logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dalia PDH 885 - pralka jednocześnie nabiera i wypuszcza wodę, co robić?

ajt 16 Kwi 2003 11:25 5236 11
REKLAMA
  • #1 188976
    ajt
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,
    Właśnie ściągnąłem schemat, ale nie bardzo wiem, od czego zacząć...
    Cały czas chodzi pompka - pralka jednocześnie nabiera i wypuszcza wodę.
    Może ktoś spotkał się z takim uszkodzeniem i napisze co było?
    Pomóżcie please, bo żona coraz groźniej na mnie patrzy....
  • REKLAMA
  • #2 188987
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    W pralkach Polaru elektryka podzielona jest na dwa obwody przełączane przez hydrostat (taka puszka z weżykiem i przewodami). Jeśli poziom wody jest za niski pod napięciem są elektrozawory, pompka i silnik, jeśli poziom wody osiągnie jeden z dwóch wybieranych programatorem poziomów, hydrostat wyłącza elekrozawory i załącza programator.
    Radzę w pierwszej kolejności sprawdzić czy działa hydrostat - zdjąć z niego wężyk i próbować do niego dmuchnąć, powinno być słyszalne cykanie wewnątrz obudowy przy wzroście ciśnienia, może też być uszkodzony sam programator.
    Prześlij ten schemat to ci napiszę co gdzie pomierzyć.
  • REKLAMA
  • #4 189008
    ajt
    Poziom 12  
    Hydrostat dobry - jak się słabiej dmuchnie, przełączają się jedne styki, a jak mocniej - następne. Tak chyba ma być.
  • #5 189032
    ElGregor
    Poziom 23  
    Daj program nr.1 pranie wstępne, uruchom pralkę, i sprawdź czy jednocześnie nabiera i wypuszcza wodę, jeśli tak to sprawdź napięcie na styku C2 programatora. Jeśli jest 220V to najprawdopodobniej masz sklejony styk nr 5 programatora (pomiędzy końcówkami E1 i E2), jeśli nie to napisz na której pozycji programatora pompuje wodę i nabiera (to ci napiszę co masz dalej sprawdzić)
  • #6 189038
    ajt
    Poziom 12  
    Doszedłem do tych samych wniosków - sklejone styki.
    W międzyczasie ustawiałem programamator w różnych położeniach testując, kiedy pompuje, a kiedy nie i nagle wszystko zaczęło się zachowywać normalnie (tzn. ciągle pompowała, aż w końcu przestała). Czy takie sklejenie to zwiatun, że programamator niedługo pociągnie, czy też coś z tym można zrobić?
  • REKLAMA
  • #7 189050
    ElGregor
    Poziom 23  
    Styki od pompki rzadko siadają bo płynie przez nie niewielki prąd, twoje objawy mogą jednak świadczyć o tym że mogą być na przykład wytopione (od słabego kontaktowania) i twój programator niedługo pociągnie. Możesz go rozebrać i obejrzeć styki, ale jeśli tego wcześniej nie robiłeś to radzę zaczekać aż całkiem padnie bo możesz go już dobrze nie poskładać :( i tylko pogorszysz sprawę
  • #8 189059
    ajt
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc.
    Pozostaje baczniej obserwować pralkę, w razie czego można odłączyć pompkę wyłącznikiem :)
    A jakby co, to ile kosztuje nowy programator?
  • #9 189070
    ElGregor
    Poziom 23  
    Najlepiej poczekać, a programator kosztuje około 70-100zł (tylko musisz sprawdzić który masz, bo Polar montował polskie i francuskie Crouzet)
  • REKLAMA
  • #10 189376
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Mimo,że temat prawie załatwiony ale chyba nie do końca.
    Ja osobiście uważam,że problem tkwi w wężu odpływowym.Za nisko jest w stosunku do poziomu wody w pralce.Wteddy występuje tzw.pompowanie i wypuszczanie na okrągło.Sprawdz to.
  • #11 189397
    ElGregor
    Poziom 23  
    Przypuszczam że kolega ajt raczej potrafi odróżnić odgłos pracującej pompki od przelewającej się wody, poza tym napisał, że pokręcił programatorem i objawy ustały, a to raczej nie zmieniło pozycji rury odpływowej 8O
  • #12 189505
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Może tak a może nie nic o tym nie pisał.
    Poczekamy na odzew.
    Ale jest to niewykluczone co napisałem.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PDH 885 ma problem z jednoczesnym nabieraniem i wypuszczaniem wody, co jest spowodowane najprawdopodobniej uszkodzeniem programatora, a dokładniej sklejonymi stykami między końcówkami E1 i E2. Hydrostat działa prawidłowo, potwierdzając, że problem nie leży w czujniku poziomu wody. Zaleca się sprawdzenie napięcia na styku C2 programatora podczas pracy wstępnej (program nr 1) – obecność 220V wskazuje na sklejone styki. Styki te mogą być wytopione przez słabe kontaktowanie, co może prowadzić do całkowitej awarii programatora. Rozebranie i naprawa programatora jest możliwa, ale ryzykowna, dlatego lepiej obserwować urządzenie do momentu całkowitej awarii. Koszt nowego programatora wynosi około 70-100 zł, przy czym należy zweryfikować, czy jest to model polski czy francuski Crouzet. Dodatkowo pojawiła się sugestia, że problem może wynikać z nieprawidłowego ułożenia węża odpływowego, jednak autor potwierdził, że zmiana pozycji programatora wpływa na zachowanie pralki, co wyklucza tę przyczynę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA