MarcinM2020 napisał: u kogo płacić za usługę to 20 zł na miesiąc.
U producenta kamery.
Jeśli dopuszczasz używane urządzenia, to za ok. 180 zł na OLX kupisz fajne kamery Hika DS-2CD3351G0-IUF. To kamera 5 Mpxi ze slotem na kartę SD 256 GB. Taka karta, to ok 7-10 dni nagrywania w dobrej jakości. Te kamery, to seria "nie konsumencka", czyli bez ukrytych kosztów i bez abonamentu. Podgląd i pobieranie nagrań jest przez chmurę producenta, bezpośrednio przez sieć lokalną/VPN, albo przez wlasne serwery (ale to duże obiekty).
Zamontowałem sporo tego modelu i bardzo fajnie się to sprawdza.
Dodano po 3 [minuty]: MarcinM2020 napisał: i kolejne dwie na działce gdzie mam dom
Do tego przyda się kiedyś wideodomofon i tu też warto patrzeć pod kątem zunifikowanego systemu, gdzie masz na monitorze w domu podgląd z kamer, a sam domofon potrafi choćby przekierować rozmowę na telefon komórkowy.
Dodano po 14 [minuty]: MarcinM2020 napisał: więc jakoś tam działa
Też rozumiem takie osoby. Jakbym osobiście nie miał dobrych cen gdzieś na hurcie, to sam bym rozważył taki wynalazek. Na pewno nie do podglądu podwórka, ale już na podgląd pieca w kotłowni, albo dziecka w sypialni.
Zresztą zdarzało mi się już komuś doradzać w wyborze kamer, kto miał wcześniej taki wynalazek. Zazwyczaj każdy sobie chwali ten wynalazek, bo "jest dobry obraz". Dopiero kiedy położysz dwie kamery obok siebie, skierujesz je na nieco bardziej niekorzystne warunki oświetleniowe, typu "pod słońce", "scena zacieniona i oświetlona w połowie", "mało światła", "czytelność tablic samochodowych w ruchu", czy inne warunki, których nie znajdziesz na scamie w YT, to widać różnicę. Dopiero wtedy ktoś mówi "teraz już wiem czym te kamery się różnią", albo "teraz rozumiem, czemu kosztuje więcej".
Ale tutaj naprawdę nie ma się co dziwić, bo skąd ktoś ma mieć porównanie, jeśli na scamtubie o tym nie powiedzą, a wyszukiwarka ma za zadanie najpierw "urobić" klienta, a potem podać link do sklepu z czymś, co klient prawdopodobnie kupi, a polecający dostanie prowizję. Tu nie ma miejsca na "kup coś dobrego", tu jest miejsce na "polecę Ci cokolwiek, co prawdopodobnie będziesz chciał kupić i ja dostanę prowizję".