Pan.Kropa napisał: Ok. Jeszcze poczytam o tej kamerze
Spróbuję ułatwić sprawę i wkleję kilka zrzutów ekranu z aplikacji tejże kamerki.
Zacznę od tego co widzimy na początku.
I tak:
Zrzut jak zrzut, widzimy na nim oczywiście:
Aktualny podgląd to co widzi kamera.
Poniżej widać: ikonkę aparatu którym to możemy robić fotki, obok ikonka nagrywania ruchomego obrazu, następnie ikonka mikrofonu którą to jak naciśniemy będziemy mogli sobie porozmawiać, tak na żywo z obiektem (który umie mówić, lub wydawać dźwięki, my go widzimy i słyszymy, on nas tylko słyszy

)
Obok, jak łatwo można się domyśleć, to manipulator który to odpowiada za odpowiednie ustawienie kąta widzenia kamerki.
Następnie pod spodem:
"Wydarzenia"
"Wydarzenia" to pliki nagrane, zarejestrowane w określonych godzinach na tak zwanej osi czasu, gdy to klikniemy pojawią się nam zarejestrowane owe pliki.
"Odtwarzanie"
"Odtwarzanie" to funkcja która pozwoli nam na zaglądnięcie w dowolny punkt na osi czasu dnia zaznaczonego, wybranego z uwzględnieniem oczywiście z z podglądem na same wydarzenia jakie były w danym dniu.
Chyba za bardzo zagłębiam się w samą instrukcję obsługi, a zarazem za bardzo chyba się rozpisuję, co może komplikować sprawę dla czytającego.
Teraz trochę mniej pisania
Następnie widzimy możliwość ustawienia, zaznaczenia obszaru który to nie podlega detekcji, czyli choćby co tam się nie działo to nie dostaniemy niepotrzebnego powiadomienia.
W moim przypadku jest to ogólnie dostępna droga publiczna odznaczona linią przerywaną w górnym lewym rogu (możliwości są o wiele większe)
Co tam dalej?
Tutaj zaznaczyłem sobie, że kamerka będzie nagrywać, a zarazem rejestrować wszystko od poniedziałku do niedzieli.
A tutaj widzimy okresy na osi czasu gdzie obszary zaznaczone na pomarańczowo będą w tym okresie aktywne, co za razem będą wykrywać ruch, wykrywać ludzi, wykrywać pojazdy no i przy okazji będzie wysyłane powiadomienie na Twój telefon, że coś tam kamerka wykryła.
Tutaj jak widać można ustawić czułość wykrywania, w sumie przydatna rzecz, u mnie przynajmniej przy tak niskiej czułości nie widzi kotów, małych psów, i wszystko co małe, bo dużego psa wyłapie, i powiadomi, że wykryto człowieka
Tak szczerze mówiąc pisania, tłumaczenia to byłoby od groma.
Bo to było by jakbym napisał od nowa instrukcję obsługi.
A i zapomniałem dodać jeszcze jak wygląda tryb nocny (całkowita ciemność)
Ale spoko. jest jak dla mnie w porządku.
Tryb powiadomień wygląda tak:
Najpierw dostajesz e-mail po otwarciu widzisz , że:
Ktoś podjechał na Twój podjazd, przychodzi informacja, że wykryto pojazd.
Następnie ten ktoś wysiada z pojazdu.
Wtedy to przychodzi osobna informacja, że wykryto człowieka.
Człowiek wychodzi z pojazdu, jest śledzony (o ile nie porusza się za szybko) dochodzi do drzwi, puka, a po jakimś czasie odchodzi.
Wszystkie te zdarzenia zaznaczone są pomarańczowymi kreskami na osi czasu danego dnia