logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja urządzenia znalezionego pod samochodem – zdjęcia w załączniku

michalopklbpl 10 Maj 2025 15:52 1605 26
REKLAMA
  • #1 21545145
    michalopklbpl
    Poziom 2  
    Witam. Potrzebuję pomocy. Dzisiaj znalazłem pod samochodem takie urządzenie:

Czarne, prostokątne urządzenie z zaokrąglonymi rogami i dwoma niewielkimi otworami na jednym z krótszych boków. Czarne plastikowe urządzenie z widocznym gniazdem na kartę SIM, prawdopodobnie lokalizator GPS. Małe czarne urządzenie z portem USB oraz złączem do ładowania, widok z bliska. Czarna prostokątna plastikowa obudowa z niewielkim przyciskiem lub gniazdem na dole.

Wie ktoś, co to jest?
  • REKLAMA
  • #2 21545192
    Janek088
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Moja 14 letnia córka mówi, że to GPS. Ale bez karty sim to raczej bezużyteczny.
  • #3 21545194
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Lokalizator GPS AT4, no ciekawe. Znalazłeś na ziemi czy pod samochodem?
  • #4 21545294
    michalopklbpl
    Poziom 2  
    >>21545194 Pod samochodem. Kartę SIM też miał.
  • #5 21545309
    badboy84
    Poziom 43  
    Ktoś Cię obserwuje. ;-)

Może żona/dziewczyna, a może złodziej... Długo masz ten samochód?
    To ustrojstwo może działać przez 3 miesiące.
  • #6 21545416
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Ja bym zrobił tak, że podczepiłbym to pod tramwaj albo inne cudeńko, aby krążyło, a wcześniej doładował, bo tak sprawa się rypła, a znając numer karty SIM, może udałoby się poznać rejestratora.
  • REKLAMA
  • #7 21545441
    Janek088
    Poziom 11  
    @DJ_KLIMA, to odpada, bo w momencie kiedy on to już odczepił spod samochodu, to właściciel urządzenia dostał informację o tym. Posiadam podobne urządzenie i dostajesz naprawdę multum wiadomości odnośnie ruchu, gwałtownego ruchu i tak dalej.
  • #8 21545625
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 967
    DJ_KLIMA napisał:
    a znając numer karty SIM, może udałoby się poznać rejestratora.

1. Raz - RODO.
    2. Dwa - zakładacz też o tym myślał i zgubił tropy kupując kartę na słupa.
    3. Trzy - o ile to jedna ze "służb" - to niech Autor tematu szykuje się na wizytę o 6:00 rano...
  • #9 21545667
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Jak słyszę RODO w tym kraju, to uśmiech na mojej twarzy maluje się jak w Jokerze. Jak zakładaczem jest żona/kochanka, to łatwo sprawdzić, znając numer wydłubanego SIM-a. Może być gorzej, jeżeli został wynajęty tajniak do monitoringu, no a jak służby, to wystarczy zaprzeczać – przecież mogło odpaść, jak im zależy, przyczepią nowy, a jak coś nie teges, to: ma się prawo do wglądu w akta sprawy, jak gdzieś będą użyte jako dowody. Jeśli podsłuch był prowadzony legalnie, za zgodą sądu, musi być w aktach odpowiednie postanowienie i zapis z nagrań (lub stenogram). No a jak bandziory coś szykują, to tak czy siak będzie się miało przerąbane, chyba, że się jest lepszym "bandziorem".
  • REKLAMA
  • #10 21545713
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 967
    DJ_KLIMA napisał:
    J Jak zakładaczem jest żona/kochanka, to łatwo sprawdzić, znając numer wydłubanego SIM-a.

No tak - żona/kochanka założyła kartę SIM ze swojego telefonu - hmmmm...
  • #11 21545806
    Janek088
    Poziom 11  
    r103 napisał:
    Trzy - o ile to jedna ze "służb" - to niech Autor tematu szykuje się na wizytę o 6:00 rano...

Uwielbiam czytać specjalistów z elektrody.

A co więcej, to ktoś go o coś podejrzewa. Zapewne partner/ka, a nie jakieś służby. Naoglądacie się filmów i myślicie, że policja podczepia GPS. xd
    Ewentualnie, to maszynka jednej z marnych firm detektywistycznych biorących 2000 zł za tydzień obserwacji.
    Jak się rozwodziłem, to podobne urządzenie wsadziłem w psie odchody na trawniku.
  • REKLAMA
  • #12 21546683
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    Autor dzień wcześniej się zarejestrował, temat to "Identyfikacja urządzenia", odpowiedź padła w #3 - cała reszta to dywagacje i ulubione domysły i fantazje. Zwłaszcza te od r103 o służbach :-)
    Służby interesują się figurantem, który szukając informacji co to za urządzenie ma przyczepione pod samochodem, zakłada konto i temat na Elektrodzie :-)

Miłego dnia.
  • #13 21546684
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21546774
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1243
    A ja z czystej ciekawości zapytam bo autor robił pod samochodem, że znalazł ten lokalizator - bo raczej 90% znajomych (którzy mechanikami nie są) schodzą pod auto co najwyżej przy prostej akcji serwisowej.
    Czy może lokalizator był zainstalowany dość płytko i rzucił się w oczy?
    Ja kiedyś airtaga znalazłem przyklejonego taśmą do motocykla i skończył jak @DJ_KLIMA sugerował - w tramwaju :)
    Jak dobrze że Apple udostępnia na Androida aplikację do szukania obcych AirTagów, bo do wymiany oleju bym go nie znalazł.
  • #16 21546846
    OPservator
    Poziom 39  
    @sq3evp
    Miałem okazje testować AirTaga i Samsung SmartTag2.
    Oba urządzenia pracują na 2.4GHz po Bluetooth, oba urządzenia mają dokładność wskazania do +/- 100 metrów.
    Jak jesteś do 30/40m od nadajnika, to przełącza się do funkcji "szukaj w pobliżu" i prowadzi jak za rączkę do miejsca.
    Rozmiar mały, bateria wg producenta do 500 dni.
    Oczywiście wystarczy zagłuszyć 2.4GHz, albo zajumać sprzęt jakimiś dziurami zabitymi dechami, gdzie nie połączy się z żadnym bluetoothem.
    Realnie na terenie Łodzi co ~15 minut łapie sygnał od przejeżdżających aut lub przechodzących pieszych.
    Do tego mamy funkcję wykrywania gwałtownego ruchu z powiadomieniem na telefon, ale tu znowu - potrzebny jest jakikolwiek sprzęt posiadający Bluetooth, dzięki któremu ten sygnał zostanie wysłany. Ta funkcja działa dość kiepsko według mnie, a na pewno nie działa na ruch typu przestawienie rowera o metr czy dwa dość gwałtownym ruchem.
    Tu, w przypadku AirTaga, sygnał o dynamicznym ruchu pojawił się dopiero w okolicach 30kmph, zaś w przypadku Samsunga nie miałem okazji testować (jeszcze)
  • #18 21547810
    Janek088
    Poziom 11  
    @sq3evp ten flipper to taki sam bajer jak gameboy. Czyli sporo szumu a efektu brak.
  • #19 21548118
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 898
    Zależy, czego oczekuje - to sprzęt do testów penetracyjnych, podobny można zbudować niższym kosztem, a profesjonalne są znacznie droższe i więcej oferują.
  • #20 21548281
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    19 postów s-f...
    Na Elce byli już ludzie którym wszczepiono chipy do śledzenia i manipulowania nimi, napromieniowani kamerą oraz słupem elektrycznym, sterowani myślami przez innych ludzi, aktualnie jest wątek o piramidach służących do teleportacji pomiędzy światami...
    I w każdym temacie ożywiona dyskusja.

Tutaj KTOŚ pełen obaw o swoją prywatność i bezpieczeństwo pokazał foto czarnego pudełeczka i też rozgorzała dyskusja...

Dodałem do obserwowanych i czytając uzupełniam swoją wiedzę, bo jedyne co znam to elektronikę a to jednak zbyt mało.
  • #21 21548722
    OPservator
    Poziom 39  
    krakarak napisał:
    Na Elce byli już ludzie którym [...]

Mój ojciec był policjantem. Mówi, że w pełnię księżyca zawsze odklejeni ludzie wydzwaniali, jednej krasnoludki wykradały ubrania i biżuterię z szafy, inna przeprowadzała operację serca Lecha Wałęsy nożem kuchennym, a jeszcze inny pan bił samochody łańcuchem, bo "źle się na niego patrzyły".
  • #22 21549400
    Janek088
    Poziom 11  
    krakarak napisał:
    I w każdym temacie ożywiona dyskusja.

Tutaj KTOŚ pełen obaw o swoją prywatność i bezpieczeństwo pokazał foto czarnego pudełeczka i też rozgorzała dyskusja.

Od wczoraj jesteś na elektrodzie? Tutaj nawet jak padnie pytanie kto ma pierwszeństwo na rondzie to temat sie rozwija na 11 stron a jak napiszesz, że można to zamknąć w jednej odpowiedzi to wpada moderator i usuwa post bo jest kpiący i tak dalej xd
  • #23 21549418
    badboy84
    Poziom 43  
    Bo należy pisać merytorycznie na HP też. Jeden z moich postów nie tak dawno temu został usunięty do kosza z paragrafem 3.1.11 :lol:
  • #24 21549598
    Janek088
    Poziom 11  
    badboy84 napisał:
    należy pisać merytorycznie na HP też

Czyli więcej jak 10 odpowiedzi dotyczących pierwszeństwa na skrzyżowaniu to właśnie merytoryczne odpowiedzi? Bardziej pokazywanie swojego ego na tym forum.
  • #25 21549609
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Właściwe pytanie jest inne - czy to jest problem? Czy problemem jest - że na jedno pytanie jest 10 odpowiedzi?
  • #26 21549643
    Janek088
    Poziom 11  
    Chris_W napisał:
    Właściwe pytanie jest inne - czy to jest problem? Czy problemem jest - że na jedno pytanie jest 10 odpowiedzi?

Problemem jest, że każda z tych 10 odpowiedzi to "moim zdaniem". Kiedy napiszesz poprawną i znegujesz poprzednie to licz sie z tym, że twój post poleci do kosza za ironię. To forum dyskusyjne w końcu.
    Tak jest od lat, stało się to tradycją i nawet chat gpt nieźle to odwzorowuje. Kiedy prosisz go, aby zachowywał się jak typowy użytkownik elektrody to ten zmienia się w.. albo nie, bo post poleci do kosza.
  • #27 21549648
    OPservator
    Poziom 39  
    Janek088 napisał:
    To forum dyskusyjne w końcu.

To forum techniczne, dyskusyjne, na którym są poruszane podobne wątki, jest np. mpcforum :)
    Dział HP jest działem dyskusyjnym, o, to już prędzej – przy czym nadal należy pamiętać, że to forum techniczne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pod samochodem znaleziono urządzenie przypominające lokalizator GPS, wyposażone w kartę SIM, co sugeruje możliwość śledzenia pojazdu. Dyskusja potwierdza, że jest to prawdopodobnie lokalizator GPS, np. model AT4, działający na zasadzie przesyłania danych przez sieć komórkową. Urządzenie może działać do około 3 miesięcy na baterii. Użytkownicy wskazują, że takie lokalizatory są często wykorzystywane do monitoringu przez osoby prywatne (np. partnerzy) lub firmy detektywistyczne, a rzadziej przez służby. Wskazano także na podobne technologie, takie jak Apple AirTag i Samsung SmartTag2, które działają na Bluetooth 2.4 GHz z dokładnością lokalizacji do około 100 metrów i funkcją wykrywania ruchu. Dyskusja porusza również kwestie prawne związane z RODO oraz metody unikania wykrycia lokalizatorów, np. użycie kart SIM na słupy lub zagłuszanie sygnału. Wspomniano narzędzia do testów penetracyjnych, takie jak Flipper, choć ich skuteczność jest dyskutowana. Ogólnie temat wywołał szerokie spekulacje i wymianę doświadczeń dotyczących lokalizatorów GPS i podobnych urządzeń śledzących.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA