logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung S24 nie utrzymuje połączenia Bluetooth z Opel Combo Life 2021 – rozłączanie po 2 minutach

marcinskladanowski76 19 Kwi 2025 14:03 519 5
REKLAMA
  • #1 21524275
    marcinskladanowski76
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    Mam taki kłopocik, zmieniłem telefon S21 FE na S24 i teraz system multimedialny z Opla Combo Life, rocznik 2021, nie chce współpracować z Bluetooth. Urządzenia się wykrywają, parują, po czym po ok. 2 minutach samochód przestaje widzieć telefon, a telefon wciąż widzi auto. Sprawdziłem aktualizacje Android Auto, telefonu itd., wszystko jest ok. Bluetooth w telefonie działa poprawnie z innymi urządzeniami, jak słuchawki, smartwatche, radio itd. Myślę, że to kwestia softu, nie wiem tylko, czy w samochodzie, czy w telefonie. Łączyłem i rozłączałem, resetowałem itd. Za każdym razem to samo. Samochód i telefon służą do pracy, więc temat jest irytujący. Wszedłem już w tryb programisty, ale nie znalazłem nic podejrzanego, co mogłoby wpływać na takie zachowanie. Ale pewnie jest jakieś rozwiązanie...
    AI: Czy problem z rozłączaniem Bluetooth dotyczy tylko połączeń telefonicznych, czy również przesyłania muzyki/mediów z telefonu do samochodu?
    Wydaje mi się, że wszystkich mediów; audio idzie po kablu via Android Auto, kontrola Bluetooth nieaktywna lub w trybie wyszukiwania.
    AI: Czy sprawdzałeś, czy do systemu multimedialnego w Oplu jest dostępna aktualizacja oprogramowania albo czy była już kiedyś wykonywana?
    Wg MyOpel jedynie mapy są do aktualizacji, ale samochód nie posiada fabrycznej nawigacji. Innych aktualizacji nie wykazuje, w serwisie jeszcze nie byłem z tym problemem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21524318
    marcinskladanowski76
    Poziom 2  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Najpierw spróbuję z serwisem, potem zobaczymy... ;-)
    Zdrowych i wesołych!
  • REKLAMA
  • #4 21543691
    marcinskladanowski76
    Poziom 2  
    >>21524304 >>21524304
    Byłem w serwisie. Nowy soft nic nie zmienił, a mam wrażenie, że chyba jest gorzej; dziś przez chwilę było wszystko ok, po czym ekran "rozlał się", zrestartował się i nawet streaming YT nie działał. Chłopaki od części zamiennych obstawiają jakiś moduł, który być może obsługuje BT i ma, tu cytat, "wbudowaną baterię, oczywiście niewymienną". Wot, francuska technika...
  • REKLAMA
  • #5 21543871
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    marcinskladanowski76 napisał:
    Chłopaki od części zamiennych obstawiają jakiś moduł, który być może obsługuje BT i ma, tu cytat, "wbudowaną baterię, oczywiście niewymienną". Wot, francuska technika..

Czy było sprawdzane zachowanie się radia z innym telefonem?
  • #6 21557555
    marcinskladanowski76
    Poziom 2  
    >>21543871
    Tak, było sprawdzane. BTW, moduł BT nie występuje osobno, jak pokazują schematy (serwis zamówił nawet tę mityczną baterię, ale nie było jej w czy wymienić, z racji fizycznej nieobecności ;-) ). Z dzisiejszej rozmowy z kierownikiem potwierdzono, że ów moduł jest zabudowany w radiu. Koszt to jedyne 3500 PLN, oczywiście, oficjalnie element jest nienaprawialny...
    S24 próbuje się łączyć jak wściekłe, ale nawet po drugiej aktualizacji softu nic się nie zmieniło....
REKLAMA