logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Signum 300 ARGB – jak na stałe wyłączyć podświetlenie obudowy podczas grania?

kochanycuk1er 09 Maj 2025 21:57 537 6
REKLAMA
  • #1 21544588
    kochanycuk1er
    Poziom 2  
    Siema! Ogólnie mam problem z podświetleniem w kompie.
    Wszystkie dane napisałem na dole.

Komputer: Signum 300 ARGB
    Karta graficzna: AMD Radeon RX 6600
    Procesor: AMD Ryzen 5 5500
    Płyta główna: Nwm, ale wiem, że z AMD.

Problem: Chciałbym wyłączyć podświetlenie, gdy gram w nocy, a gdy 3 sekundy trzymam przycisk podświetlenia, na chwilę się wyłącza i znowu się zaczyna świecić.
    AI: Masz może dokładny model swojej płyty głównej? Bez tego ciężko sprawdzić, czy da się wyłączyć podświetlenie przez oprogramowanie.
    Niestety nie mam.
    AI: Wiesz może, czy podświetlenie ARGB masz podpięte do płyty głównej (do złącza ARGB), czy korzystasz tylko z kontrolera/przycisku w obudowie?
    Jeśli jest to przy wpięciu RAM, to tak.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21544618
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    kochanycuk1er napisał:
    Jeśli jest to przy wpięciu ram to tak

Nie znamy modelu płyty głównej, nie wiemy zatem gdzie jest złącze ARGB.
    Jeśli podpięte pod płytę główną, to podświetleniem można sterować za pomocą aplikacji producenta płyty, do pobrania ze strony producenta.
    Przytrzymanie przycisku reset wciśniętego dłużej, przełącza tryb pracy kontrolera w obudowie kolejno między sterowaniem z tego kontrolera, sterowaniem z płyty oraz wyłączeniem. Tak bynajmniej powinno to działać.
  • REKLAMA
  • #3 21546113
    kochanycuk1er
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź!

Przez aplikację producenta jest taka możliwość, ale nie wyświetla tam moich wentylatorów.
    Komp jest z firmy Mad Dog, ale wentylatory z marki Endorfy, karta graficzna jest z AMD i płyta główna chyba też.
    Przez aplikacje od tych producentów przetestowałem, ale żadna nie wyświetla wentylatorów, użyłem też OpenRGB, ale nic nie działa.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21544618 Czy nazwa AMD CROSSFIRE coś da?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21546203
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    kochanycuk1er napisał:
    Czy nazwa AMD CROSSFIRE Coś da?

Nic nie da. Model płyty głównej jest napisany na laminacie płyty, więc musisz otworzyć obudowę i odnaleźć na płycie oznaczenia.
    Można też wejść do BIOS-u i tam znaleźć model płyty, ewentualnie zainstalować jakieś oprogramowanie np. HWiNFO i w nim znaleźć model płyty, o ile zostanie poprawnie wykryta.
    kochanycuk1er napisał:
    wentylatory z marki endorfy karta graficzna jest z amd i płyta główna chyba też

Płyta jest dla procesora AMD, ale nie jest to nazwa płyty.
    kochanycuk1er napisał:
    przez aplikacje od tych producentów przetestowałem ale żadna nie wyświetla wentylatorów

Nie jest to aplikacja producenta płyty, skoro nie znamy jej modelu. Zasadnicze pytanie czy sterowanie ARGB jest podłączone pod płytę, bo jeśli pod kontroler w obudowie to aplikacja od płyty raczej nic nie da.
    kochanycuk1er napisał:
    Komp jest z firmy mad dog

Zawsze możesz napisać lub zadzwonić do sprzedawcy aby udzielił Ci info odnośnie sterowania podświetleniem ARGB, jeśli sam sobie nie poradzisz.
  • #5 21546222
    llukiz
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    a próbowałeś odłączyć zasilanie od podświetlania? Bez prądu nie będzie podświetlać.
  • #6 21559429
    kochanycuk1er
    Poziom 2  
    >>21546222 Mam nazwę płyty, za niedługo podeślę
  • REKLAMA
  • #7 21587385
    kochanycuk1er
    Poziom 2  
    Musiałem otworzyć obudowę komputera i odpiąć kabel RGB od przycisku do płyty głównej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer Signum 300 ARGB z kartą graficzną AMD Radeon RX 6600 i procesorem AMD Ryzen 5 5500. Problem dotyczy niemożności trwałego wyłączenia podświetlenia ARGB obudowy podczas grania. Podświetlenie chwilowo wyłącza się po przytrzymaniu przycisku podświetlenia, lecz po chwili znów się włącza. Brak dokładnego modelu płyty głównej utrudnia znalezienie odpowiedniego oprogramowania do sterowania ARGB. Próby użycia aplikacji producentów płyty, wentylatorów Endorfy, OpenRGB oraz innych narzędzi nie przyniosły efektu, ponieważ wentylatory i podświetlenie nie są wykrywane. Sugerowano sprawdzenie modelu płyty głównej poprzez BIOS lub programy diagnostyczne (np. HWiNFO) oraz kontakt ze sprzedawcą. Ostatecznie rozwiązaniem było fizyczne odłączenie kabla RGB od przycisku do płyty głównej, co pozwoliło na trwałe wyłączenie podświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA