logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus TUF B650-E, Ryzen 7 7700 – RAM działa tylko w B1+B2, brak dual channel?

Vigot 26 Kwi 2025 21:57 639 2
REKLAMA
  • #1 21531800
    Vigot
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Dziś złożyłem komputer (w innym poście doradzaliście mi co do podzespołów - dziękuję). Włożyłem RAM w gniazda A2 + B2. Wentylator na coolerze pracował, ale nie było sygnału do monitora, a na płycie świeciła się pomarańczowa kontrolka DRAM. Komputer wydał trzy dźwięki.

Zacząłem przekładać RAMy do innych gniazd. Za którymś razem miałem komunikat (jak w załączniku). Gdy włożyłem RAM w gniazda B1+B2, to komputer przy pierwszym uruchomieniu w pierwszym momencie nie ruszył, paliła się dioda DRAM, ale po chwili zgasła i komputer zaczął się uruchamiać. W tym momencie nie mam pewności, ale wydaje mi się, że na ułamek sekundy zapaliła się czerwona dioda, potem na chwilę biała, a następnie zielona. Nie wiem czy ta zielona dioda nie była na samym dole tzn. BOOT. Zaznaczam, że tutaj nie mam pewności.

Monitor dostał sygnał. Przy tym układzie RAMów podczas kolejnego uruchomienia już od razu startował, nie świeciła się już pomarańczowa dioda DRAM. Komputer działa, ale tylko w takim ułożeniu pamięci. One teraz chyba nie pracują w dualu? Co jest nie tak?

Płyta gł.:Asus TUF GAMING B650-E WIFI
    CPU: Ryzen 7 7700
    Karta graf.: Asus ROG Strix GeForce RTX 2060 SUPER Advanced Gaming Evo 8GB GDDR6 (używana)
    RAM: GOODRAM DDR5 IRDM 32GB 2*16GB 6000 CL30
    Chłodzenie: Fera 5
    Załączniki:
    • Asus TUF B650-E, Ryzen 7 7700 – RAM działa tylko w B1+B2, brak dual channel? WhatsApp Image 2025-04-26 at 21.55.35.jpeg (101.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21532851
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Chyba cię fantazja poniosła z tym składaniem komputera, co? Nie masz pojęcia co robisz ? A Nam karzesz się domyślać ?
    Po pierwsze po co nam dajesz zdjęcie, które nic nie wnosi do tematu ? Znasz w ogóle angielski ? Fotografia pokazuje nam tylko komunikat związany z TPM
    Po drugi przeczytaj instrukcje /manuala płyty jak obsadzić sloty pamięci..
    Po trzecie daj nam zdjęcia z biosu zakładka RAM
    Po czwarte po dobrym uruchomieniu zaktualizuj bios od producenta płyty
    Po piąte przestań patrzeć na diodki/lampki/duperele które nie wnoszą nic do tematu. Komunikaty ledowe także zaznajomisz się w osobnym rozdziale w manualu
    Po szóste postaw system w kompie
  • #3 21533027
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    pawelklosmobile napisał:
    Nie masz pojęcia co robisz ? A Nam karzesz się domyślać ?

Po co ten wywód? Autor w miarę dokładnie opisał problem i postawił pytania. Jeśli jest Kolega urażony takim pytaniem - zawsze można wziąć udział w innym wątku i nie czytać tego. Mniej nerwów będzie to Kolegę kosztować.

pawelklosmobile napisał:
    Po pierwsze po co nam dajesz zdjęcie, które nic nie wnosi do tematu ?

Rozumiem, że wolałby Kolega opis "wyskoczył mi jakiś błąd" :) Autor zrobił prawidłowo - po napotkaniu błędu zaprezentował jego pełną treść. I może to być również pewna wskazówka, jeśli rozważy się, dlaczego taki komunikat się w ogóle pojawił. Więc nie krytykowałbym za to Autora. Pewien nadmiar informacji jest mniej szkodliwy niż ich brak.

pawelklosmobile napisał:
    Po drugi przeczytaj instrukcje /manuala płyty jak obsadzić sloty pamięci..

Zapewne Autor go już czytał, bo w swoim poście napisał, jak były one z początku zamontowane i uzasadnił, dlaczego je przełożył. Nie wiem, co więcej Autor mógłby się z tej instrukcji dowiedzieć, skoro przy obsadzonych zgodnie z instrukcją slotach A2/B2 komputer się nie uruchamiał i sygnalizował błąd RAM. Może Kolega podpowie, co więcej instrukcja mówi na ten temat?

pawelklosmobile napisał:
    Po piąte przestań patrzeć na diodki/lampki/duperele które nie wnoszą nic do tematu

Wnoszą czasem dość sporo, więc zdecydowanie nie ma nic złego w tym, że Autor na nie zwraca uwagę i przekazuje ich stan podczas problemów ze startem.

pawelklosmobile napisał:
    Po szóste postaw system w kompie

I to poprawi start systemu z pamięciami prawidłowo obsadzonymi? Bo z takim problemem przychodzi Autor. Co zmieni w kwestii startu płyty system lub jego brak? :)

@Vigot
    Jako że pamięci działają na jednym kanale B bez problemu, to teraz wypadałoby dopytać, czy przy obsadzeniu kanału A (sloty A1/A2) komputer startuje, czy nie? Czy z pojedynczą pamięcią w A1, a potem w A2 startuje? Jeśli startuje, to być może, tak jak Kolega wyżej wspomniał, warto zaktualizować BIOS, jeśli jest dostępna nowsza wersja. Nawet przy nie do końca stabilnym sprzęcie będzie to dość bezpieczne, gdyż płyta posiada mechanizm flashback, więc nawet w przypadku awarii i błędu aktualizacji da się łatwo z tego wybrnąć.
    Jeśli na kanale A pamięci również nie będą działać, to jako kolejną czynność warto zdemontować procesor i obejrzeć bardzo dokładnie, czy któreś piny w podstawce nie zostały wygięte/uszkodzone. Również warto zobaczyć, czy nie ma żadnych paprochów i innych zanieczyszczeń, w tym na procesorze. W przypadku blaszek w gnieździe procesora należy być bardzo ostrożnym, to gniazdo jest bardzo delikatne i wystarczy chwila nieuwagi żeby poważnie uszkodzić płytę. Jeśli gniazdo procesora jest OK, jest możliwa, chociaż dość mało prawdopodobna, usterka procesora (jeden z kanałów kontrolera pamięci uszkodzony).
REKLAMA