logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oderwana obudowa procesora AM2, dalsze kroki postępowania

Avalanche315 08 Cze 2016 19:37 852 10
REKLAMA
  • #1 15729093
    Avalanche315
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam, posiadam płytę główną z podstawką AM2. Dziś chciałam wyciągnąć procesor (odpięłam radiator i wyciągnęłam go do góry) i powstało mi coś takiego (zdjęcia). Czy to znaczy, że coś zepsułam? Czy to jest jakiś magiczny (?) dwuczęściowy procesor? Wygląda to jakby było rozerwane, szczególnie patrząc po tej czarnej obwódce.

Może to jakieś błahe pytania, ale nie za bardzo się orientuję w tym temacie, więc proszę o pomoc.

I jeszcze jedno pytanie odnośnie demontażu płyty głównej: czy przy wymianie płyty powinno się wymienić pastę termoprzewodzącą? Czy jest to konieczne?
    Załączniki:
    • Oderwana obudowa procesora AM2, dalsze kroki postępowania IMAG0270.jpg (2.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Oderwana obudowa procesora AM2, dalsze kroki postępowania IMAG0271.jpg (2.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15729105
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4851
    Zerwałaś IHS - nic strasznego, jeśli tylko go zdjęło.
    Wyczyść dokładnie procesor ze starej pasty (uważaj na delikatny rdzeń).
    Radiator namocz w gorącej wodzie i ostrożnie oderwij IHS.
    Ten też wyczyść, daj nową pastę na rdzeń i możesz go przykleić np. na silikon, klejąc po obwodzie.
  • #3 15729120
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 15729157
    Avalanche315
    Poziom 7  
    Ale ja tego procesora nie chciałam wyciągnąć na siłę, po prostu oderwał się razem z radiatorem.. No ale nic, stało się.. Czyli muszę wszystko wyczyścić z tej pasty.. czym to najlepiej zrobic? Czytałam gdzieś, że zmywacz do paznokci daje radę.. mogę to np. wyczyścić patyczkiem higienicznym? I muszę to koniecznie sklejac na ten sylikon? Wszystko wydaje się dość skomplikowane i boję się, że jak za dużo naloze tego to się wszystko sklei i już tego nie wyczyszcze..
  • REKLAMA
  • #5 15729176
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4851
    Avalanche315 napisał:
    czym to najlepiej zrobic?
    Izopropanol.
    Avalanche315 napisał:
    mogę to np. wyczyścić patyczkiem higienicznym?
    Tak.
    Avalanche315 napisał:
    I muszę to koniecznie sklejac na ten sylikon?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #6 15729219
    Avalanche315
    Poziom 7  
    Mariopi napisał:
    rdzeń został zamalowany pastą przewodzącą prąd (z dodatkiem srebra) oryginalne powinna być wewnątrz pasta kompozytowa (utwardzalna) nie przewodząca prądu.

Czyli co mam z tym faktem zrobić? Zostawić te pastę tak jak jest?

Dodam, że komputer mi już nie chodzi, dostałam "diagnozę", że problemem jest płyta główna, niby widać kilka wybrzuszonych kondensatorów..

Ktoś wcześniej się bawił w sklejanie i czy to może być przyczyną, że komputer przestał chodzić (wcześniej działał normalnie na tym procesorze)?

Dodano po 14 [minuty]:

Podobno jestem w technikum informatycznym ("podobno" :D), ale z czymś takim się jeszcze nie spotkałam..

No więc jeśli nie mogę tej pasty tak zostawić, to mam ją też zetrzeć i nałożyć taką, która nie przewodzi prądu? (Mam nadzieję, że nie abstrachuje ;) )

Ale jakoś komp chodził przez jakiś czas, nie wiem jak to się udało.. Ta pasta wygląda trochę dziwnie na tym rdzeniu, jakby była jakaś przysmażona.. Jest też duże prawdopodobieństwo przegrzania, bo o ile mi wiadomo, to komputer chodził przez ładnych kilka(naście?) godzin..
  • #8 15729323
    Avalanche315
    Poziom 7  
    Ta pasta na pewno nazywa się kompozytowa i jest w ogóle dostępna w sprzedaży? Google nic nie mówi na ten temat, na allegro też nic ciekawego.. coś czuję, że wymiana tej pasty wyjdzie drożej niż cena sprawnego procesora pod zamianę ;)
  • #10 15729374
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Procesor procesorem, koledzy już wypowiedzieli się co i jak trzeba zrobić.
    Demontaż tego procesora, nie był ot tak sobie, była jakaś podstawa działania.
    Avalanche315 napisał:
    Dodam, że komputer mi już nie chodzi, dostałam "diagnozę", że problemem jest płyta główna, niby widać kilka wybrzuszonych kondensatorów..

I to trzeba koniecznie naprawić.
    Jeśli nie jesteś w stanie, sama określić stanu tych kondensatorów, to wrzuć dokładne zdjęcie/zdjęcia płyty, tak aby one były wyraźnie widoczne.

Idąc dalej tym tropem, jeśli te kondensatory faktycznie są uszkodzone, to podaj markę i model zasilacza, warto też dokonać pomiarów napięć tego zasilacza.
  • #11 15729449
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z oderwaną obudową procesora AM2 podczas demontażu. Odpowiedzi sugerują, że oderwanie IHS (Integrated Heat Spreader) nie jest katastrofalne, ale wymaga starannego czyszczenia rdzenia procesora z użyciem izopropanolu oraz nałożenia nowej pasty termoprzewodzącej, najlepiej ceramicznej lub nieprzewodzącej. Użytkownik obawia się o stan płyty głównej, na której zauważył wybrzuszone kondensatory, co może być przyczyną problemów z działaniem komputera. Rekomendacje obejmują również inspekcję zasilacza oraz wymianę uszkodzonych kondensatorów, jeśli to konieczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA