logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka kamera IP do monitoringu podwórka z podglądem online i nagrywaniem do 500 zł?

Pan.Kropa 21 Paź 2025 19:17 426 11
  • #1 21727260
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    Witam. Z uwagi że raz wycięto w moim aucie katalizator, i czytałem że w okolicy znowu zaczeły się kradzieże tych elementów. Chciałbym założyć jedną kamerę monitoringu i monitorować podwórko. Chciałbym żebym gdziekolwiek będę mógł przez internet mieć podgląd przez kamerę. Przydało by się żeby nagranie było przechowywane w jakieś pamięci powiedzmy kilkanaście godzin, później znowu nadpisywane. Mój internet to zwykły standardowy internet. Nie wiem, może trzeba wykupić jakieś IP publiczne czy coś podobnego? No i oczywiście żeby to wszystko nie kosztowało tysięcy zł. Powiedzmy tak do 500zł. Jeśli za mało to mogę lekko nagiąć budżet.
  • Pomocny post
    #2 21727397
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 941
    Ja do monitorowania, do podglądu co się dzieje na podwórku posiadam Takową No i za te pięć stówek będziesz miał dwie.
    W mojej jest karta 128 GB.
    Rejestruje ona około pięciu dni w pracy non stop.
    Rejestruje w folderach po pięć minut każdy.
    Wszystko to działa podobnie jak wideo rejestrator samochodowy.
    Kamerka ma oczywiście możliwość rejestrowania zdarzeń, które to przechowywane są osobno, przy okazji zdarzeń jest możliwość powiadomień.
    Wszystko zależy jak tam sobie to wszystko skonfigurujesz (godzina, przerwy gdzie nie będą cię interesowały powiadomieni, itd, itd)
    Posiada również możliwość zaznaczenia obszaru (mimo, że go będzie widzieć) gdzie cokolwiek by się działo to nie będzie reagowała.

Zresztą co ja tu będę się rozpisywał.
    Ale z tego co się zorientowałem to taka powinna Ci wystarczyć.

A i widoma sprawa.
    Kamerka ta aby spełniała te funkcje potrzebuje oczywiście dostępu do sieci.
    U mnie działa nawet (nie sprawdzałem dolnego limitu) przy nie całych dwudziestu megabitach.
  • #3 21727999
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Patrzyłem na oceny i opinie. Wszystko pięknie. Jednak nie uśmiecha mi się płacić abonamentu za lepsze funkcje. Mi wystarczy zapisać na karcie pamięci kilka godzin nagrań, i podgląd na poprzez internet. Jakiś funkcję sztucznej inteligencji mi nie potrzebne.
  • Pomocny post
    #4 21728577
    klm787
    Poziom 37  
    Pan.Kropa napisał:
    Wszystko pięknie. Jednak nie uśmiecha mi się płacić abonamentu za lepsze funkcje.

Ja tam żadnego abonamentu nie płacę, mimo to że mam dostęp do wszystkich opisanych funkcji.
  • #5 21728979
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ok. Jeszcze poczytam o tej kamerze i może się na jedną zdecyduje.
  • Pomocny post
    #6 21729060
    pan_pp
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Mam od ponad roku Dahua T4A-PV i złego słowa o niej powiedzieć nie mogę. Tania, ale jest naprawdę w porządku.
  • #7 21729171
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Również wezmę pod uwagę.
  • Pomocny post
    #8 21730571
    klm787
    Poziom 37  
    Pan.Kropa napisał:
    Ok. Jeszcze poczytam o tej kamerze

Spróbuję ułatwić sprawę i wkleję kilka zrzutów ekranu z aplikacji tejże kamerki.
    Zacznę od tego co widzimy na początku.
    Zrzut ekranu z aplikacji Imou, pokazujący podgląd z kamery i opcje sterowania
    I tak:
    Zrzut jak zrzut, widzimy na nim oczywiście:
    Aktualny podgląd to co widzi kamera.
    Poniżej widać: ikonkę aparatu którym to możemy robić fotki, obok ikonka nagrywania ruchomego obrazu, następnie ikonka mikrofonu którą to jak naciśniemy będziemy mogli sobie porozmawiać, tak na żywo z obiektem (który umie mówić, lub wydawać dźwięki, my go widzimy i słyszymy, on nas tylko słyszy :D)
    Obok, jak łatwo można się domyśleć, to manipulator który to odpowiada za odpowiednie ustawienie kąta widzenia kamerki.
    Następnie pod spodem:
    "Wydarzenia"
    "Wydarzenia" to pliki nagrane, zarejestrowane w określonych godzinach na tak zwanej osi czasu, gdy to klikniemy pojawią się nam zarejestrowane owe pliki.
    "Odtwarzanie"
    "Odtwarzanie" to funkcja która pozwoli nam na zaglądnięcie w dowolny punkt na osi czasu dnia zaznaczonego, wybranego z uwzględnieniem oczywiście z z podglądem na same wydarzenia jakie były w danym dniu.

Chyba za bardzo zagłębiam się w samą instrukcję obsługi, a zarazem za bardzo chyba się rozpisuję, co może komplikować sprawę dla czytającego.
    Teraz trochę mniej pisania :D
    Zrzut ekranu z kamery przedstawiający ciemny samochód zaparkowany na podjeździe
    Następnie widzimy możliwość ustawienia, zaznaczenia obszaru który to nie podlega detekcji, czyli choćby co tam się nie działo to nie dostaniemy niepotrzebnego powiadomienia.
    W moim przypadku jest to ogólnie dostępna droga publiczna odznaczona linią przerywaną w górnym lewym rogu (możliwości są o wiele większe)
    Co tam dalej?
    Harmonogram nagrywania z aktywacją przez całą dobę we wszystkie dni tygodnia
    Tutaj zaznaczyłem sobie, że kamerka będzie nagrywać, a zarazem rejestrować wszystko od poniedziałku do niedzieli.
    Ekran ustawień detekcji ruchu z harmonogramem tygodniowym
    A tutaj widzimy okresy na osi czasu gdzie obszary zaznaczone na pomarańczowo będą w tym okresie aktywne, co za razem będą wykrywać ruch, wykrywać ludzi, wykrywać pojazdy no i przy okazji będzie wysyłane powiadomienie na Twój telefon, że coś tam kamerka wykryła.
    Ekran ustawień aplikacji z suwakiem czułości wykrywania ustawionym na poziom 2
    Tutaj jak widać można ustawić czułość wykrywania, w sumie przydatna rzecz, u mnie przynajmniej przy tak niskiej czułości nie widzi kotów, małych psów, i wszystko co małe, bo dużego psa wyłapie, i powiadomi, że wykryto człowieka :D
    Tak szczerze mówiąc pisania, tłumaczenia to byłoby od groma.
    Bo to było by jakbym napisał od nowa instrukcję obsługi.

A i zapomniałem dodać jeszcze jak wygląda tryb nocny (całkowita ciemność)
    Ale spoko. jest jak dla mnie w porządku.

Tryb powiadomień wygląda tak:

Najpierw dostajesz e-mail po otwarciu widzisz , że:
    Podgląd z kamery przedstawiający podjazd z widoczną osią czasu nagrań.
    Ktoś podjechał na Twój podjazd, przychodzi informacja, że wykryto pojazd.
    Następnie ten ktoś wysiada z pojazdu.
    Wtedy to przychodzi osobna informacja, że wykryto człowieka.
    Człowiek wychodzi z pojazdu, jest śledzony (o ile nie porusza się za szybko) dochodzi do drzwi, puka, a po jakimś czasie odchodzi.

Wszystkie te zdarzenia zaznaczone są pomarańczowymi kreskami na osi czasu danego dnia
  • #9 21730608
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Dzięki za obszerny opis. Wygląda super. Myślę że w najbliższym czasie zdecyduje się na zakup. I jeszcze pytanie. Czy będąc za granicą też będę mógł mieć podgląd do kamery poprzez telefon? Na pierwszej fotce widzę na dole coś o darmowym okresie próbnym. Więc chyba później będzie jakiś abonament ?
  • #10 21730617
    klm787
    Poziom 37  
    Jeśli z granicą w telefonie będzie dostępny internet, to i zapewne będzie podgląd na obraz jak i na zdarzenia, powiadomienia, ustawienia.
  • #11 21730657
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Jest sprawą oczywistą że bez dostępu do sieci to nawet centymetr od kamery nie będzie podglądu. Chodzi mi i to że ze względu że będzie IP innego kraju. Kamera w Polsce , a ja za granicą.
  • #12 21754311
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ostatecznie byłem w sklepie i kupiłem kamerę Reolink W320. Jak na moje potrzeby sprawuje się dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru kamery IP do monitoringu podwórka z możliwością podglądu online i nagrywania w budżecie do 500 zł. Zalecane są kamery z obsługą karty pamięci (np. 128 GB), które rejestrują nagrania w segmentach czasowych i umożliwiają nadpisywanie starszych plików. Ważne jest, aby kamera miała funkcję detekcji ruchu z możliwością ustawienia stref wykluczeń oraz powiadomień o zdarzeniach. Do podglądu zdalnego wymagana jest łączność internetowa, a dostęp z zagranicy jest możliwy przy połączeniu internetowym w telefonie, niezależnie od lokalizacji IP. W dyskusji podkreślono, że nie jest konieczne wykupowanie abonamentu, jeśli kamera i aplikacja obsługują lokalne nagrywanie na kartę pamięci. Jako konkretne modele polecono kamerę Dahua T4A-PV, która jest tania i funkcjonalna, oraz Reolink W320, którą użytkownik ostatecznie zakupił i ocenił pozytywnie. Opisano również interfejs aplikacji mobilnej kamery, umożliwiający podgląd na żywo, nagrywanie, robienie zdjęć, dwukierunkową komunikację audio oraz przeglądanie nagrań według osi czasu.
REKLAMA