logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 308 – schemat i lokalizacja przekaźnika klimatyzacji, BSI

Lukaszbond 30 Kwi 2025 11:20 1377 6
REKLAMA
  • #1 21535202
    Lukaszbond
    Poziom 11  
    Witam,
    potrzebuję schemat oraz lokalizację przekaźnika od klimatyzacji Peugeot 308 T7, rok produkcji 2012.
    Sprężarka sprawna, działa pod maszyną diagnostyczną, ale nie można jej uruchomić normalnie przyciskiem AC. Lampka na przycisku się zapala, ale nie chłodzi.
    Ponoć coś ze sterowaniem w skrzynce BSI, zastanawiam się, gdzie jest przekaźnik od klimy, może on jest winowajcą...

Z tego, co się zorientowałem, to w nowszym modelu 308 jest sterownik klimatyzacji, osobny moduł – tutaj nie ma.

Może ktoś pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 21535407
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3384
    Jak się nie mylę to jest on w BSI ale to nie jest zwykły przekaźnik tylko elektroniczny. Trzeba zerknąć w schematy i zobaczyć z którego pinu wychodzi sterowanie sprzęgła i szukać w drugą stronę. Po nitce do kłębka. Naprawiałem taką usterkę i innym modelu.
  • REKLAMA
  • #4 21535456
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Tadas napisał:
    Jaki .... RPO ?

OPR ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21535606
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    DAM=OPR
  • #7 21535627
    Tadas
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    piotrekwoj1 napisał:
    DAM=OPR

Czy pan uważa, że to dobry pomysł? ORGA - RPO. Czy ja cię o coś pytałem? Co się stało?

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 308 T7 z 2012 roku przekaźnik klimatyzacji znajduje się w module BSI, jednak nie jest to tradycyjny przekaźnik mechaniczny, lecz element elektroniczny sterujący sprzęgłem sprężarki. Sprężarka działa poprawnie pod maszyną diagnostyczną, lecz nie uruchamia się normalnie przyciskiem AC, mimo zapalającej się lampki. W nowszych modelach 308 stosowany jest osobny sterownik klimatyzacji, którego tutaj brak. Diagnostyka wymaga analizy schematów elektrycznych, zwłaszcza pinów sterujących sprzęgłem sprężarki w BSI, aby zlokalizować i zweryfikować element odpowiedzialny za włączanie klimatyzacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA