logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dokonanie podziału PEN w instalacji na ogródkach działkowych ROD

urbizdw 04 Maj 2025 07:59 279 5
REKLAMA
  • #1 21538305
    urbizdw
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam,
    Posiadam działkę ROD, gdzie na posesję ROD dochodzi instalacja w układzie TN-C (taką informację uzyskałem od zakładu energetycznego). Na alejce, gdzie posiadam swoje przyłącze, jest instalacja 4-żyłowa (czyli zapewne 3 fazy + PEN) o przekroju >10 mm². Na moją działkę, prowadząc kilka lat temu instalację, doprowadziłem przewód 3x4 mm² (i tak duży, inni mają 2x1,5 mm², 3x1,5 mm², 3x2,5 mm² i też dali im zabezpieczenie C20 :)).
    Chciałem dokonać podziału PEN + dodatkowo dorobić uziom szpilkowy. Niestety przekrój 4 mm² nie spełnia normy, ale zarząd ROD wyraża zgodę (bo dzwonili do swojego elektryka, który dawno kiedyś wykonywał tę instalację :)) na dokonanie podziału PEN na skrzynce w alejce.
    Pytanie teraz:
    1. Czy mogę użyć żyły PE i N ze swojego przewodu 4 mm² do zwiększenia przekroju i u siebie dokonać podziału PEN?
    2. Czy jeśli na alejce chcę dokonać podziału PEN, to mogę podkręcić żyłę żółto-zieloną (PE) na zacisk szyny, gdzie jest PEN, czy muszę zrobić mostek na szynę PE i tam tę żyłę podłączyć, lub użyć złączki np.:

Dokonanie podziału PEN w instalacji na ogródkach działkowych RODScreenshot...photos.jpg (869.24 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Dokonanie podziału PEN w instalacji na ogródkach działkowych RODIMG_202503...175604.jpg (2.6 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21538311
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 946
    Ale o co chodzi z tym planowanym "rozdziałem PEN" - przecie już jest chyba rozdzielony do domku idzie kabel 3-żyłowy...

A jak nie - i żyła PE wisi w powietrzu - to reklamacje do tego elektryka co domek podłączał...
  • REKLAMA
  • #3 21538316
    urbizdw
    Poziom 14  
    r103 napisał:
    Ale o co chodzi z tym planowanym "rozdziałem PEN" - przecie już jest chyba rozdzielony do domku idzie kabel 3-żyłowy...

A jak nie - i żyła PE wisi w powietrzu - to reklamacje do tego elektryka co domek podłączał...

żyła wisi w powietrzu . (Zarzad jakoś się nie garnie z tym tematem :)) więc ja muszę to zrobić dla siebie ze względu bezpieczeństwa . Czy zatem wystarczy podpiąć żyłę PE na tą samą listwę co dochodzi PEN ? Czy trzeba rozdielic to na złączkach/szynach ?
  • REKLAMA
  • #4 21538348
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3493
    urbizdw napisał:
    Na moją działkę, prowadząc kilka lat temu instalację, doprowadziłem przewód 3x4 mm²
    urbizdw napisał:
    Niestety przekrój 4 mm² nie spełnia normy
    Dlatego nie możesz zrobić podziału w swojej rozdzielnicy.
    urbizdw napisał:
    zarząd ROD wyraża zgodę (bo dzwonili do swojego elektryka, który dawno kiedyś wykonywał tę instalację :)) na dokonanie podziału PEN na skrzynce w alejce.
    Zapłać elektrykowi, niech podłączy żyłę PE twojego przewodu w skrzynce w alejce.
  • REKLAMA
  • #5 21538355
    urbizdw
    Poziom 14  
    @CYRUS2 Czy dobrze rozumiem że żyłę PE wystarczy podkręcić na listwie gdzie jest przewód niebieski ?
  • #6 21538422
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3493
    cyrus2 napisał:
    Zapłać elektrykowi, niech podłączy żyłę PE twojego przewodu
    urbizdw napisał:
    @CYRUS2 Czy dobrze rozumiem że żyłę PE wystarczy podkręcić na listwie gdzie jest przewód niebieski ?
    Nie dam ci instrukcji, jak to zrobić w skrzynce w alejce.
    (nie powinieneś tam "grzebać".)
REKLAMA