logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha Pianocraft RDX-E700 – czyszczenie bufora błędów i factory reset

fish82 15 Maj 2025 17:49 366 10
REKLAMA
  • #1 21550117
    fish82
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Dzień dobry mam pytanie odnośnie miniwieży Pianocraft Yamaha model RDX-E700. Otóż jak w tym modelu robi się czyszczenie bufora pamięci błędów? Czy przy resecie Factory reset jest ta procedura przeprowadzana czy trzeba wykonać coś jeszcze? Dodam że chcę to zrobić przed wymianą lasera.
  • REKLAMA
  • #2 21550228
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Być może ja jestem niedoinformowany co robi factory reset (reset do ustawień fabrycznych) czyli do stanu wyjętego sprzętu z pudełka. Nie wiem co to ma wspólnego z wymianą modułu optycznego... ale z chęcią się dowiem.
  • REKLAMA
  • #3 21550238
    fish82
    Poziom 4  
    >>21550228

Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.
  • #4 21550294
    zdzich42
    Poziom 41  
    No to czytaj... ze zrozumieniem szczególnie stronę 12.
    Załączniki:
    • yamaha_rdx-e700_mcr-e700_nx-e700_sm.pdf (7.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21550304
    fish82
    Poziom 4  
    >>21550294

Już to czytałem no i nie ma tam informacji czy podczas przeprowadzania Factory reset jest również przeprowadzana procedura czyszczenia bufora błędów, o czym pytałem w pierwszym poście. Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem wiedziałbyś o co mi chodzi.
  • REKLAMA
  • #6 21550322
    zdzich42
    Poziom 41  
    Martwisz się o rzeczy, których nie ma w instrukcji serwisowej? Czyżby producent w tak szczegółowej instrukcji miał jakieś tajemnice? Na stronie 12 jest jasno napisane co robi reset i co to jest region i kiedy trzeba tam coś zmieniać i jaki sposób. Bufor sam sobie wymyśliłeś?
  • #7 21550519
    fish82
    Poziom 4  
    >>21550322

To napisz w grzeczny i uprzejmy sposób że procedura factory reset nie obejmuje czyszczenia błędów bufora bo na przykład nie ma tam takiego bufora. Nie bądź jakiś taki kąśliwy, piszesz z wielką pretensją. Warto być miłym i fajnym dla ludzi, to wraca z powrotem.
  • #8 21551401
    zdzich42
    Poziom 41  
    No i tu się wszystko zgadza... Nie emanowałem swoją wiedzą pisząc "może jestem niedoinformowany" Ty mi coś zarzucasz? Zapodałem Ci service manual podałem stronę, czyli lekcję też odrobiłem. Nie traktowałem Cię jak bambika odnosząc się do Ciebie z szacunkiem pisząc z dużej litery. No jakoś nie czaję bazy sorry.
  • #9 21554174
    fish82
    Poziom 4  
    >>21551401

Zacznijmy zatem od początku. Wieżyczka przyjechała z usterką pod tytułem nie czyta DVD, cd jest ok. Wyczyściłem soczewkę i zaczęła czytać, jednak klient chciał wymienić laser. Zamówiłem SF-HD62 i założyłem. Soczewka zaczęła skakać wysoko do tego stopnia że rysowała płytę. Pozmyślałem że laser jest trefny, zamówiłem drugi, tym razem SF-HD65. Założyłem i to samo. DVD rysuje a cd czyta poprawnie. Czytałem gdzieś że jak są takie objawy to procesor odłącza zasilanie od diody DVD i soczewka szuka płyty wysoko i rysuje płyty i że trzeba wyczyścić bufor błędów. W service manualu owszem nic o nim nie ma, zrobiłem tylko factory reset ale to nic nie dało. Na płytce sterownika znalazłem jedna jakiś eeprom, Atmel 2SC08 i pomyślałem że trzeba go wykasować co też zrobiłem ale to nic nie pomogło. Masz pomysł co dalej? Może firmware? Jeśli tak to słabo bo nigdzie go nie mogę namierzyć. Na zdjęciu eeprom na płytce sterownika:
    Zbliżenie na płytkę sterownika z widocznym układem EEPROM Atmel 2SC08 oraz elementami elektronicznymi.
  • #10 21554337
    zdzich42
    Poziom 41  
    Skoro wyczyściłeś soczewkę i zaczął czytać wstaw ponownie oryginał i zobacz czy objaw nadmiernego podnoszenia soczewki ustąpił. Przyjrzyj się taśmie pomiędzy modułem optycznym a elektroniką może jest uszkodzona (szczególnie końce). Z modułami optycznymi bywa różnie, wiadomo kupują u Chińczyka wiadrami... o punkcie do rozlutowania nie należy chyba pisać bo to banał.
  • REKLAMA
  • #11 21554376
    fish82
    Poziom 4  
    >>21554337

Oryginalny laser siedzi dawno z powrotem. Dalej rysuje płyty DVD, ale cd czyta poprawnie. Też wczoraj pomyślałem że to może być taśma.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy miniwieży Yamaha Pianocraft RDX-E700 i pytania o procedurę czyszczenia bufora błędów oraz zakres factory resetu przed wymianą lasera. W instrukcji serwisowej nie ma informacji o istnieniu bufora błędów ani jego czyszczeniu podczas resetu do ustawień fabrycznych. Problemem jest nieprawidłowe działanie odtwarzacza DVD – po wymianie lasera (modele SF-HD62 i SF-HD65) soczewka podnosi się nadmiernie i rysuje płyty DVD, podczas gdy odczyt płyt CD jest poprawny. Próby wyczyszczenia EEPROM (Atmel 2SC08) i wykonania factory resetu nie rozwiązały problemu. Podejrzewa się uszkodzenie taśmy łączącej moduł optyczny z elektroniką lub wadliwe moduły laserowe. Brak dostępnego firmware do aktualizacji. Zalecane jest sprawdzenie taśmy i powrót do oryginalnego lasera, który również powoduje rysowanie płyt DVD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA