logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroën C5 X7 2.0 HDI RHR – pisk z okolic rozrządu, wyciek płynu, pompa wody?

ogrodnik6006 02 Maj 2025 05:46 774 6
REKLAMA
  • #1 21536742
    ogrodnik6006
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witajcie,

kilka dni temu dobiegł mnie bardzo niepokojący pisk z okolic silnika a dokładniej z okolic rozrządu. Pierwsze co przyszło mi na myśl to to że albo to rolka/łożysko jednokierunkowe alternatora, łożyska alternatora w ogóle - choć łożyska alternatora wydają mniej przeraźliwy dźwięk, na koniec pomyślałem o łożyskach pompy wody. Po chwili problem ustał dojechałem do domu, zrobiłem jeszcze ze dwa krótkie i bezproblemowe "kursy" po czym pisk pojawił się ponownie. Postawiłem furę w najwyższej pozycji na zjeździe do garażu by w wolnej chwili zluzować pasek wieloklinowy i zajrzeć do rolki alternatora - ku mojemu zdziwieniu dostrzegłem niewielką ale jednak kałużę pod samochodem - co ciekawe nie w obrębie osłony paska rozrządu a w okolicy króćca wychodzącego z dołu silnika - zasilającego między innymi egr.

Pytanie brzmi - czy pisk mógł wydobywać się z niedomagającej pompy wody, czy dobrze wnioskuję, że pompie najprawdopodobniej urwał się wirnik - silnik zaczął się przegrzewać i na skutek wzrostu ciśnienia wywaliło płyn w okolicach opisanego miejsca. Zauważyłem jeszcze zapocenie w dolnej części chłodnicy. Przed wystąpieniem pisków układ był w 100% szczelny.

Pytanie dodatkowe - jeżeli mój tok rozumowania jest właściwy - po wymianie pompy gdy ciśnienie i temperatura wróciła by do normy - wielce prawdopodobne, że wycieki ustaną ? Pytam dlatego bo w razie co do tego króćca oraz rury między blokiem silnika a wydechem i turbo jest dość trudny dostęp w razie potrzeby ich wymiany.

Pacjent to C5 X7 2.0hdi rhr 136km automat

Proszę o pomoc Osoby mogące z doświadczenia wnieść coś do sprawy - za co z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21536782
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 789
    Trzeba zdjąć osłonę rozrządu i sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #3 21536789
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1137
    Zdejmij pasek osprzętu i sprawdź czy dalej piszczy.
    Jeśli tak to duża szansa że ukręcił się wirnik pompy.
  • #4 21536836
    ogrodnik6006
    Poziom 8  
    Lokalizacja wycieku - wszystko wskazuje, że ciecz pod wpływem ciśnienia wytrysnęła z węża powrotnego z egr

Silnik samochodowy z zaznaczonym na zielono miejscem wycieku cieczy z węża powrotnego EGR.
  • REKLAMA
  • #5 21536849
    dominikaS85
    Poziom 14  
    Ocena: 220
    ogrodnik6006 napisał:
    Pytanie dodatkowe - jeżeli mój tok rozumowania jest właściwy - po wymianie pompy gdy ciśnienie i temperatura wróciła by do normy - wielce prawdopodobne, że wycieki ustaną ?

Raczej łatwiej w lotto trafisz niż te wycieki ustaną po wymianie pompy.
  • REKLAMA
  • #6 21538642
    ogrodnik6006
    Poziom 8  
    shegipl - wczoraj zsunąłem pasek - rolkę wymieniałem ze 3 miesiące temu więc cicho, alternator i łożysko alternatora dość cicho bez luzów, koło klimy nieco głośniej z delikatnym luzem - wszystko w "akceptowalnym" zakresie bez przycięć.

Aktualnie z zaparkowanego pojazdu nie sączy się płyn a stan w zbiorniczku jest na stałym poziomie.

Zastanawiam się jak sprawdzić na tzw 100% czy pompa ma ukręcony wirnik - bo po zdjęciu osłon rozrządu jeśli nie będzie wycieku - a prawdopodobnie nie będzie lub niewielki (osłona rozrządu jest sucha) to pozostanie mi jedynie demontaż pompy a co za tym idzie wymiana całego rozrządu "który mógłby jeszcze polatać". Zastanawiam się nad zsunięciem jednej z rur układu chłodzącego by sprawdzić czy po włączeniu silnika płyn zacznie hulać analogicznie jak w instalacji CO - jeśli nie - wtedy na 99% będzie wiadomo że wirnik padł - robił Ktoś podobny eksperyment - macie pomysł którą rurę zsunąć by móc zebrać płyn do naczynia i nie pozalewać całej komory silnika ?
  • #7 21720224
    ogrodnik6006
    Poziom 8  
    Witam po przerwie,

dla Potomnych wyciek powstał na skutek przerwania sparciałej uszczelki na króćcu/trójniku wychodzącym z bloku silnika w miejscu szczeliny bezpieczeństwa przed nadmiernym ciśnieniem płynu chłodniczego – wymieniłem króciec na drugi z nową uszczelką (choć wystarczyłaby nowa uszczelka) – i po sprawie.

Pisk pochodził z rolki/łożyska jednokierunkowego alternatora – żeby zdjąć tę fabryczną rolkę, musiałem rozpołowić alternator, wkręcić wirnik w imadło i odkręcić łożysko nasadką wielowpustową założoną na prawie metrową lagę – droga przez mękę – musiało być wkręcone na jakiś klej.

Ps. Próbując odkręcić rolkę metodami konwencjonalnymi, skrzywiłem dwa klucze.

Podsumowanie tematu

✨ W Citroënie C5 X7 2.0 HDI RHR pojawił się pisk z okolic rozrządu, początkowo podejrzewano rolkę lub łożysko alternatora oraz łożyska pompy wody. Po zauważeniu wycieku płynu chłodniczego pod samochodem, zlokalizowano go przy króćcu wychodzącym z bloku silnika, zasilającym m.in. EGR. Wyciek spowodowany był przerwaniem uszczelki na króćcu/trójniku, który wymieniono wraz z uszczelką. Pisk okazał się pochodzić z rolki jednokierunkowej alternatora, której demontaż wymagał rozpołowienia alternatora i użycia specjalistycznych narzędzi. Sprawdzanie stanu pompy wody poprzez zsunięcie rury układu chłodzenia i obserwację cyrkulacji płynu zostało zasugerowane jako metoda diagnostyczna na uszkodzony wirnik pompy. Wymiana pompy bez usunięcia wycieku była uznana za mało skuteczną. Koło klimatyzacji miało niewielki luz, ale nie było głównym źródłem hałasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA