logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside PAAL 6000 D1 – wymiana akumulatora, brak ładowania z USB

xebo 06 Maj 2025 19:17 738 7
  • #1 21541274
    xebo
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam

Mam problem z wymianą akumulatorów w lampie Parkside PAAL 6000 D1.
    Zamówiłem akumulator 12 V, aby wymienić ten w urządzeniu, ponieważ nie trzymał zbyt długo.

Problem polega na tym, że na nowej baterii jest sygnalizacja ładowania, nie podnosi się poziom baterii na wskaźnikach.
    Postanowiłem dostać się do BMS-ów obydwu baterii, aby porównać.
    Poniżej zdjęcie

Dwa moduły BMS akumulatorów widziane z góry, z podpisami Nowy na zielonej płytce i Org na niebieskiej płytce.

Zauważyłem, że nowa bateria ładowała się tylko pod zasilaczem na 12 V.
    Oryginał był ładowany po USB-C 5 V 2 A.

Pytanie moje brzmi:
    Czy można zamienić któryś z tych układów z oryginału na nowy tak, aby ładowanie było aktywne przy 5 V, a nie 12 V?

Pozdrawiam
  • #3 21541360
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Na YT w komentarzach można przeczytać, że były dwa rodzaje baterii, akumulatory w szeregu, i równolegle. Nie wnikam...
    Jakie masz napięcie na P+ i P-?
    Jak kupiłeś pakiet 12V, a w oryginale masz 4,2V, to zostaje zwrócić, lub zaadaptować nowe akumulatory do starego BMS.

Na nalepce widać 3,7V 6000mAh, to widzę ja na fotkach, filmach, a co ty widzisz na swojej lampie?

Dodano po 7 [minuty]:

https://device.report/manual/4640614 w "A, B... D" też nie wnikam, bo zawsze mogą "zmodernizować"...
  • #4 21541469
    xebo
    Poziom 9  
    g107r napisał:
    Jakie masz napięcie na P i P-?

Napięcie zarówno w oryginale, jak i nowej na pinach to 11,1 V przy 75% naładowania.

Oddanie akumulatorków odpada, bo szły z Chin.

Mam 10 sztuk takich lamp do wymiany aku i ostateczna ostateczność to przerzut samych ogniw, ale znów nowe mają inne położenie i - w sensie blaszek do zgrzania.

Stąd też na początek zastanawiałem się nad zmianą któregoś z układów, bo to się zrobi szybciej.
  • #5 21541506
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    W nowym nie masz wyjścia T jak widać.
    Termistor?
    Było to podłączone?
    Było, to zobacz gdzie, do czego idzie, czy można "przełożyć".

xebo napisał:
    ale znów nowe maja inne położenie + i - w sensie blaszek do zgrzania.

Z obrazka widać, że prawie identycznie, tylko trzeba dać scalakami do ogniw, dosztukować B1
    Miejsce chyba jest?
  • #6 21541551
    xebo
    Poziom 9  
    Termistora nie ma w tym nowym BMS-ie, więc nie podłączałem go.
    Pomimo tego sygnalizacja ładowania jest, ale tak jakby za mało do tego, żeby wepchnąć do ogniw.
    Bezpośrednio z zasilacza 5 V też nie wchodzi na ogniwo, gdy da się 12 V, wtedy widać, że ogniwo chłonie A.
  • #7 21541693
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 446
    xebo napisał:
    Termistora nie ma w tym nowym BMS-ie, więc nie podłączałem go.
    Pomimo tego sygnalizacja ładowania jest, ale tak jakby za mało do tego, żeby wepchnąć do ogniw.
    Bezpośrednio z zasilacza 5 V też nie wchodzi na ogniwo, gdy da się 12 V, wtedy widać, że ogniwo chłonie A.

W grę praktycznie wchodzi wymiana BMSa na oryginalny. Przypuszczalnie nawet bez akumulatora lampa będzie sygnalizowała ładowanie. Brak połączenia T prowadzi do niewłączenia ładowarki i przetwornica nie podnosi napięcia z 5V do wymaganej wartości 12,6V.
    Wymieniałem akumulatory w takiej lampie.
  • #8 21543901
    xebo
    Poziom 9  
    A czy nie ma jakiejś możliwości obejścia układu ze sprawdzaniem tego sygnału T?
    Mam tu na myśli jakąś zworkę pomijającą odczyt sygnału T.

Poniżej zamieszczam, jak wygląda PCB lampy.

Płytka drukowana (PCB) lampy z widocznymi elementami elektronicznymi, przyciskami i cewkami.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wymiany akumulatora w lampie Parkside PAAL 6000 D1, gdzie nowy pakiet 12 V nie ładuje się poprawnie przez USB-C 5 V 2 A, a jedynie pod zasilaczem 12 V. Oryginalny akumulator posiadał BMS umożliwiający ładowanie z 5 V, natomiast nowy BMS nie ma wyjścia sygnału termistora (T), co powoduje brak aktywacji ładowarki i podnoszenia napięcia z 5 V do około 12,6 V. Wymiana samego akumulatora bez zmiany BMS jest standardową praktyką, jednak różnice w układzie BMS i brak termistora w nowym pakiecie utrudniają ładowanie z USB. Rozważane jest przerzucenie ogniw lub wymiana BMS na oryginalny, gdyż brak sygnału T blokuje ładowanie. Pojawiła się też sugestia o próbie obejścia sygnału T za pomocą zworki, jednak nie ma potwierdzenia skuteczności takiego rozwiązania. Wskazano, że oryginalny BMS steruje przetwornicą podnoszącą napięcie z 5 V do wymaganego poziomu ładowania 12,6 V, co jest kluczowe dla prawidłowego działania ładowania przez USB-C.
REKLAMA