logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wyłączenie wyłącznika różnicowego po zaniku prądu.

grzes19363 08 Maj 2025 20:55 420 9
  • #1 21543372
    grzes19363
    Poziom 7  
    Podobny problem mam jak kolega i rozwiązanie pewnie dla kolegi.
    Ulepszyłem instalację, zakładając na każdy obwód RCBO (Hager ADA......).
    Po wyłączeniu prądu izolatorem wyzwala wszystkie RCBO obciążone.
    Dlaczego??
    A no doszedłem do tego, że izolator pierw rozłącza kabel neutralny, a wiadomo, jeśli od RCBO odepniesz neutralny, to rozłączy.
    I co na to poradzić??
    Wie ktoś coś (bo po zaniku prądu wiem na bank, że to samo się stanie, jeśli neutralny zaniknie pierwszy).
    Jeśli będę na wakacjach, to jestem w czarnej du... bo zamrażarka się rozmrozi.

Moderowany przez krzysiek7:

Wydzielono z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3873361.html

• #2 21543390
    HanSolo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    U mnie drugi RCD problem rozwiązał.
  • #3 21543467
    grzes19363
    Poziom 7  
    Problem w tym, że ja mam 6 RCBO pojedynczych na każdy punkt.
    Jest to w garażu:
    4x ADA182U & 2 ADA106U.
    Na jednym obwodzie są światła, a na drugim zamrażarka. Po rozłączeniu izolatorem rozłącza te punkty, które aktualnie są obciążone.
    Ogólnie to założyłem na dom 2 osobne RCBO CD285U & CD263U i z tymi wszystko w porządku (po rozłączeniu izolatorem nie rozłącza ich i to właśnie nie wiem dlaczego).
    Bo linia na garaż idzie z tej samej skrzynki bezpiecznikowej z domu, ale nie idzie przez żadne RCBO, tylko przez bezpiecznik i nie ważne, czy rozłączę izolatorem w domu, czy w garażu, to rozłączy te w garażu tylko.
    Nie sądzę, aby te 6 bezpieczników ADA było uszkodzone albo wadliwe (jeśli nikt nic nie podpowie, to jak znajdę czas, to zamontuję zwykłe bezpieczniki plus jeden RCBO CD263U na wszystkie 6 w garażu i sprawdzę, czy problem nadal będzie).
    Jeszcze nie jestem pewny, czy coś nie ma wspólnego z danym problemem zamontowanie 2 RCBO w domu, bo wydaje mi się, że problemu tego nie było przed instalacją tych 2 RCBO na dom (problem zauważyłem dopiero po zainstalowaniu na dom tych dwóch RCBO, wcześniej nigdy nawet tego nie sprawdzałem, niestety prawdopodobnie teraz przy montażu na dom problem wyszedł na jaw, jak odłączałem prąd).
    Chyba że jest uszkodzony jeden RCBO ADA w garażu i on powoduje to zamieszanie, że rozłącza wszystkie, które są w danym momencie obciążone (wszystkie ADA są połączone pod jeden punkt neutralny & fazowy).
    Więcej opcji nie widzę.
  • #4 21543530
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    grzes19363 napisał:

Jesli będę na wakacjach to jestem w czarnej du... bo zamrażarka się rozmrozi
    Przy układzie TN jest sposób.
    Podłączyć zamrażarkę do puszki - wtedy RCD nie jest wymagane.
    SWZ działa nadal.
  • Pomocny post
    #5 21543559
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2889
    CYRUS2 napisał:
    grzes19363 napisał:

Jesli będę na wakacjach to jestem w czarnej du... bo zamrażarka się rozmrozi
    Przy układzie TN jest sposób.
    Podłączyć zamrażarkę do puszki - wtedy RCD nie jest wymagane.
    SWZ działa nadal.

Jest jeszcze lepszy sposób, wystarczy mieć sprawną i przemyślaną instalację oraz sprawne odbiorniki.
    grzes19363 napisał:

A no doszedłem do tego że izolator pierw rozłacza kabel neutralny a wiadomo jesli od rcbo odepniesz neutralny to wybije
    I co na to poradzić ??

Możesz rozwinąć tę myśl o wyzwalającym RCBO w chwili rozłączenia od niego przewodu neutralnego?
  • #6 21543638
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1614
    grzes19363 napisał:
    Więcej opcji nie widzę.

I kol. nie zobaczy bo tu jest potrzebny elektryk , który wykona pomiary, sprawdzi rozdzielnice (połączenia) i gdyby ( zaznaczam) nadal były problemy pomierzy prąd upływu poszczególnych obwodów.
    grzes19363 napisał:
    Problem w tym, że ja mam 6 RCBO pojedynczych na każdy punkt.

Problemem nie są RCBO a brak wiedzy bo żeby korzystać z porad i internetu też trzeba posiadać wiedzę gdyż bez niej to tylko wymienianie i dokładanie aparatów a to kosztuje czas i pieniądze które można wykorzystać na bardziej przyjemne cele a nie dodatkowy stres.
    P.S.
    Tu są zasady działu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3663880.html
  • #7 21543648
    grzes19363
    Poziom 7  
    >>21543559
    [Wyłącznik różnicowoprądowy RCBO firmy Hager z dołączonym niebieskim przewodem oraz przewodem uziemiającym z żółtą etykietą.
    Odepnij niebieski kabelek, a RCBO wyłączy się i problem w tym, że izolator w garażu i w domu rozłącza linię neutralną, pierw, czyli niebieski kabel.
    Światło jest na instalacji 2-żyłowej (neutralny/faza).
    Zamrażarka jest z uziemieniem.
    Jeśli podłączę pod inną linię jakieś urządzenie, wybije kolejny bezpiecznik.
    Więc niby co ma być z odbiornikami nie tak? (jeśli nawet po wyłączeniu światła i zamrażarki, a włączeniu innego urządzenia ten sam problem?)
    Instalacja źle zrobiona (tam nie ma co źle podłączyć / wejście N niebieski kabel / L na dole w szynę & z góry wyjście L & N na odbiornik, biały uziemienie).

Dodano po 6 [minuty]:

>>21543638
    Nie kumam, co ma mierzyć.
    Jeśli problemem nie są odbiorniki, bo jeśli jakiekolwiek obciążenie jest na danej linii, to ją wybije i każdą jedną.
    Więc nie sądzę, aby to był problem z prądem upływu, jedyna opcja to uszkodzony któryś RCBO i on powoduje upływ przy rozłączeniu.
    Jutro sprawdzę to, bo 5 minut odpiąć kabel neutralny wejścia i wyjdzie, czy to w tym problem.
    Jeśli by wybijało na włączonym, to można by szukać problemu w odbiornikach - przewodach, ale tu nic takiego nie ma, jedynie przy odłączaniu izolatorem i nie ważne, czy tym w domu, czy w garażu, to wyłączy te w garażu ADA...
    Chyba że te ADA RCBO to taka lipa i taki ich urok, że przy braku zasilania je wyłącza.
    Jutro też sprawdzę, czy jak odepnę pierw wejście L, czy też wyłączy RCBO.

Tylko tyle, że RCBO wyłącza się nie przy załączaniu prądu, a przy wyłączaniu. Więc to wyklucza uszkodzone odbiorniki i upływ, moim skromnym zdaniem :)
    Dziś zrobię test każdego z osobna na kilku centymetrowym kablu, bo i tak nic sensownego mi nikt nie doradzi.
    Jeśli będzie wybijać nadal przy rozłączeniu, to Hager niech się schowa z jego RCBO.
  • #8 21543667
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1614
    grzes19363 napisał:
    Nie kumam co ma mierzyć

Wyraźnie napisałem:
    Topolski Mirosław napisał:
    tu jest potrzebny elektryk , który wykona pomiary, sprawdzi rozdzielnice (połączenia) i gdyby ( zaznaczam) nadal były problemy pomierzy prąd upływu poszczególnych obwodów

Jeśli kol. tego nie rozumie to tym bardziej potrzebny jest elektryk na miejscu. Najpierw zacząć trzeba od sprawdzenia rozdzielnicy a później pomiary Riso, IPZ itd a gdy to nie pomoże ( w co wątpię) to pomiary prądu upływu.
  • #9 21544774
    grzes19363
    Poziom 7  
    Temat rozwiązany
    Uszkodzone 3 RCBO.
    RCBO zadziała, ale ze zwłoką po odpięciu wyjścia neutralnego (po około 2 sekundach), przynajmniej ADA 182U.
    U mnie tylko zacząłem rozłączać izolator, RCBO zadziałał (brak było zwłoki i w tym był problem).
    Nie wiem, od czego to zależy, ale niektóre wcale nie zadziałają po odpięciu wyjścia neutralnego (chyba że mają większą zwłokę, bo więcej jak 4 sekund nie testowałem, niestety).
    Tylko czas straciłem na sprawdzanie upływu izolacji (było w pierwszej kolejności sprawdzić RCBO).
    Kolega Ktoś_tam troszkę naprowadził mnie, tylko nie odpisał lub nie zdążył, że zadziała, ale ze zwłoką 🙂
  • #10 21544776
    grzes19363
    Poziom 7  
    Wymiana RCBO pomogła
    Edytowałem.[T.M.]

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wyzwalania wyłączników różnicowoprądowych RCBO (głównie Hager ADA182U i ADA106U) po zaniku napięcia, gdy izolator rozłączał najpierw przewód neutralny. W efekcie każde obciążone RCBO wyłączało się natychmiast po odłączeniu neutralnego, co powodowało niepożądane przerwy, np. w zasilaniu zamrażarki. Rozwiązaniem okazała się wymiana uszkodzonych RCBO, które reagowały natychmiast bez zwłoki na odłączenie przewodu neutralnego. Niektóre modele RCBO mają opóźnienie działania po utracie neutralnego, co może maskować problem. Zalecane jest sprawdzenie stanu rozdzielnicy, pomiary rezystancji izolacji oraz prądów upływu, jednak w tym przypadku kluczowa była diagnostyka i wymiana wadliwych wyłączników. Dodatkowo wskazano, że w układzie TN można podłączyć zamrażarkę bezpośrednio do puszki, co eliminuje konieczność stosowania RCD na tym obwodzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA