logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie modułu Tuya Smart Home do instalacji z 3 włącznikami schodowymi i krzyżowym

pajutoja2 21 Kwi 2025 19:35 2436 6
  • #1 21526434
    pajutoja2
    Poziom 2  
    Cześć,
    Jestem w trakcie planowania instalacji elektrycznej w domu i napotkałem zagwozdkę, jak podłączyć urządzenie z serii smart dom od Tuya do instalacji z oświetleniem.
    Schemat miałby wyglądać następująco: 2 obwody światła, 3 włączniki podwójne (2 schodowe, jeden krzyżowy) i nie wiem, jak połączyć to z modułem od Tuya. Kable jeszcze nie położone, więc może ktoś pomoże, jak zrobić to dobrze. Poniżej 2 schematy, które chciałbym ze sobą połączyć.

Schemat połączenia elektrycznego trzech włączników (dwa schodowe podwójne i jeden krzyżowy podwójny) z opisem podpięcia przewodów do obwodów oświetleniowych.
    Schemat podłączenia modułu Wi-Fi Tuya z dwoma obwodami oświetlenia i włącznikami schodowymi lub krzyżowymi.
  • #2 21527004
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 529
    Łączysz zgodnie ze schematem jak do połączenia krzyżowego.

Schemat podłączenia modułu Wi-Fi do podwójnych wyłączników schodowych i krzyżowego z żarówkami.
  • #3 21530989
    pajutoja2
    Poziom 2  
    Jest ktoś w stanie nakreślić mi to jeszcze w schemat razem z podłączeniem się do sieci? Próbuję w taki sposób, ale coś muszę robić nie tak. Tuya działa, ale włączniki nie.
  • #4 21531004
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 529
    Masz narysowane.
    L1 i L2 to linia zasilająca (Faza)- kolor przewodu 230V brązowy lub czarny
    N-neutralny - kolor przewodu niebieski
    PE-uziemienie-kolor przewodu zielono-żółty

Przewód N łączysz bezpośrednio do punktu oświetleniowego (żarówka), oraz do zasilania modułu SMART
    przewód L łączysz poprzez włączniki i moduł SMART jak na schemacie.

Połącz sobie te włączniki na stole dla próby, wynika, że włączniki łączysz źle.

Schemat podłączenia modułu Wi-Fi oraz podwójnych włączników schodowych i krzyżowych do sterowania dwoma żarówkami.
  • #5 21531118
    pajutoja2
    Poziom 2  
    Po kolejnych próbach wychodzi na to, że problem jest z krzyżowym, najprawdopodobniej mam wadliwy włącznik, na samych dwóch schodowych wszystko działa.
  • #6 21531455
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Nie zwalaj na sprzęt tylko pięć razy sprawdź połączenie. Układ dwa schodowe i jeden krzyżowy na środku i jeszcze to wszystko razy dwa i we wspólnych puszkach to mocno skomplikowane, łatwo się pogubić; wielokrotnie ratowałem mniej cierpliwych wykonawców, jak już się poddali.... A czasem porzucali klienta mówiąc, że coś jest w kablach i "się nie da"
    Pozdr. J.
  • #7 21531892
    pajutoja2
    Poziom 2  
    Udało się znaleźć rozwiązanie! Finalnie włącznik krzyżowy sprawny, jak napisał kolega, ale nie namieszałem się w podpięciu, a schemat od producenta na podłączenie włączników był błędny. Żeby zadziałało, to schemat jak powyżej, ale z różnicą wpięcia się w krzyżowy. Patrząc na powyższy schemat, to przewody idące od lewego schodowego powinny być wpięte w górne przewody na krzyżowym (a nie 2 górne i 2 dolne od lewej, jak na schemacie), i w dół wpinamy przewody idące do prawego schodowego, wpinając przewody, zachowując analogię podpięcia od górnego przewodu w lewym schodowym.
    I wtedy wszystko działa: oba schodowe, krzyżowe i Tuya :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia modułu Tuya Smart Home do instalacji oświetleniowej z dwoma obwodami światła i trzema włącznikami: dwoma schodowymi i jednym krzyżowym. Instalacja wymaga prawidłowego połączenia przewodów fazowych (L1, L2), neutralnych (N) oraz uziemienia (PE) zgodnie ze schematem połączenia krzyżowego. Kluczowe jest poprawne okablowanie włączników, zwłaszcza włącznika krzyżowego, który często bywa źle podłączany. Problem z działaniem włączników przy module Tuya wynikał z błędnego schematu producenta dotyczącego podłączenia włącznika krzyżowego. Ostateczne rozwiązanie polegało na zmianie punktów podłączenia przewodów w włączniku krzyżowym – przewody od lewego włącznika schodowego powinny być podłączone do górnych zacisków krzyżowego, a przewody do prawego schodowego do dolnych zacisków, zachowując analogię połączeń. Po tej korekcie moduł Tuya oraz wszystkie włączniki działają poprawnie. Zaleca się testowanie połączeń na stole przed instalacją oraz dokładne sprawdzenie okablowania w puszkach, gdyż układ z dwoma schodowymi i jednym krzyżowym jest skomplikowany i łatwo o pomyłki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA