logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diablo 4, Warzone – spadki FPS i freezy na RX 6600, R5 5600, B550M, SSD Kingston KC2500.

rpakulski10 08 Maj 2025 17:10 549 8
REKLAMA
  • #1 21543266
    rpakulski10
    Poziom 3  
    Od kilku tygodni mam dość spore problemy z użytkowaniem komputera podczas grania w Diablo 4, COD Warzone, ogólnie gry, które na tym sprzęcie powinny działać bez zarzutów i w miarę możliwości stabilnie. Podczas grania w D4 zarówno GPU, jak i CPU zachowują się niestabilnie i powodują spore spadki FPS i ogólnej wydajności. Przy Warzone lub CS gra działa "stabilnie", tzn. nie ma takich problemów jak podczas grania w D4 i da się grać normalnie i nie ma zauważalnych znacznych spadków jakości, poza czasem widocznym micro stutteringiem, co albo występuje rzadko, albo w ogóle nie jest to zauważalne. Dopóki nie wystąpi problem freezowania ekranu lub drastycznego spadku FPS – gra działa normalnie, mam nawet te 165 FPS w D4, ale tylko do momentu, aż nie nastąpi krytyczny problem. Co do tej pory zrobiłem:

- Reinstalacja systemu, aby wykluczyć jakiekolwiek usterki systemu (system zainstalowany Win11),
    - Sprawdzanie każdej kości podczas grania, czy problem jest z pamięciami (wyjmowałem jedną, testowałem, potem drugą, testowałem i obie naraz i testowałem – bez efektów),
    - Reinstalacja gier (co nastąpiło po reinstalacji systemu) – nie przyniosło to efektów,
    - Sprawdzanie sterowników do chipsetu, grafiki itp. – reinstalacja, wgrywanie starszych wersji – brak efektów,
    - QuickCPU – power plan na wysoką wydajność, ustawienia suwaków (Core Parking, Frequency Scaling, Turbo Boost, Performance na 100%) – brak efektów,
    - Wgranie najnowszej wersji BIOS (domyślna zainstalowana była wersja FE, wgrałem FFF) – również brak efektów,
    - W grze Diablo 4 zmiana ustawień grafiki nie przynosi efektów – czy to najniższe, czy najwyższe działa tak samo,
    - W programie Adrenaline – mam włączone jedynie AMD FreeSync z uwagi na kompatybilny monitor (G-Master G2470HSU),
    - Ani GPU, ani CPU nie ma OC – działają na bazowych ustawieniach.

Części, jakie mam w komputerze:

1. B550M AORUS ELITE (rev. 1.3) – kupiona jakiś czas temu,
    2. R5 5600 – 3,5 GHz (4,4 GHz w trybie turbo),
    3. Lexar 32 GB (2x16 GB) 3600 MHz CL18 Thor White 22-22-42-64 na profilu XMP,
    4. RX 6600 8 GB Sapphire Pulse,
    5. ENDORFY Vero L5 600 W 80 Plus Bronze (kupiony w sierpniu 2024),
    6. Napięcia odczytane z programu HWinfo – +3,3 V (3,305), +12 V (11,880), +5 V (5,010–5,040),
    7. Temperatury podzespołów – temp. CPU w IDLE 35°C, GPU w IDLE – około 55°C, natomiast podczas grania temperatury wahają się w granicach CPU 45–50°C, natomiast GPU 70°C. Hot Spot GPU – od 80 do 85°C,
    8. Dyski – Kingston KC2500 500 GB (kupiony 4 lata temu, ma swoje lata i robi problemy), 2x GOODRAM CX400 – 128 GB (systemowy) i 512 GB,
    9. System Win11 Home, 64 bit,
    10. Zainstalowany domyślny Windows Defender, jak i Malwarebytes (na licencji).

Po sprawdzeniu dysków przez HD Tune zauważyłem, że ten Kingston, na którym są zainstalowane te dwie gry, ma bardzo niską wydajność. Obstawiam, że to on powoduje taką pracę systemu i/lub gier. Załączam również krótki filmik, jak to wygląda w Diablo 4, kiedy wystąpi spadek wydajności, jak i załączam zdjęcie po teście OCCT (15 minut). Mam nadzieję, że wszystkie potrzebne informacje podałem i załączyłem wszystkie screeny. Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)

Zrzut ekranu z programu HD Tune pokazujący wyniki skanowania dysku SSD GOODRAM CX400-128GB bez uszkodzonych bloków, wszystkie sektory oznaczone na zielono.
    Wynik skanowania dysku SSD w programie HD Tune – wszystkie sektory oznaczone jako sprawne, brak uszkodzonych bloków.
    Zrzut ekranu z programu HD Tune przedstawiający wyniki testu Error Scan dla dysku NVMe Kingston KC2500 500 GB – wszystkie bloki są oznaczone na zielono.
    Wykres wydajności dysku SSD Kingston KC2500 500GB z widocznymi spadkami prędkości w programie HD Tune.
    Wykres z programu HD Tune pokazujący test prędkości odczytu dysku SSD Goodram CX400 o pojemności 512 GB, z widocznymi spadkami transferu do około 17 MB/s.
    Wykres prędkości odczytu dysku SSD GOODRAM CX400-128 GB w programie HD Tune 2.55, z widocznymi wahaniami prędkości i temperaturą 32°C.
    Zrzut ekranu programu CrystalDiskInfo wyświetlający stan techniczny dysku SSD GOODRAM CX400 o pojemności 128 GB. Wszystkie parametry SMART są oznaczone jako prawidłowe, a temperatura wynosi 31°C.
    Zrzut ekranu programu CrystalDiskInfo pokazujący stan dysku SSD GOODRAM CX400 512 GB jako dobry przy temperaturze 36°C.
    Zrzut ekranu programu CrystalDiskInfo pokazujący stan dysku SSD Kingston KC2500 500 GB, temperatura 37°C, stan dobry 96%.
    Zrzut ekranu programu HD Tune 2.55 z zakładki Health, prezentujący parametry SMART dysku SSD GOODRAM CX400-128 o pojemności 128 GB. Wszystkie statusy są oznaczone jako Ok.
    Zrzut ekranu programu HD Tune pokazujący status zdrowia dysku SSD GOODRAM CX400 512 GB – brak wykrytych problemów.
    Zrzut ekranu okna programu CPU-Z pokazujący szczegóły procesora AMD Ryzen 5 5600 na platformie Vermeer.
    Zrzut ekranu zakładki „Mainboard” z programu CPU-Z przedstawiający szczegóły płyty głównej Gigabyte B550M AORUS ELITE.
    Zrzut ekranu z zakładki Memory programu CPU-Z, przedstawiający informacje o pamięci RAM DDR4 o pojemności 32 GB, pracującej w trybie dual channel z częstotliwością 1796,4 MHz i opóźnieniami CL18-22-22-42.
    Zrzut ekranu programu GPU-Z przedstawiający szczegółowe informacje o karcie graficznej AMD Radeon RX 6600 Sapphire Pulse.
    Zrzut ekranu z programu OCCT przedstawiający wyniki 15-minutowego testu obciążeniowego CPU i GPU, bez wykrytych błędów.
    Tutaj krótki filmik jak to wygląda w grze. GPU Usage spada to 0%, czasem nawet zegary spadają do bardzo małych wartości, a potem się normuje i do ponownego spadku da się grać.

AI: Czy próbowałeś zainstalować Diablo 4 lub Warzone na innym dysku SSD niż Kingston KC2500 i sprawdzić, czy problem ze spadkami FPS/freezami nadal występuje? Jeśli tak, opisz proszę rezultaty.
    Instalowałem te gry na innym dysku i problem był podobny lub mniejszy.
    AI: Czy podczas występowania freezów lub spadków FPS w Diablo 4 zauważyłeś w HWinfo, menedżerze zadań lub innym monitorze zasobów jakieś nietypowe zachowania (np. 100% użycia dysku, wysokie opóźnienia, spadki taktowań CPU/GPU, błędy)? Jeśli tak, podaj szczegóły lub załącz screeny.
    Monitorowałem na bieżąco, nie zauważałem większych problemów.
  • REKLAMA
  • #2 21543302
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Mało istotne ale nie zamieszczaj
    HD Tune 2.55 12 February 2008
    bo jak sam widzisz to zabytek klasy windowsa XP więc jego wyniki to kosmos.

Diagnozowanie i rozwiązywanie problemów z wydajnością w grach https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3347862.html

Zrób loga z 5-10 minut (ważne żeby parukrotnie załapać spadki) w hwinfo sensors ustaw odczyt z 2000 ms na 200ms.
  • REKLAMA
  • #3 21543311
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    rpakulski10 napisał:
    Podczas grania w D4 zarówno GPU, jak i CPU zachowują się niestabilnie i powodują spore spadki FPS

Skąd wiesz że jednocześnie i CPU i GPU powodują spadki? Co oznaczą że zachowują się "niestabilnie"?
    rpakulski10 napisał:
    Dopóki nie wystąpi problem freezowania ekranu lub drastycznego spadku FPS – gra działa normalnie,

To kiedy właściwie działa nienormalnie, po wystąpieniu freezowania? Jak długo działa normalnie zanim działa nienormalnie?
  • REKLAMA
  • #4 21543509
    rpakulski10
    Poziom 3  
    enhanced napisał:
    Mało istotne, ale nie zamieszczaj
    HD Tune 2.55 12 February 2008
    bo jak sam widzisz, to zabytek klasy Windowsa XP, więc jego wyniki to kosmos.

Diagnozowanie i rozwiązywanie problemów z wydajnością w grach https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3347862.html

Zrób loga z 5-10 minut (ważne, żeby parukrotnie załapać spadki) w hwinfo sensors ustaw odczyt z 2000 ms na 200 ms.

Ustawiłem w hwinfo na 200 ms, zrobiłem około 10 minut rejestrowanie. Dodałem jeszcze 3 screeny z HD Tune Pro w wersji 6.10 po przeskanowaniu dwóch dysków: systemowego i tego NVMe, na którym ma zainstalowane te gry.
    Wynik pełnego skanowania błędów dysku SSD Kingston SKC2500M8500G w programie HD Tune Pro 6.10, większość bloków oznaczona na zielono jako szybkie.
    Zrzut ekranu z programu HD Tune Pro 6.10 pokazuje wynik skanowania błędów dysku SSD KINGSTON SKC2500M8500G, z większością bloków oznaczonych na zielono i pojedynczymi żółtymi oraz pomarańczowymi oznaczającymi wolniejsze sektory.
    Zrzut ekranu z programu HD Tune Pro 6.10 przedstawiający wynik skanowania błędów dysku SSD z większością bloków oznaczonych na zielono.

llukiz napisał:
    Skąd wiesz, że jednocześnie i CPU, i GPU powodują spadki? Co oznacza, że zachowują się "niestabilnie"?

Może się trochę zapędziłem, bo najbardziej GPU ma zauważalne problemy z wydajnością. Warzone to gra pod procesor niż grafikę i tam mimo wszystko jednak działa stabilniej niż Diablo 4. Głównie rozchodzi się o nierówne wykorzystanie GPU, nie powinny występować tak drastyczne spadki wydajności od 90% do 0%.
    llukiz napisał:
    To kiedy właściwie działa nienormalnie, po wystąpieniu freezowania? Jak długo działa normalnie, zanim działa nienormalnie?

Chodziło mi o to, że przy uruchomieniu gry i zalogowaniu się na postać widoczny jest znaczny spadek wydajności, potem przez jakiś czas (kilkanaście minut, czasem nawet i kilka godzin bez większych problemów) działa normalnie i co jakiś czas znów występuje ten spadek.
    Załączniki:
    • HWiNFO_LOG_2996484.CSV (4.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21543576
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Test wydajności dysku można sprawdzić np CrystalDiskMark8_0_6 (ustawiając ilość testów na 1). HDTune się do tego nie nadaje.
    Obciążenie dysku kingston wygląda dziwnie często dochodzi do 100%, CPU daje sobie radę.

Wykres liniowy przedstawiający całkowite użycie procesora AMD Ryzen 5 5600 w czasie, generowany przez Generic Log Viewer 5.
    Wykres aktywności dysku Kingston SKC2500M8500G z częstymi skokami użycia do 100% w programie Generic Log Viewer.
  • #6 21543604
    rpakulski10
    Poziom 3  
    Dra98 napisał:
    Test wydajności dysku można sprawdzić np. CrystalDiskMark 8_0_6 (ustawiając ilość testów na 1). HDTune się do tego nie nadaje.
    Obciążenie dysku Kingston wygląda dziwnie, często dochodzi do 100%, CPU daje sobie radę.

Wykres liniowy przedstawiający całkowite użycie procesora AMD Ryzen 5 5600 w czasie, generowany przez Generic Log Viewer 5.
    Wykres aktywności dysku Kingston SKC2500M8500G z częstymi skokami użycia do 100% w programie Generic Log Viewer.

Wysyłam screen z CrystalDiskMark. Czyli w najlepszym wypadku sam dysk do wymiany, a GPU i CPU w dobrym stanie? Dysk ma 4 lata w sumie, więc może już być do wymiany.
    Zrzut ekranu programu CrystalDiskMark pokazujący wyniki testu wydajności dysku SSD.
  • #7 21544857
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 228
    To nie wina dysku.
    Grałem na KC2000 obecnie gram na KC3000 i spadki jak były tak są nadal.

Nie doczytałem nigdzie jaka rozdzielczość?
    Bo ja gram w 4K niestety z FSR bo z RT wydajność spada do 30fps
    Co do Warzone to już mam stabilne 140fps w 4K
  • #8 21544891
    rpakulski10
    Poziom 3  
    Tomek_Krecik napisał:
    To nie wina dysku.
    Grałem na KC2000, obecnie gram na KC3000 i spadki jak były, tak są nadal.

Nie doczytałem nigdzie, jaka rozdzielczość?
    Bo ja gram w 4K, niestety z FSR, bo z RT wydajność spada do 30 fps.
    Co do Warzone, to już mam stabilne 140 fps w 4K

Gram na Full HD 1080p. Sam już nie wiem, co może tutaj być problemem. Mój znajomy ma taki sam sprzęt jak ja (procesor i grafikę), to może u niego musiałbym sprawdzić, czy będzie tak samo źle, jakbym przełożył sprzęt. Tylko pytanie czemu ten dysk ma takie zużycie podczas grania? Że jest aż 100% według wykresów co chwilę.
  • #9 21549005
    rpakulski10
    Poziom 3  
    Czy ktoś jeszcze wie co może się z tym dziać i jak to rozwiązać?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z niestabilną wydajnością podczas grania w Diablo 4 na konfiguracji z kartą graficzną RX 6600, procesorem Ryzen 5 5600, płytą główną B550M oraz dyskiem SSD Kingston KC2500. Objawy to spadki FPS, freezy oraz nierówne wykorzystanie GPU, szczególnie widoczne przy uruchomieniu gry i logowaniu postaci, gdzie wydajność spada z około 165 FPS do znacznie niższych wartości. W Warzone i CS problemy są mniej dotkliwe, choć pojawia się sporadyczny micro stuttering. Przeprowadzono reinstalację systemu Windows 11 oraz testy pamięci RAM, które nie wykazały usterek. Monitorowanie za pomocą HWInfo wykazało nieregularne obciążenie GPU i CPU, a testy dysku SSD przy użyciu HD Tune Pro i CrystalDiskMark wskazały na wysokie, często 100% obciążenie dysku podczas grania, co może sugerować jego zużycie po 4 latach użytkowania. Dysk jednak nie jest jednoznacznie wskazywany jako przyczyna problemów, gdyż podobne symptomy występują u innych użytkowników z różnymi dyskami Kingston KC2000 i KC3000. Użytkownik gra w rozdzielczości Full HD 1080p. Propozycje diagnostyczne obejmują dalsze monitorowanie logów HWInfo z częstotliwością odczytu 200 ms oraz testy wydajności dysku przy pomocy CrystalDiskMark. Problem pozostaje nierozwiązany, a użytkownik rozważa testy sprzętu u znajomego z identyczną konfiguracją w celu wykluczenia uszkodzeń komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA