Witam, w piątek postanowiłem wymienić zbiornik płynu hamulcowego i wymienić stare przewody w Passacie, w związku z czym odkręciłem korek zbiorniczka i przez poluzowany odpowietrznik zacisku prawego tylnego pompką odessałem cały płyn z układu, po czym przystąpiłem do dalszych prac. Po wszystkich wymianach nalałem płynu i postanowiłem odpowietrzyć układ. Klasycznie zacząłem od prawego tyłu, następnie lewy tył, później prawy przód i na końcu lewy przód. Bąbelków w płynie już nie było, a na zgaszonym silniku pedał był twardy, więc uznałem, że operacja powiodła się. Wyjazd na polną drogę i test hamulców i tu zdziwienie, bo auto słabo hamuje, a do tego po odpaleniu pedał jest miękki i spada do podłogi, więc wróciłem i zacząłem kombinować dalej z odpowietrzaniem. Zmieniłem technikę i zacząłem od przedniej osi, ale efekt był identyczny. Próbowałem nawet podawać płyn do zbiornika pod ciśnieniem 1 bar i luzowałem odpowietrzniki, nic kompletnie to nie pomogło. Uznałem, że zapowietrzona jest pompa ABS, skoro po włączeniu silnika pedał nagle mięknie. Poszedłem po kompa i podpiąłem się VDS, ale niestety kiedy wchodzę w nastawy podstawowe 04 i grupę 01, 02, 03, wyświetla mi w okienku błąd: grupa nie jest dostępna. Mogę jedynie wejść w test pompy i go wykonać, wtedy muszę nacisnąć pedał hamulca i go trzymać, a pompa ABS się załącza i pedał zaczyna stawiać opór i pulsować. Sterownik nie zgłasza żadnych błędów. Czy jest możliwość, że sterownik ten nie ma możliwości odpowietrzania z pozycji kompa? W takim razie jak ją odpowietrzyć?