logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic PanaSync/Pro p50 - strzelanie i gaśnięcie obrazu po 7 latach pracy

WARIATH 16 Gru 2005 13:19 1350 5
  • #1 2088722
    WARIATH
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam, posiadam monitor "Panasonic PanaSync/Pro p50" ma on juz ok7lat i jest dość mocno eksploatowany - po ok 10godz. dziennie. Obraz jest cały czas w stanie bardzo dobrym i nie narzekam na niego. Problem pojawił się kilka dni temu. Po jakimś czasie pracy monitor raz na jakiś czas co ok 10minut (ostatnio zauważyłem że coraz częściej i np. podczas gry jeszcze częściej) "strzela-syczy" (ciężko to określić) i w tym czasie obraz na ułamek sekundy gaśnie, potem pojawia sie ciemniejszy i wraca do normy (trwa to razem około2 sekund). Co może być tego przyczyną i jak na to zaradzić (jeżeli się da). A i czy możliwe że spowodowało to przykrywanie czymś monitora od góry (nie całego ale po prostu coś tam ostatnio plastikowego dość dużego stawiałem i może po prostu się coś zagrzało?).
  • #2 2088761
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Rozkręć monitor i porządnie odkurz. Przyjrzyj się płytce kineskopu, iskrownikom na niej a także podstawce kineskopu (ona może już przebijać). Przebicia możesz zauważyć w zaciemnionym pokoju. Obejrzyj trafopowielacz, czy nie ma pęknięć. Obraz zanika bo w momenie przebicia działają zabezpieczenia. Takie przebicia bywają niebezpieczne dla wszystkich układów monitora. No i nie kładź nic na otworach wentylacyjnych monitora.
    Pozdrawiam.
  • #3 2088773
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Jest to niebezpieczne zjawisko i może dojść do uszkodzenia elektroniki.
    To wyładowania upływnościowe wysokiego napięcia. Należy rozkręcić tył monitora, włączyć go i zgasić światło, niebieskie zozbłyski umożliwią lokalizację nieporządanego zjawiska. Następnie wyłączyć monitor i odkurzyć elektronikę szczególnie obwody wysokiego napięcia Następnie płynem antystatycznym (są takie w spreju) spryskać te miejsca w których występowało wyładowanie.
    Ten zabieg powinien pomódz.
    Pozdrowienia.
  • #4 2152877
    WARIATH
    Poziom 14  
    Niestety, chciałem znaleźć przyczyne i zaciemniłem pokój ale oczywiście przez długi czas nic się wtedy nie działo. Złożyłem go do kupy i podłączyłem normalnie, raz na jakiś czas "strzelił" ale wydawało mi się że rzadziej. Niestety wczoraj podczas zmieniania rozdzielczości, coś z tyłu zatyrkotało potem chwile piszczało i juz nie pojawił się obraz. Czy to oznacza że już po rybkach? Czy mozliwe że to jeszcze nie są poważne uszkodzenia?
  • #5 2162524
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Nie piszesz czy go odkurzyłeś? A to pierwsza rzecz, którą się robi na początku naprawy. Podejrzewam uszkodzenie trafopowielacza a z nim uszkodzenia elektroniki. Zwłaszcza na płytce kineskopu, ale nie tylko. Trafopowielacz może być dość drogi i niełatwy do kupienia. Albo się zabezpiecza, albo spalił się też bezpiecznik sieciowy.
    Jeśli się na tym nie znasz to oddaj fachowcowi do naprawy.
    Pozdrawiam.
  • #6 2171758
    WARIATH
    Poziom 14  
    Rozumiem że naprawa może być dość droga jeżeli trafo. padł? Niestety oczyściłem tylko kilka miejsc (niewiele).
REKLAMA