logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tania kamera Wi-Fi do monitoringu działki - jaką wybrać do podglądu przez internet?

MarcinM2020 03 Maj 2025 17:22 711 9
  • #1 21537950
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 245
    Cześć. Mam pilną potrzebę uruchomienia kamery, lub nawet dwóch kamer na działce. Proszę wytłumaczcie mi, bo nie jestem zorientowany w temacie.
    Miałem kiedyś prowizoryczny podgląd poprzez smartfona i aplikacje Security Kamera Cz. Działało to w sumie spoko, jednak była kiepska jakość, ze względu na ograniczenia smartfona.
    Czy jest jakieś niedrogie rozwiązanie, które umożliwi mi podgląd działki? Jakaś kamera Wi-Fi, czy coś w podobnym rodzaju? Router mogę uruchomić w domku gospodarczym, który się tam znajduje.
  • #2 21538093
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    MarcinM2020 napisał:
    jednak była kiepska jakość, ze względu na ograniczenia smartfona

Smartfon musiałby mieć z 15 lat, żeby myśleć o złej jakości.
    Po prostu jaka kamera, taki serwis pośredniczący i taka "jakość".
    MarcinM2020 napisał:
    Czy jest jakieś niedrogie

Nawet dwa. Pierwsze z "jakością" i "niby ograniczeniami smartfona", gdzie skutek będzie jak wcześniej.
    Drugie jeszcze lepsze. Taniutka kamera za 200 zł i podgląd lub nagrywanie obrazu w abonamencie za drobne 20 zł miesięcznie.

Więc zanim będą jakieś rady, co do modeli urządzeń, to napisz, co dla Ciebie znaczy "tanio", najlepiej w jakiejś uniwersalnej skali typu PLN, USD, EUR i podobnej, oraz czy subskrypcja i płatne opcje to też "tanio".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21538129
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Czyli ta pierwsza opcja z jakością jak poprzednio mnie za bardzo nie interesuje. A jaka to jest ta druga opcja z tym abonamentem? Można jaśniej?

Jak chodzi o koszty, to miałem nadzieję zmieścić się w stówce za jedną kamerę...

Nawet znalazłem test na YT kamery Wi-Fi za 85 zł. Zastanawiam się, czy nie zamówię do sprawdzenia.
  • #4 21538135
    IC_Current
    MarcinM2020 napisał:
    Jak chodzi o koszty, to miałem nadzieję zmieścić się w stówce za jedną kamerę...

Ha, ha. Chyba dobre do oglądania jakiego koloru pies pod płotem s.a.
    MarcinM2020 napisał:
    A jaka to jest ta druga opcja z tym abonamentem?

Taka, że płacisz 200 zł kupując kamerę, ale żeby nagrywać, czy zdalnie odtwarzać obraz, potem co miesiąc jeszcze haracz 20 zł. Ale jest tanio.
    MarcinM2020 napisał:
    test na YT

Napisali, że to scam i warunki testu odpowiednio dobrali?
    Naprawdę daruj sobie. Jeśli ta kamera ma mieć inne zadanie, niż obserwacja którego sąsiada pies narobił pod płotem, to trzeba wydać w okolicach minimum 300-400 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21538478
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1078
    Ludzie (nie twierdzę, że akurat autor tematu) na jednego grilla na takiej działce lekką ręką wydają parę stówek, a monitoring chcą opędzić "psim swędem". Niewiarygodne.
  • #6 21538498
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    sebap napisał:
    Ludzie (nie twierdzę, że akurat autor tematu) na jednego grilla na takiej działce lekką ręką wydają parę stówek, a monitoring chcą opędzić "psim swędem". Niewiarygodne.

To akurat prawda. Często jest niestety tak, że monitoring, to jest gdzieś na końcu wydatków, bo niby fajny, niby przydatny. Ale nic złego się nigdy nie stało, chociaż słyszy się, że włamania, że dziwne typy łażą itp. Jednak nikt nam nic nie ukradł, więc po co wydawać na niego większe pieniądze.
    Ja póki co robię rozeznanie tematu, bo w końcu muszę coś założyć i raczej będą to dwie kamery na działce odległej 15 km od domu i kolejne dwie na działce gdzie mam dom. Internet jest zasypany wszelkimi urządzeniami za przysłowiową stówkę i w sumie ma to sporo kupień, więc jakoś tam działa.
    Ja rozumiem osoby, które mi tutaj doradzają, bo na pewno tak samo bym pisał jakbym się znał na temacie. Uważam, że jak coś ma działać, to musi kosztować.

Dodano po 2 [minuty]:

Załóżmy, że kupię kamerę za ok. 200 zł + ten haracz później 20 zł/miesiąc. OK, rozumiem i biorę to pod uwagę, jednak dalej się nie dowiedziałem co konkretnie warto kupić, u kogo płacić za usługę to 20 zł na miesiąc.
    Proszę jaśniej.
  • #7 21538517
    IC_Current
    MarcinM2020 napisał:
    u kogo płacić za usługę to 20 zł na miesiąc.

U producenta kamery.

Jeśli dopuszczasz używane urządzenia, to za ok. 180 zł na OLX kupisz fajne kamery Hika DS-2CD3351G0-IUF. To kamera 5 Mpxi ze slotem na kartę SD 256 GB. Taka karta, to ok 7-10 dni nagrywania w dobrej jakości. Te kamery, to seria "nie konsumencka", czyli bez ukrytych kosztów i bez abonamentu. Podgląd i pobieranie nagrań jest przez chmurę producenta, bezpośrednio przez sieć lokalną/VPN, albo przez wlasne serwery (ale to duże obiekty).
    Zamontowałem sporo tego modelu i bardzo fajnie się to sprawdza.

Dodano po 3 [minuty]:

MarcinM2020 napisał:
    i kolejne dwie na działce gdzie mam dom

Do tego przyda się kiedyś wideodomofon i tu też warto patrzeć pod kątem zunifikowanego systemu, gdzie masz na monitorze w domu podgląd z kamer, a sam domofon potrafi choćby przekierować rozmowę na telefon komórkowy.

Dodano po 14 [minuty]:

MarcinM2020 napisał:
    więc jakoś tam działa

Też rozumiem takie osoby. Jakbym osobiście nie miał dobrych cen gdzieś na hurcie, to sam bym rozważył taki wynalazek. Na pewno nie do podglądu podwórka, ale już na podgląd pieca w kotłowni, albo dziecka w sypialni.
    Zresztą zdarzało mi się już komuś doradzać w wyborze kamer, kto miał wcześniej taki wynalazek. Zazwyczaj każdy sobie chwali ten wynalazek, bo "jest dobry obraz". Dopiero kiedy położysz dwie kamery obok siebie, skierujesz je na nieco bardziej niekorzystne warunki oświetleniowe, typu "pod słońce", "scena zacieniona i oświetlona w połowie", "mało światła", "czytelność tablic samochodowych w ruchu", czy inne warunki, których nie znajdziesz na scamie w YT, to widać różnicę. Dopiero wtedy ktoś mówi "teraz już wiem czym te kamery się różnią", albo "teraz rozumiem, czemu kosztuje więcej".
    Ale tutaj naprawdę nie ma się co dziwić, bo skąd ktoś ma mieć porównanie, jeśli na scamtubie o tym nie powiedzą, a wyszukiwarka ma za zadanie najpierw "urobić" klienta, a potem podać link do sklepu z czymś, co klient prawdopodobnie kupi, a polecający dostanie prowizję. Tu nie ma miejsca na "kup coś dobrego", tu jest miejsce na "polecę Ci cokolwiek, co prawdopodobnie będziesz chciał kupić i ja dostanę prowizję".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21538594
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21538597
    IC_Current
    Erbit napisał:
    Złodziej widząc kamerę, zakłada kominiarkę i łazi po terenie, jakby kamer nie było

Dokładnie. Kamera sprawdzi się, kiedy masz do czynienia z hepalumpami, albo jeszcze przed włamaniem. Kiedy ktoś obserwuje obiekt, kiedy samochód stanie dalej od obiektu, kiedy trzeba przeczytać rejestrację tego samochodu, itp. Dlatego kamery z marną optyką nic nie wnoszą, bo rejestracji lub obserwatora sprzed trzech dni, stojącego 30 m dalej nie zanotujesz. Ogólnie Twoje kamery chronią sąsiada, a jego kamery chronią Twój obiekt. Kamery muszą działać prewencyjnie i przed włamaniem, bo po włamaniu, albo ktoś zamaskowany, albo ukradnie rejestrator czy karty SD.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21539472
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    Jeszcze co do samych kamer mało kto patrzy na wielkość sensora, a ma to ogromny wpływ na jakość obrazu przy słabym świetle.

6 Mpix 1/2.8"
    Czarno-biały obraz nocny z kamery monitoringu przedstawiający osiedlową ulicę z zaparkowanymi samochodami i blokami mieszkalnymi.

4 Mpix 1/3.0"
    Widok z kamery nocą na osiedle z blokami mieszkalnymi, zaparkowanymi samochodami i oświetleniem ulicznym.

4 Mpix 1/1.8"
    Widok z kamery monitoringu na osiedlowy parking i chodnik zimą nocą, z lekko ośnieżonymi samochodami.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru taniej kamery Wi-Fi do monitoringu działki z możliwością podglądu przez internet. Podkreślono, że jakość obrazu zależy od kamery i serwisu pośredniczącego, a nie od smartfona. Propozycje obejmują kamery w cenie około 200 zł, jednak często wiążą się one z abonamentem około 20 zł miesięcznie za nagrywanie i zdalny podgląd. Wskazano, że dla skutecznego monitoringu warto rozważyć wyższy budżet rzędu 300-400 zł. Jako alternatywę zaproponowano używane kamery marki Hikvision, model DS-2CD3351G0-IUF, oferujące 5 Mpix, slot na kartę SD do 256 GB i brak ukrytych kosztów abonamentowych. Omówiono także znaczenie wielkości sensora kamery dla jakości obrazu przy słabym oświetleniu oraz ograniczenia kamer w wykrywaniu zamaskowanych intruzów. Podkreślono, że kamery powinny działać prewencyjnie, umożliwiając obserwację i identyfikację zagrożeń przed włamaniem, a nie tylko rejestrować zdarzenia po fakcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA