logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Motorola Edge 20 Lite XT2139-1 nie ładuje baterii powyżej 95% na Androidzie 13

Nebilet 06 Maj 2025 09:01 957 5
  • #1 21540670
    Nebilet
    Poziom 3  
    Ocena: 222
    Witam serdecznie. Mam jedno pytanie. Od pewnego czasu komórka ładuje mi się tylko do 95 % i staje ładowanie. Nic nie robiłem w ustawieniach aby nie ładowało dalej, to samo się tak stało. Wiem że ładowanie do 100 % właściwie nie jest wskazane ale od czasu do czasu należało by się podładować do pełna. Wczoraj udało mi się naładować do 99 % ale już dzisiaj tylko do 95 % i stoi. Co u mnie jest nie tak ? Może jakieś uwagi i pomoc będę wdzięczny. Pozdrawiam

Dla informacji: Mój telefon to Motorola edge 20 lite ( XT 2139-1) wersja androida 13 , Usterka jak wyżej, telefon nie ładuje baterii do 100 % tylko do 95 i stoi.
  • Pomocny post
    #2 21540686
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2571
    Zazwyczaj jest jeden z dwóch problemów - zużyty akumulator (nie wiem czemu w telefonie nazywany jest baterią, a w zegarku baterię się wyrzuca no i nie jest to bateria tylko ogniwo elektrochemiczne pierwotne/jednorazowe, w laptopie już poprawnie bateria, ale w samochodzie znowu niepopranie akumulatorem ochrzczono baterię...) albo oprogramowanie telefonu. W tym drugim wypadku producenci stosują różne sztuczki by wydłużyć życie akumulatora albo przyspieszyć wymianę produktu. Może to zwykły błąd junior developera (znaczy się początkującego programisty)? Bez pomiarów napięcia i prądu ładowania akumulatora możesz sobie tylko zgadywać.
  • #4 21540696
    Nebilet
    Poziom 3  
    No mam ten telefon od trzech lat więc chyba to nie ze starości , co ? Trzy lata to nie tak długo. Zobaczę pojadę do salony i sprawdzę i może kupię nową. Poza tym bateria trzyma tylko jeden dzień na drugi ma już około 60 - 70 %. Co prawda da się obsługiwać przy takim stanie baterii ale już spada jak widać. Mam do niego dołączoną ładowarkę ( jak pisze na ekranie ) Turbo ładowanie więc chyba to nie ładowarka ?
  • Pomocny post
    #5 21540703
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2571
    To nie jest ładowarka tylko zasilacz. Ma dostarczyć prądu do działania telefonu i ładowania akumulatora. Jeżeli po podłączeniu zasilacza telefon działa tak samo źle, to nie jest to winą zasilania czyli akumulatora i zasilacza.
    Jeżeli przez 3 lata dzień w dzień rozładowywałeś akumulator do poziomu poniżej 20%, to jest duża szansa, że jest już zużyty (pona 900 cykli głębokiego rozładowania). Można wymienić akumulator, można wymienić akumulator i telefon.
  • #6 21558916
    Nebilet
    Poziom 3  
    Zmieniłem zasilacz na Turbo Power i ładuje do 100 % chociaż coraz częściej tego unikam ze względu na baterię.
REKLAMA