logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vivaro 2.5 2007 – prędkościomierz faluje, brak komunikacji CAN z licznikiem

bbartek34111 28 Kwi 2025 22:41 540 7
REKLAMA
  • #1 21534025
    bbartek34111
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Witam
    Mam problem z Oplem Vivaro 2007 rok 2.5
    A mianowicie przyjechał temat zagadka, prędkościomierz lata i faluje jak wskazówka w liczniku w starym ciągniku C-330.
    Po zrobieniu diagnostyki stwierdzam że nie ma połączenia z licznikiem.
    Diagnostykę robiłem BOSCH KTS,
    jedna rzecz która mnie naprowadziła to że w AIRBAG ma błędy:

U2104 - magistrala danych CAN
    (błąd komunikacyjny)
    U2110 - Komunikacja z komponentem <wskaźnik wielofunkcyjny>
    Brak danych

ECU czasem załapie błąd wewnętrzy.
    Wpadło mi jeszcze do głowy aby bezpośrednio się wpiąć w CAN licznika aby spróbować diagnostykę.
    Jeśli chodzi o liczenie prędkość to w ABS pokazuje prawidłowo na wszystkich 4 kołach. Ponoć jeszcze kiedyś zakładali skrzynie od laguny do tych aut i one miały czujnik prędkość na skrzyni ale ten model nic takiego nie ma. Więc pewnie prędkość bierze z ABS>
  • REKLAMA
  • #2 21534133
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    Licznik nie ma opcji diagnozy, jest tylko autotest CANem idzie tylko sygnał obrotów, check,temperatura i kilka innych kontrolek. Prędkość to prostokąt z ABS. Jak podczas autotestu wskazówki pracują ok to sprawdź połączenie sygnału prędkości w skrzynce pod maską
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 21534143
    bbartek34111
    Poziom 9  
    Mówisz o tej skrzynce co jest z prawej strony koło ecu? Pod zbiorniczkiem płynu chłodniczego?
    Jeszcze będę próbował coś innego zapiąć do tego auta.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21534574
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    bbartek34111 napisał:
    Mówisz o tej skrzynce co jest z prawej strony koło ecu?

Z lewej, po stronie kierowcy
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 21535858
    bbartek34111
    Poziom 9  
    milejow napisał:
    bbartek34111 napisał:
    Mówisz o tej skrzynce co jest z prawej strony koło ecu?

Z lewej, po stronie kierowcy

Zajrzałem do tej skrzynki i doznałem lekkiego szoku, jakieś przekaźniki dołożone nawet założona żarówka nie wiem po co chyba do wzbudzania alternatora widzę że tego auto to jest jakiś niezły przeszczep. Jak będę miał chwilę to wstawie zdjęcie jak to wygląda.
  • REKLAMA
  • #6 21535896
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    bbartek34111 napisał:
    Zajrzałem do tej skrzynki i doznałem lekkiego szoku, jakieś przekaźniki dołożone nawet założona żarówka nie wiem po co chyba do wzbudzania alternatora widzę że tego auto to jest jakiś niezły przeszczep. Jak będę miał chwilę to wstawie zdjęcie jak to wygląda.

Był elektryk z fantazją to teraz będzie potrzebny z wiedzą i doświadczeniem.
  • #7 21535899
    bbartek34111
    Poziom 9  
    ŁukaszB666 napisał:
    bbartek34111 napisał:

Był elektryk z fantazją to teraz będzie potrzebny z wiedzą i doświadczeniem.

Aż nie chce mi się patrzeć do tego auta bo to kupił tzw "handlarz" i chce interes życia oni zawsze kupią i przyprowadzą takie kąski że aż robić się nie chce.
  • #8 21535906
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    bbartek34111 napisał:
    Aż nie chce mi się patrzeć do tego auta bo to kupił tzw "handlarz" i chce interes życia oni zawsze kupią i przyprowadzą takie kąski że aż robić się nie chce.

Znam temat.
    "Patrz jakie cacuszko kupiłem na handel." Tylko olej trzeba wymienić bo coś stuka w silniku.....

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Vivaro 2.5 z 2007 roku występuje problem z falującym prędkościomierzem oraz brakiem komunikacji CAN z licznikiem. Diagnostyka wykonana za pomocą BOSCH KTS wykazała błędy U2104 (błąd magistrali CAN) oraz U2110 (brak komunikacji z wskaźnikiem wielofunkcyjnym) w module AIRBAG. Prędkość jest prawidłowo odczytywana przez ABS na wszystkich kołach, co wskazuje, że sygnał prędkości pochodzi z ABS, gdyż ten model nie posiada czujnika prędkości na skrzyni biegów. Licznik nie posiada pełnej diagnostyki, jedynie autotest CAN, który obejmuje sygnały obrotów, kontrolki check i temperatury. Podczas autotestu wskazówki licznika działają poprawnie, co sugeruje konieczność sprawdzenia połączeń sygnału prędkości w skrzynce bezpieczników i przekaźników, znajdującej się po stronie kierowcy (z lewej strony pod maską). W skrzynce tej zauważono dodatkowe, niestandardowe przekaźniki i elementy, co wskazuje na ingerencję elektryka bez odpowiedniej wiedzy, co może komplikować diagnozę i naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA