logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie bramy NICE do sterownika ZAMEL ROP-21 i domofonu – gdzie podłączyć sygnały?

duffle_brewpub7b 02 Maj 2025 08:42 636 7
  • #1 21536824
    duffle_brewpub7b
    Poziom 2  
    Dzień dobry
    Posiadam bramę NICE i próbuję ją podłączyć pod sterownik ZAMEL oraz dodatkowo domofon. W mojej poprzedniej bramie - HATO, wejścia w bramie były trochę inne - i teraz mam pytanie o poprawne podłączenie.

DOMOFON: do którego wyjścia podłączyć sygnał otwarcia/zamknięcia?
    ZAMEL - ROP-21: podobnie, gdzie sygnał?

Schemat podłączenia centrali bramy NICE z zaznaczonymi złączami sterowania, zasilania i akcesoriów.
  • Pomocny post
    #2 21536876
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    Obydwa urządzenia podłączasz pod SbS i +24V centrali napędu, kolejność przewodów obojętna.
  • #3 21536938
    duffle_brewpub7b
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję. To jeszcze pytanie, bo mam przekaźnik ZAMEL ROB-21, który jest dedykowany do bram i pokazuje też podobno status otwarcia/zamknięcia. Czy podłączenie według schematu poniżej będzie poprawne? Schemat wziąłem z przykładowego podłączenia SUPLA.

Zdjęcie schematu połączeń przekaźnika Zamel ROB-21 z centralą sterującą bramą według przykładu z SUPLA.
  • #4 21536974
    rokbok
    Poziom 40  
    duffle_brewpub7b napisał:
    Czy podlaczenie wedlug schematu ponizej - bedzie poprawne

Nie łącz IN1 z OGI, wejście OGI jest do podłączenia lampki (jej moc jest określona w manualu) informującej o stanie bramy, wolne migania = otwieranie, szybkie miganie = zamykanie, światło ciągłe = brama otwarta.
    Reszta jest OK pod warunkiem że piloty masz zaprogramowane dla CH1 Zamel-a.

Krańcówki/kontaktron podłączasz pod IN1 i IN2, taki układ powinien informować o stanie bramy, otwarta/zamknięta, informacja ta powinna być w apce dedykowanej dla sterownika Zamel.

W manualu do Zamel-a masz to pokazane.
  • #5 21537452
    duffle_brewpub7b
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Pewnie głupie pytanie - ale skąd mam podłączyć krańcówki/kontaktron? Chodzi o dołożenie nowego kontaktronu, czy któreś z wejść bramy z powyższego rysunku (post nr 1) to ogarnie?
  • #6 21537461
    rokbok
    Poziom 40  
    czy któreś z wejść bramy z powyższego rysunku (post nr 1) to ogarnie?

Nie.

Pewnie glupie pytanie - ale skad mam podlaczyc krańcówki/kontaktron? Chodzi o dołożenie nowego kontaktronu

Jeżeli nie było kontaktronu w komplecie z Zamelem to musisz dokupić i zamontować w bramie, część kontaktronu z kabelkami montujesz na nieruchomej części bramy i kabelki podłączasz do IN1 i IN2 sterownika Zamel, drugą część kontaktronu, magnes montujesz na ruchomej części bramy.
    Obie części kontaktronu muszą być równolegle wobec siebie w odstępie kilku milimetrów, jaki jest zakres oddalenia będzie na pewno opisane w manualu do kontaktronu.
  • #7 21538964
    revelare
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Schemat podłączenia sterownika Sonoff do napędu bramy i przycisku ściennego. To ja sie podlacze pod ten temat.
    Mam tez brame Nice rbs600 i chce podlaczyc do niego sterownik Sonoff jak na zdjeciu. Do ktorych wejsc w bramie podlaczyc go? Rozumiem ze jeden do SBS. A drugi?

I drugie pytanie juz tak z ciekawości - jesli mialbym Zamela - jak kolega powyzej - moglbym uzyc tego jednego kontaktronu do informacji o statusie i w Sonoff i Zamelu? To chyba tylko sygnal - wiec pewnie tak :)
  • #8 21538979
    rokbok
    Poziom 40  
    revelare napisał:
    Rozumiem ze jeden do SBS. A drugi?

Pod +24V

revelare napisał:
    moglbym uzyc tego jednego kontaktronu do informacji o statusie i w Sonoff i Zamelu?

Przyznam strzeże że takich kombinacji nie robiłem, ale nic nie stoi na przeszkodzie sprawdzić, jak nie będzie konfliktu to zadziała.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie bramy NICE do sterownika ZAMEL ROP-21 oraz domofonu wymaga podłączenia sygnałów otwarcia i zamknięcia do wejścia SbS oraz +24V centrali napędu, przy czym kolejność przewodów nie ma znaczenia. Wejście OGI w sterowniku ZAMEL służy do podłączenia lampki sygnalizującej stan bramy (miganie wolne – otwieranie, szybkie – zamykanie, światło ciągłe – brama otwarta) i nie powinno być łączone z IN1. Krańcówki lub kontaktron należy podłączyć do wejść IN1 i IN2 sterownika ZAMEL, co umożliwia monitorowanie stanu bramy (otwarta/zamknięta) w dedykowanej aplikacji. Jeśli sterownik ZAMEL nie posiada w komplecie kontaktronu, należy go dokupić i zamontować – jedna część na nieruchomej, a druga na ruchomej części bramy, zachowując odpowiedni odstęp. W przypadku integracji z innymi sterownikami, np. Sonoff, sygnał z kontaktronu można wykorzystać równolegle do informacji o statusie bramy, pod warunkiem braku konfliktów elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA