, jak mam zmienić przewód między silnikiem a pomieszczeniem, gdzie był falownik, bezinwazyjnie? Bo ja nie będę przebijał się w jakiś sposób, aby zalało pomieszczenie poniżej. Jaki jest przewód, tak podłączyłem.
  • #18 21529941
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1812
    Człowieku - przyjrzyj się jeszcze raz na spokojnie temu połączeniu ZANIM puścisz tam prąd !!!
    Zastanów się co robisz
    Tu nie chodzi o rodzaj kabla tylko Twoje połączenie !!!
    zastanów się co się stanie jak między brązowym a białym pojawi się 400V !!!

A jak nic nie znajdziesz to wstrzymaj się z uruchomieniem do północy w sylwestra
    bo jak pierdyknie to niech się sztuczne ognie schowają !
  • #19 21530346
    hyperione202
    Poziom 2  
    >>21529941 Wszystko działa. Przełożyłem blaszki na silniku. Czy nie można napisać normalnie w poście, abym to zrobił?
  • #20 21530369
    hyperione202
    Poziom 2  
    Sprawdzilem jak podlaczyc silnik w gwiazde na yt

Podsumowanie tematu

✨ Silnik wentylatora 3-fazowy podłączony do falownika przestawał działać po około 10 sekundach bez wyrzucenia zabezpieczeń. Początkowo podejrzewano uszkodzenie falownika, jednak po wymianie silnika problem pozostał. Dyskusja dotyczyła prawidłowego podłączenia silnika (gwiazda vs trójkąt) oraz parametrów falownika, w tym częstotliwości pracy (50 Hz vs 47 Hz). Zwrócono uwagę, że falownik jednofazowy 230 V wymaga odpowiedniego połączenia silnika, zwykle w trójkąt przy 230 V, a nie w gwiazdę. Poruszono też kwestie jakości i stanu przewodów między falownikiem a silnikiem, które mogły powodować zwarcia. Ostatecznie autor wymienił przewody na 5-żyłowe i podłączył silnik bezpośrednio pod zabezpieczenia 3-fazowe, pomijając falownik. Po poprawnym przełożeniu blaszek na silniku i właściwym podłączeniu problem został rozwiązany. Wskazano na konieczność dokładnego sprawdzenia połączeń elektrycznych i zgodności napięć z tabliczką znamionową silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA