logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadmiar pasty termoprzewodzącej poza IHS CPU – czy usuwać i nakładać od nowa?

sagan44 08 Maj 2025 21:16 405 4
REKLAMA
  • #1 21543506
    sagan44
    Poziom 2  
    Witam, składałem dzisiaj komputer i niestety przesadziłem z pastą termoprzewodzącą. Pasta wypłynęła w sporej ilości poza. Na szczęście nie zleciała na PCB procesora. Czy lepiej ją wyczyścić i nałożyć ponownie, czy lepiej zostawić?
    PS. Zestaw mam już złożony, także musiałbym trochę pogrzebać.
    Zbliżenie na mocowanie chłodzenia procesora z widocznym nadmiarem pasty termoprzewodzącej wyciskającej się spod radiatora.
  • REKLAMA
  • #2 21543539
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Witaj.
    Warto oczyścić, ze względu na to, że świeża pasta jest jeszcze dość miękka i taki nadmiar może, jeśli gdzieś jest go więcej, w pesymistycznym przypadku znaleźć się poza IHS i przy tej ilości nawet poza krawędzią procesora, co zacznie już zagrażać upaćkaniem gniazda. Zdejmij samo chłodzenie, nie zdejmuj procesora, nie ma potrzeby.

Jeśli nie masz doświadczenia z dozowaniem ilości pasty to po wyczyszczeniu tego bałaganu nałóż kleksa wielkości ziarna ryżu na radiatorze chłodzenia (zwykle ma ciut mniejszą powierzchnię niż procesor), rozprowadź tę pastę jak najcieniej się da po całości, jak Ci zacznie brakować pasty to sobie trochę dodaj. Całą powierzchnia styku powinna być równo posmarowana jak najcieńszą warstwą. Przy takim sposobie nakładania nie wyciśniesz za wiele na boki.
  • REKLAMA
  • #3 21544215
    sagan44
    Poziom 2  
    >>21543539 Wyczyściłem procesor tak, jak zaleciłeś, lecz byłem zmuszony do otwarcia klapy z racji na dość spore wypłynięcie. Starałem się delikatnie przeczyścić procesor na otwartej klapie. Czy mogłem tym samym uszkodzić piny w jakiś sposób? Czyściłem w miejscu styku ramki montażowej z czapką procesora, bo tam było pasty najwięcej. Z prawej strony, przy czyszczeniu, doznałem lekkiego kliknięcia, jakby procesor się delikatnie przesunął. Natomiast nie widziałem tego przesunięcia i procesor leżał dobrze.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21543539 Czy warto w takiej sytuacji wyciągnąć płytę z obudowy i sprawdzić, czy piny nie są pogięte?
  • REKLAMA
  • #4 21544220
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Jak już musisz takie rzeczy robić na otwartym sockecie to należy wtedy drugą ręką palcem dociskać na środku procesor do socketu żeby nie miał możliwości wyskoczyć. A to czy się tam coś stało to raczej pytanie do jakiegoś jasnowidza.
  • #5 21545157
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Jeśli procesor mimo wszystko leżał płasko w gnieździe to nawet jeśli drgnął raczej nic się nie powinno wydarzyć. A czy się wydarzyło to się dowiesz, jak wszystko uruchomisz.
REKLAMA