logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa solarna ogrodowa – czujnik zmierzchu nie działa, świeci cały czas po naładowaniu

wlorak 07 Maj 2025 21:19 1008 7
REKLAMA
  • #1 21542573
    wlorak
    Poziom 9  
    Używam kilka sezonów lamp solarnych ogrodowych. Jest to prosta konstrukcja z czujnikiem zmierzchu, czyli zapalają się automatycznie wieczorem po naładowaniu światłem słonecznym. W tym roku kilka z nich zaświeciło tylko kilka dni i akumulatorki okazały się wyładowane. Po ich naładowaniu w ładowarce okazało się, że nie działa czujnik zmierzchu i świecą się cały czas bez względu na porę dnia. Po wyładowaniu się nie świecą, co rozumiem, że nie ładują się. Oczywiście wyłącznik ręczny działa, można załączyć i wyłączyć. Wymieniłem akumulatorki na nowe, ale nic się nie zmieniło. W środku jest mała płytka tak jak na załączonym zdjęciu. Co mogło się tam zepsuć i czy mogę to wymienić? Mam takich kilkanaście, na razie tylko 3 tak padły.

Płytka drukowana z elementami elektronicznymi i przewodami w lampie solarnej ogrodowej z widocznym akumulatorem.
    Załączniki:
    • Lampa solarna ogrodowa – czujnik zmierzchu nie działa, świeci cały czas po naładowaniu 20250506_183757.jpg (907.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21542605
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Uszkodził się pewnie panel solarny, częsta usterka w tych tanich lampkach. Nie ma tam raczej żadnego czujnika zmierzchu, po prostu jak panel przestaje ładować to zaczyna świecić.
  • REKLAMA
  • #3 21542640
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 211
    Dokładnie jak wyżej. Sprawdź czy panel daje napięcie. Często uszkodzeniu ulega łączenie przewodu z samym panelem. Rozwiązaniem jest kupno samych paneli o odpowiednim rozmiarze z Ali. Są tanie, lepiej kupić kilka na zapas. Pamiętaj o uszczelnieniu przy wymianie solara, żeby woda się nie dostawała do lampki.

Miernik masz? Jak nie, to innym sposobem jest podanie napięcia na zaciski wejściowe panelu S+ S- z bateryjki 1.5V. Jak podasz napięcie (symulacja napięcia z panelu), LEDy powinny zgasnąć.

Na Ali są też dostępne same moduły/płytki do takich lampek. Tez warto przy okazji kupić, bo często korodują.
  • REKLAMA
  • #4 21545033
    wlorak
    Poziom 9  
    Dziękuję za sugestie. Jako humanista od urodzenia pytam, jak nastawić taki miernik jak na zdjęciu, aby wykonać zalecony pomiar?
    Cyfrowy multimetr VARO ustawiony pokrętłem na zakres pomiaru napięcia stałego 20 V.
  • #5 21545042
    badboy84
    Poziom 43  
    Ustawić na prąd stały, na początek 20V, jeżeli pokaże poniżej 2V a obstawiam okolice 0V możesz przestawić zakres na 2000m w celu dokładnego pomiaru ;-)
  • #6 21545071
    wlorak
    Poziom 9  
    Miernik pokazuje 0,14 przy dokładnym pomiarze na 2000.

Dodano po 5 [minuty]:

Na panelu, który jeszcze nie padł, miernik pokazuje 0,53.
  • REKLAMA
  • #7 21545079
    badboy84
    Poziom 43  
    Też trochę mało ale zależy to od ilości światła które dociera do panelu.
  • #8 21545118
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 211
    wlorak napisał:
    Miernik pokazuje 0,14 przy dokładnym pomiarze na 2000.

To jest praktycznie nic. U mnie na nieobciążanym panelu (nie podłączonym) pokazuje 2.41V (zakres do 20V). Jest jedno ale... pomiar zrobiłem w pełnym słońcu, bo przecież mierzę napięcie działającego panela. Jeśli swoje wyniki wykonałeś mierząc w ciemnym pokoju, to nie ma się co dziwić. Zmierz na słońcu na zewnątrz. Jak jest wieczór, możesz zmierzyć zbliżając panel do żarówki czy innego źródła światła. Powinno pokazywać 1.3-1.8V. Przy zachmurzonym niebie też powinno być sporo powyżej 1V.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy lamp solarnych ogrodowych z czujnikiem zmierzchu, które po naładowaniu świecą cały czas, niezależnie od pory dnia, co wskazuje na uszkodzenie czujnika lub panelu solarnego. W lampach tych często brak jest faktycznego czujnika zmierzchu – świecenie jest sterowane napięciem z panelu solarnego, które po zaniku ładowania powoduje zapalenie diod LED. Najczęstszą usterką jest uszkodzenie panelu solarnego lub korozja połączeń przewodów z panelem. Zaleca się sprawdzenie napięcia na panelu za pomocą miernika ustawionego na pomiar napięcia stałego (DC), najlepiej w pełnym świetle słonecznym, gdzie napięcie powinno wynosić około 1,3–2,4 V. Niskie napięcie (około 0,1–0,5 V) wskazuje na uszkodzony panel. Rozwiązaniem jest wymiana panelu solarnego lub całej płytki sterującej, które można zakupić tanio na platformach takich jak AliExpress. Przy wymianie należy zadbać o uszczelnienie lampy, aby zapobiec dostawaniu się wody i dalszej korozji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA