logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS ROG STRIX x670E-A, Ryzen 7700 – brak Dual Channel, BSOD, RAM działa tylko w A2B2

micwoj1 23 Cze 2025 00:10 459 13
REKLAMA
  • #1 21586768
    micwoj1
    Poziom 3  
    Cześć,
    mam fantastyczny problem - brak Dual Channel, sporadyczne BSOD z odniesieniem do RAM, przy wymagających grach wywala do Windowsa po różnym czasie. Czasem po 2-3 h, czasem po 5 minutach. Nie startuje komputer, kiedy kości są w A1 lub B1 (czy to jedna, czy cztery kości - komputer odpala tylko w A2/B2 (jedna lub dwie).
    Temat jest o tyle dziwny, że zdążyłem już kupić drugą MOBO, drugi procek, inny zestaw kości i cały czas jest to samo...
    Aktualnie mam:
    MOBO: ASUS ROG STRIX x670E-A Gaming Wifi (wcześniej MSI PRO B650M-A Wifi)
    CPU: Ryzen 7700 (kupiłem teraz drugi)
    RAM: Goodram IRDM DDR5 (2x32 GB) 6000 MHz CL30 (dokupiłem do testów te same, tylko 2x16 GB)
    GPU: MSI RTX 5080 16 GB Gaming Trio OC
    PSU: be quiet! Pure Power 12 750 W
    do tego 2 dyski Kingston SKC3000D 2 TB i Lexar NM620 1 TB
    Windows 11

Dla kości ustawiany był BIOS ręcznie (TIMINGI, częstotliwość jak i napięcia), jak i z profilu dedykowanego w obydwu MOBO.
    Na brak dual channel wskazuje CPU-Z (2x32 BIT), jak i niska przepustowość podczas testów (55-60 GB/s).

Co mogę jeszcze sprawdzić?
    AI: Czy na obu płytach głównych masz wgrany najnowszy dostępny BIOS? Jeśli nie, to jaka jest aktualnie wersja?
    Na MSI testowałem na starym, jak i najnowszym BIOS. Na obecnej płycie jeszcze nie zrobiłem update.
    AI: Czy sprawdzałeś pamięci RAM programem MemTest86 lub Windows Memory Diagnostic? Jeśli tak, to czy pojawiły się jakieś błędy?
    MemTest86 niczego nie wykrył, przeszło 5-krotnie testy. To było pierwsze, co zrobiłem, jak zaczął się pojawiać problem.
  • REKLAMA
  • #2 21586778
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Zastanawia mnie dlaczego wiedząc że jest problem z pamięciami kupiłeś takie same? Chodzi mi o producenta.

micwoj1 napisał:
    Nie startuje komputer, kiedy kości są w A1 lub B1 (czy to jedna, czy cztery kości - komputer odpala tylko w A2/B2 (jedna lub dwie).

Nic tutaj się nie zmieniło od jakiejś dekady, zazwyczaj zalecany jest montaż kości 1 albo 2 w 2 i 4 slocie licząc od procesora więc A2 i B2. Jest to też napisane w instrukcji i możliwe że jest na laminacie. A to że nie chce działać na 4 kościach może wynikać z problemów z kompatybilnością. Sprawdzałeś QVL?
  • #3 21586792
    micwoj1
    Poziom 3  
    Tak, wiem o slotach A2/B2, wspomniałem, że testowałem wszelkie możliwości z 1, 2 i 4 kościami.
    Kupiłem ponownie Goodram, bo uważałem, że w przypadku tych kości (dedykowanych pod AM5) nie będzie miało to większego znaczenia. Nie sprawdzałem QVL z prostej przyczyny – Goodramów nigdy na nich nie ma...
    EDIT:
    zakutalizowałem BIOS to najnowszego, poluzaowałem ustawienia w BIOS (timingi i częstotliwość pod 5600) - dalej to samo.
    Brak dual może wynikać ze źle dobranych wartości timingu czy napięć?
  • REKLAMA
  • #4 21586976
    badboy84
    Poziom 43  
    micwoj1 napisał:
    Nie sprawdzałem QVL z prostej przyczyny – Goodramów nigdy na nich nie ma...

Tak, to się zgadza ale w tym przypadku szukałbym pamięci które znajdują się w QVL.

micwoj1 napisał:
    Brak dual może wynikać ze źle dobranych wartości timingu czy napięć?

Raczej nie, prędzej powodowałoby to niestabilność.
  • REKLAMA
  • #5 21587018
    micwoj1
    Poziom 3  
    Masakra... Czyli do jakich płyt czy konfiguracji mógłbym używać takich Goodramów? Na zasadzie loterii, że się uda albo nie uda? Czy to wina, że AM5 jest tak wymagający w kwestii pamięci RAM, że muszą być idealnie zgrane?
  • #6 21587028
    badboy84
    Poziom 43  
    Zdarza się że coś ze sobą nie chce działać, był nie tak dawno temat dotyczący płyty głównej B450 i jej kompatybilności z dyskami NVMe. Też była wybredna.
    Tutaj możliwe że coś się jednak gryzie w przypadku pamięci.
  • #7 21587034
    micwoj1
    Poziom 3  
    Zdaję sobie sprawę z wybredności, ale tutaj de facto mamy dwa różne zestawy (MOBO i CPU), więc core jest inne, a i tak marudzi... Masakra... Dodatkowo patrzę na listę wspieranych kości, to Asus podaje praktycznie wszystkie oparte na chipach Hynixa... Goodram jest na Hynixie. Jakiś pech normalnie. Wcześniej RTX przez sterowniki miał jazdy (pewnie RAM się dokładał do tego)...
  • #8 21587200
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6850
    Skoro jak piszesz masz
    - dwa różne zestawy (MOBO i CPU) , i tymi Goodram jest problem w slotach w obu opcjach

Trzeba podejsc do serwisu, niecch przetestuja na innych DDR5
    - wszystkie sloty

Oba cpu masz : Ryzen 7 7700X czy Ryzen 7 7700 ?

p.s
    Fakt ,e zalecane na stronie plyty DDR5 sa na Hynix@ach i Goodram te
    - ale Goodram .... np. Corsair , jest roznica w cenie > mimo ze Hynix jest tu i tam

GOODRAM IRDM RGB DDR5 32GB (2x16GB) IRG-56D5L30S/32GDC
    vs.
    F5-6000J3038F16GX2
    * 2x 16 GB DDR5-6000 (G.Skill Trident Z5 Neo, F5-6000J3038F16GX2-TZ5N) - @ 5.200 MHz, CL40-40-40-72 2T, 1,1V
    Kingston FURY Beast RGB (KF560C36BBEAK2-32)

Cytat:
    Płyty z serii X670E i X670 różnią się zestawem gniazd obsługujących Interfejsy PCI E 5.0 i PCIe 4.0.
    Litera " E "w nazwie serii X670E oznacza" Extreme "
    – takie Płyty główne są wyposażone w gniazdo PCIe 5.0 x16 i co najmniej jedno złącze M. 2 z obsługą interfejsu PCIe 5.0.
    Dla tych, którzy chcą stworzyć szybki system pamięci masowej, opracowano szereg modeli, które oferują do tego wszystkie warunki.
    Większość płyt głównych ROG Strix X670E ma co najmniej dwa wbudowane gniazda PCIe 5.0 M. 2, a flagowa płyta ROG Crosshair X670e Extreme oferuje w sumie cztery gniazda PCIe 5.0 (wbudowane i na kartach rozszerzeń).
    Ponieważ najnowsze dyski SSD podłączone do gniazda M. 2 mogą generować więcej ciepła, płyty główne ASUS z serii X670E i X670 kładą nacisk na chłodzenie. Wiele gniazd M. 2 jest wyposażonych w dwustronne Radiatory dla lepszego odprowadzania ciepła.
  • #9 21587423
    micwoj1
    Poziom 3  
    Mam dwie MOBO i dwa 7700. Na obydwu płytach błąd jest ten sam, więc testowanie samych slotów nie ma sensu, skoro błąd jest na obydwu płytach. Pierwsza płyta była w serwisie MSI w ramach gwarancji, ale wróciła jako "nie wykryto wady". Oddałem do zewnętrznego serwisu i oni testowali MSI na innych kościach, ale czy sprawdzali na moich i swoich (wiem, że testowali na 4 kościach) tego nie wiem. Zapewne użyli moich, bo wynik był taki, że nie ma POST przy 4 kościach. Generalnie nie byli za bardzo lotni w tych sprawach, bo zajęło im to ponad tydzień, a po pierwszych trzech dniach stwierdzili: "u nas działa, a skąd Pan wie, że nie ma dual channel"...

Nie rozumiem tego wpisu odnośnie dysków? Co on ma do pamięci?
  • #10 21587441
    lisek
    Serwisant RTV
    Poczytaj z forum Asus Link_ x670e-e-problem-with-4-dimm-ddr5
    * oraz Link
    Zbliżony problem Link_ -x670e-i-problem-with-ram
    Link_ 7700_ with-ddr5-speeds-expo-does-not-work

Obsadzasz wszystkie 4-y sloty jednoczesnie ?
    Czy tylko A2-B2 ?
    * I wtedy działą.

Z obsadzeniem tylko A1-B1 dniec napiecie masz problem... nie działa.

Czasem > aby dzialál z 4x DDR5 trzeba podniesć napięcie powyżej 1.25V > nawet 1,4V tylko czy Goodram to zniesie ?
    * opisano Link

Spec 7700 Link
    Cytat:
    Max Memory Speed
    2x1R DDR5-5200
    2x2R DDR5-5200
    4x1R DDR5-3600
    4x2R DDR5-3600

!!! AMD gwarantuje DDR5-3600 tylko przy użyciu czterech kart pamięci, niezależnie od liczby rang, dla procesora

Co mówi Thaiphon Burner
    Link

ASUS ROG STRIX x670E-A, Ryzen 7700 – brak Dual Channel, BSOD, RAM działa tylko w A2B2

p.s.
    Cytat:
    Nie rozumiem tego wpisu odnośnie dysków? Co on ma do pamięci?

To taka luzna uwaga do chipsetu i jego ver.
  • REKLAMA
  • #11 21587473
    micwoj1
    Poziom 3  
    Chcę obsadzić tylko 2 sloty i chcę, żeby działały w Dualu - a to nie działa. Nie byłby to problem, gdyby nie wywalanie gier.
    Jeszcze dzisiaj pobawię się BIOS-em, ale już zamówiłem kolejną kość (z pieprzonej listy QVL ;)). Teraz nie wiem, co zrobić z resztą - mam MOBO, CPU i RAM xD - po co mi drugi zestaw? Ktoś chce ;P

PS: jest taki kalkulator timingów dla Ryzenów, ale nie jest on jakiś czas już aktualizowany. Czy można się nim posługiwać? Nie ma tam Zen4 ani chipsetu X670 (jest X570)?
  • #12 21587514
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Chcę obsadzić tylko 2 sloty i chcę, żeby działały w Dualu - a to nie działa

To poczytaj Link
    oraz
    !!! Link_ są obrazki dla zrozumienia

Cytat:
    This is a change CPU-Z made because of DDR5.
    DDR4 runs a 64 bit bus, single channel is 1x64 dual channel is 2x64.

DDR5 changes things as they introduce a kind of dual channel on the individual DIMMs.
    Instead of a single 64 bit bus DDR5 does two 32 bit buses on each DIMM. This can offer some of the performance improvement of regular dual channel with only having a single stick, but it's not quite as effective.
    It also isn't the same as having quad channel DDR4 on the HEDT platforms if you have two DDR5 DIMMs. Initially CPU-Z was showing two DIMM DDR5 configs as quad channel because of this change.

& Link

Cytat:
    Each DDR5 DIMM has two sub channels and is still considered a single rank. Both AMD and Intel consider it single channel to the consumer.

Reszta do doczytania > google > fraza: CPU-Z (2x32 BIT)
  • #13 21587518
    micwoj1
    Poziom 3  
    O tym CPU-Z to wiedziałem, dlatego sprawdziłem przepustowość i 55–60 GB/s to nie jest dual...
    Poza tym pozostaje problem crashów w grach...
    EDIT: CPU-Z pokazuje 2x32 bit przy 2 kościach, nie przy jednej.
  • #14 21588442
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    dlatego sprawdziłem przepustowość i 55–60 GB/s to nie jest dual../quote]
    Pokaz to.

Jeżeli na dwóch płytach, cpu masz to samo > to problem
    - albo owe Goodram
    * masz ? ( GOODRAM IRDM RGB DDR5 32GB (2x16GB) IRG-56D5L30S/32GDC)
    - albo "krzywe rączki " przy samodzielnym montazu

Czy DDR5 pokazuje dobrze Link
    * oraz Link

Cytat:
    With the new DDR5 standard, this drop in attainable frequency is even more pronounced.
    From the initial specs of one of the top MSI Z690 boards:
    Specifications of MEG Z690 ACE, under "Detail".
    1DPC 1R Max speed up to 6666+ MHz
    1DPC 2R Max speed up to 5600+ MHz
    2DPC 1R Max speed up to 4000+ MHz
    2DPC 2R Max speed up to 4000+ MHz

* "DPC" means DIMM (=module) per channel, 1R means single-rank, 2R means dual-rank.

With 1DPC 1R = two single-rank modules (so, 2x 8 GB or 2x 16 GB single-rank), the highest frequencies can be reached.
    With 1DPC 2R = two dual-rank modules (like 2x 16 GB dual-rank or 2x 32 GB), the maximum attainable frequency is lower, since the memory system is under more stress.
    With 2DPC 1R = four single-rank modules (4x 8 GB or 4x 16 GB single-rank), the maximum frequency drops again, because four modules are even more challenging than two dual-rank modules.
    And 2DPC 2R = four dual-rank modules (like 4x 16 GB dual-rank or 4x 32 GB) combines the downsides of the highest possible load on the memory controller with the electrical handicap of using four slots on a daisy-chain-mainboard.

When going from two modules (1DPC) to four modules (2DPC), the attainable frequency drops drastically. With two single-rank modules (up to 16 GB per module), DDR5-6000 and above is possible according to MSI. With two dual-rank modules (for example 2x 32 GB), that goes down a little already. But with four modules, the memory system is under a lot more stress, and MSI are quite open about the result. This seems to be a limitation of the DDR5 memory system, which relies even more on a very clean signal quality. Using four DDR5 modules on a board with a daisy-chain layout clearly is not good in that regard.
    This deterioration with four DDR5 modules is so drastic that the conclusion could be: DDR5 motherboards should come with only 2 dimm slots as standard (Youtube
    Link)

Wniosek:
    To pogorszenie w przypadku czterech modułów DDR5 jest tak drastyczne, że wniosek może być następujący:
    Płyty główne DDR5 powinny być standardowo wyposażone tylko w 2 gniazda dimm

Aida64 Ext. powinna pokazac kol. goodram

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku działania pamięci RAM w trybie Dual Channel na platformie z płytą główną ASUS ROG STRIX X670E-A Gaming Wifi oraz procesorem Ryzen 7700. Komputer uruchamia się tylko przy obsadzeniu slotów A2 i B2, natomiast przy kościach w A1 lub B1 nie startuje, niezależnie od liczby modułów (1, 2 lub 4). Występują też sporadyczne BSOD-y związane z pamięcią RAM podczas wymagających gier, które powodują awaryjne wyjście do systemu. Problem utrzymuje się pomimo wymiany płyty głównej (wcześniej MSI PRO B650M-A Wifi), procesora (dwa egzemplarze Ryzen 7700) oraz zestawu pamięci (Goodram IRDM DDR5 6000 MHz CL30, 2x32 GB i 2x16 GB). Ustawienia BIOS były ręcznie konfigurowane (timingi, napięcia, częstotliwość) oraz testowane z profilami XMP/EXPO, bez poprawy. CPU-Z wskazuje brak Dual Channel (2x32 bit zamiast 2x64 bit). Dyskusja wskazuje na możliwe problemy z kompatybilnością pamięci Goodram, które nie znajdują się na oficjalnej liście QVL ASUS dla tej platformy, mimo że oparte są na kościach Hynix. Zalecane jest stosowanie pamięci z listy QVL, np. G.Skill Trident Z5 Neo lub Kingston FURY Beast. W przypadku obsadzenia 4 modułów DDR5 konieczne może być podniesienie napięcia powyżej standardowego 1,25 V, co może być problematyczne dla Goodram. Wskazano również, że AMD gwarantuje stabilność DDR5-3600 przy czterech modułach, a wyższe częstotliwości mogą wymagać kompromisów. Testy serwisowe nie wykazały wad sprzętowych płyt i procesorów. Użytkownik planuje dalsze testy BIOS i zakup pamięci z listy QVL. Problem jest typowy dla wymagającej platformy AM5 i specyfiki DDR5, gdzie kompatybilność i ustawienia timingów mają kluczowe znaczenie dla stabilności i pełnej funkcjonalności Dual Channel.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA