logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATX zasilacz - komputer nie startuje za każdym razem, diody świecą

Entuzo 16 Kwi 2003 11:42 2163 8
REKLAMA
  • #1 188986
    Entuzo
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam wszytskich.
    To moj pierwszy list i mam nadzieje ze bedzie taki jak, powinien.

Mam takie pytanie dotyczace zasilacza ATX. Otoz gdy wlaczam komputer przyciskiem start,za kazdym razem widac, ze diody swiaca w obudowie, ale komputer nie zawsze wstaje. Pomaga wylaczenie i ponowne wlaczenie po krotkiej chwli. Zamienialem zasilacz i nie bylo tej usterki,wiec przypuszczam ze problem tkwi w zasilaczu.

Pozdrowienia
    Mariusz Entuzo
  • REKLAMA
  • #2 189029
    Thomas1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!

Mam ten sam problem po wymianie zasilacza.
    Mam plyte atx i na starym zasilaczu wszystko bylo OK a teraz zalozylem zasilacz od PIV z dodatkowymi laczowkami. Ogolnie zasilacz pasuje do plyt tych starszych jak i do nowych PIV, ale widocznie cos nie dokonca.
    Na razie nie mialem czasu sprawdzic z jakiej to przyczyny sa takie objawy, ale postaram sie zglebic temat.

pozdrawiam
    Thomas
  • #3 189087
    Piotr Kryś
    Poziom 13  
    Sprawdź sygnał POWERGOOD w złaczce zasilacza ATX oscyloskopem (prawdopodobnie zasilacz kilka razy próbkuje). Ten sygnał informuje płytę, procesor że napięcia zasilania są ok i są stabilne.
    W specyfikacji od zasilaczy ATX podają nawet czasy odpowiedzi sygnału POWERGOOD na włączenie zasilania, tylko w tej chwili nie mam jej pod ręką , poszukaj w internecie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 189095
    Thomas1
    Poziom 14  
    tak tez myslalem ze chodzi tu o PowerGood ale czy w najnowszych zasilaczach ten czas bylby inny niz w zasialczach poprzednich?

Thomas
  • #5 189605
    brombal
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    w nowych zasilaczach zastosowli kosci do generowania PG i niezawsze chca go wygenerowac gdy zasilacz nie jest rowno obcazony na zasilaniach
    sprobuj dołaczyc jakies obciazenie na zasilaniu i powinno byc ok
    jest to spowodowane tym ze wczesniej uklad PG testowal tylko 5v a w tym ukladie testuje 3.3, 5 , 12 i jesli ktores z nich nie miesci sie w zakresie tolerancji to sygnal PG nie zostanie wygenerowany a zasilacze sa tak skastrruowane ze napiecie np na 5 v jest zalezne od napiecia 12 a ono jest zalezne od obciazenia przetwornicy wiec tylko experymety

ps. dostalem do naprawy taki zasilacz ktory nie dzialal od nowosci u goscia ale gosc mial durnia 700 i tylko hdd i cd a u mnie w kompie spisuje sie znakomicie z tym ze ja mam atlonka 1700 dwa Hdd cd i nagrywaczke

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 189986
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Mam identyczny objaw :( na płycie Epox 8KHA+ z Athlonem 1600+ :( Wcześniej miałem wsadzonego Durona 850 i było wszystko dobrze, problem zaczął się pojawiać po wymianie procesora.
    W moim przypadku na 100% winę ponosi bios płyty, na wszystkich nowszych wersjach występuje ten problem. Po wczytaniu starego biosu (nie pamiętam w tej chwili wersji) wszystko jest OK :)
    Zasilacz był zmieniany i nic nie pomogło.
  • #9 190165
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    W takim przypadku najprawdopodobniej elki po stronie pierwotnej (generator)
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że komputer zasilany z zasilacza ATX nie uruchamia się za każdym razem, mimo że diody w obudowie świecą. Wymiana zasilacza na inny rozwiązuje problem, co wskazuje na usterkę zasilacza. Dyskusja sugeruje, że przyczyną może być sygnał POWERGOOD, który informuje płytę główną o stabilności napięć zasilania. W nowszych zasilaczach generowanie sygnału PG jest bardziej złożone i wymaga odpowiedniego obciążenia na liniach 3.3V, 5V i 12V, co może powodować brak sygnału przy niewystarczającym obciążeniu. Zalecane jest dołączenie sztucznego obciążenia oraz sprawdzenie napięć oscyloskopem. Inne wskazówki to wymiana kondensatorów elektrolitycznych po stronie sieciowej na typ 105°C oraz sprawdzenie kondensatorów po stronie pierwotnej zasilacza. W jednym przypadku problem był powiązany z wersją BIOS-u płyty głównej Epox 8KHA+ przy procesorze Athlon 1600+, gdzie starsza wersja BIOS-u rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA