logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 1.8t 1997 AEB – odpowietrzanie pompy ABS

*michal* 04 Maj 2025 21:46 1215 3
REKLAMA
  • #1 21539167
    *michal*
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam, w piątek postanowiłem wymienić zbiornik płynu hamulcowego i wymienić stare przewody w Passacie, w związku z czym odkręciłem korek zbiorniczka i przez poluzowany odpowietrznik zacisku prawego tylnego pompką odessałem cały płyn z układu, po czym przystąpiłem do dalszych prac. Po wszystkich wymianach nalałem płynu i postanowiłem odpowietrzyć układ. Klasycznie zacząłem od prawego tyłu, następnie lewy tył, później prawy przód i na końcu lewy przód. Bąbelków w płynie już nie było, a na zgaszonym silniku pedał był twardy, więc uznałem, że operacja powiodła się. Wyjazd na polną drogę i test hamulców i tu zdziwienie, bo auto słabo hamuje, a do tego po odpaleniu pedał jest miękki i spada do podłogi, więc wróciłem i zacząłem kombinować dalej z odpowietrzaniem. Zmieniłem technikę i zacząłem od przedniej osi, ale efekt był identyczny. Próbowałem nawet podawać płyn do zbiornika pod ciśnieniem 1 bar i luzowałem odpowietrzniki, nic kompletnie to nie pomogło. Uznałem, że zapowietrzona jest pompa ABS, skoro po włączeniu silnika pedał nagle mięknie. Poszedłem po kompa i podpiąłem się VDS, ale niestety kiedy wchodzę w nastawy podstawowe 04 i grupę 01, 02, 03, wyświetla mi w okienku błąd: grupa nie jest dostępna. Mogę jedynie wejść w test pompy i go wykonać, wtedy muszę nacisnąć pedał hamulca i go trzymać, a pompa ABS się załącza i pedał zaczyna stawiać opór i pulsować. Sterownik nie zgłasza żadnych błędów. Czy jest możliwość, że sterownik ten nie ma możliwości odpowietrzania z pozycji kompa? W takim razie jak ją odpowietrzyć?
    Ekran laptopa z otwartym programem VCDS pokazującym błąd „Grupa 003 nie jest dostępna” podczas próby podstawowych nastaw ABS.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21545889
    *michal*
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam, przepraszam, że tak późno odpisuję, ale mam pełno spamu na poczcie i nie widziałem, że ktoś odpisał. Odessałem płyn, ponieważ zerwałem przewód hamulcowy i nie chciałem, żeby ten płyn ciekł.
    Niestety ten model nie posiada jeszcze tej funkcji odpowietrzania ABS, więc instrukcja, którą wysłałeś, nie działa. Wrzuciłem nawet zdjęcie, na którym widać, że w nastawach podstawowych grupa 03, 01 jest niedostępna. Znalazłem film na YT, gdzie odpowietrzają pompę po wymianie w trybie testu (output test). Poniżej wklejam link.

https://www.youtube.com/watch?v=sGWh3MSHhog

Próbowałem zrobić to podobnie, z tym że ja odpowietrzałem pojedynczo koła, a nie dwa naraz i podciśnienie wytwarzałem pompką ręczną. Tylko nie wiem, kiedy odkręcać odpowietrznik, ponieważ najpierw uruchamia się ABS, a później każe nacisnąć pedał i wyskakują informacje typu: zawór wlotowy otwarty, zawór wylotowy zamknięty, koło zablokowane, koło odblokowane. Kolejność komunikatów mogłem pomieszać, dzisiaj jak zdążę, to porobię jakieś foty. Ja luzowałem odpowietrznik do czasu, aż nie kazało mi puścić hamulca i przechodziło do następnego koła, nie wiem, czy dobrze. Pomogło może minimalnie. Auto hamuje, ale pedał na włączonym silniku spada prawie do końca, więc coś musi być jeszcze zapowietrzone. Pompę hamulcową raczej wykluczam, ponieważ na wyłączonym trzyma i nie opada.
  • #4 21546145
    gry6h54
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Zobacz jeszcze na drodze żwirowej (żeby wpadł w poślizg i ABS się włączył). Moim zdaniem dalej okolice pompy i trzeba będzie odkręcać przewody tuż przy korpusie. Na bank zostało powietrze w przewodach.
    U siebie stosowałem patent z odsysarką do oleju. Wykorzystywałem stary płyn, później 0,5 butelki nowego. Czeka cię przelewanie. :>
REKLAMA