logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym pomalować nowy hak holowniczy do auta, by skutecznie zabezpieczyć przed korozją?

MarcinM2020 16 Maj 2025 10:02 1398 22
REKLAMA
  • #1 21550663
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 245
    Witam. Kupiłem nowy hak do Honda HRV z 2020.
    Chciałbym go przed montażem dodatkowo zabezpieczyć przed korozją, bo często widzi się że te haki rdzewieją na potęgę.
    Proszę sprawdźcie mi czym go pomalować żeby było trwałe.
    Może jakiś Hammerite? :)
  • REKLAMA
  • #2 21550667
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5125
    Wyczyścić dokładnie, podkład epoksydowy i na to kolor
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #3 21550680
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 380
    Malowanie nic nie da jeśli regularnie go używasz bo kula zrobi swoje.
    Ponadto gruba warstwa farby będzie problemem przy podłączaniu przyczepy.
    Wazelina i kapturek na hak.
  • #4 21550693
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Hak wygląda mniej więcej ta:
    Zestaw hak holowniczy do samochodu, części położone na drewnianej podłodze.
    Czarna metalowa belka haka holowniczego z akcesoriami i śrubami na drewnianej podłodze.

Dodano po 40 [sekundy]:

Muszę to czyścić? Nie da się odtłuścić i pomalować?

Dodano po 1 [minuty]:

Mastertech napisał:
    Malowanie nic nie da jeśli regularnie go używasz bo kula zrobi swoje.
    Ponadto gruba warstwa farby będzie problemem przy podłączaniu przyczepy.
    Wazelina i kapturek na hak.

Używany będzie sporadycznie. Sama kula jest odpinania więc tutaj z korozją może nie będzie problemu.
  • #5 21550695
    Mastertech
    Poziom 30  
    Moje uwagi dotyczyły samej kuli a widzę że chcesz malować cały.
    No nie wiem czy warto, bo to właśnie podwozie musiałbyś oczyścić z rdzy i zabezpieczyć, sam hak jest przecież nowy i już pomalowany. Wszystkie śruby w mocowaniu musisz dać nowe i ich nie maluj.
  • REKLAMA
  • #6 21550701
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Auto jest młode, bez rdzy.
    Ale pomyślałem że zanim go zamontuje to może go czymś dodatkowo zabezpiecze.
    Widzialem ostatnio auto, ładne, świeże i miało tak zgnity hak że zgroza. Tego właśnie chciałem uniknąć. Może lepiej teraz jak nie ma rdzy niż później jak już go złapie
  • #7 21550712
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Nic nie rób. Smar na kulę i nakładka. Hak przeżyje auto
  • #8 21550741
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1827
    Ty widzisz hak innych i nic nie poradzisz, zawsze będziesz widział tę rdzę, lecz jadąc swoim autem - nie będziesz widzieć własnego haka, więc to żaden problem.
    Na perfekcjonizm nie ma lekarstwa :)
    Dlatego dobrze ci radzę: rób to, co sam chcesz, każdą radę z czasem uznasz za złą, bo nie była twojego pomysłu.
  • #9 21550812
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ok to zostawię jak jest w takim razie :)

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze kwestia zasilania modułu mnie zastanawia. Gniazdo zapalniczki w bagażniku pozwala na podłączenie 120W obciążenia.... Może wystarczy na przyczepkę? Jak uważacie?
  • #10 21550862
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 945
    MarcinM2020 napisał:

Jeszcze kwestia zasilania modułu mnie zastanawia. Gniazdo zapalniczki w bagażniku pozwala na podłączenie 120W obciążenia.... Może wystarczy na przyczepkę? Jak uważacie?

Możesz jaśniej bo pierwszy raz czytam, że gniazdo haka podłącza się go gniazda zapalniczki.
  • #11 21550918
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Zasilanie jest potrzebne do modułu. Moduł zbiera impulsy z instalacji elektrycznej i zapala odpowiednie światła przyczepy.
    Żeby nie obciążać dodatkowo instalacji albo nie powodować błędów potrzebny jest moduł elektryczny.

Producent w instrukcji montażu nie zalecił skąd brać prąd? Policz ile jest wymagane na oświetlenie mijania, stop i ewentualny kierunkowskaz bo 120W może być mało. Chyba że oświetlenie przyczepy będzie LEDowe, to sprawa jest prostsza.
  • #12 21550941
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    cirrostrato napisał:
    Możesz jaśniej bo pierwszy raz czytam, że gniazdo haka podłącza się go gniazda zapalniczki.

Samo gniazdo to nie ale moduł gniazda potrzebuje zasilania. Kolega wspomina o module.
    Moduł jak ma dokumentacje to powinno być napisane jakim bezpiecznikiem powinien być zabezpieczony.
    Tak szacunkowo -
    dwa kierunkowskazy 2 x 21W
    dwa stopy 2 x 21W
    pozycyjne 2 x (5-10W)
    oświetlenie tablicy 10W
    przeciwmgielne 21W
    Jak gniazdo 13-pin to jeszcze wsteczny 21W

To w zasadzie takie minimum dla przyczepy ale mogą być dodatkowe pozycje czy obrysówki, drugie przeciwmgielne i drugie cofania.
    Z drugiej strony jak masz wszystkie lampy przyczepy (czy bagażnika rowerowego) w wersji LED to moc jest znacznie mniejsza.
    Jak chcesz być gotowy na dowolna przyczepę to raczej 120W będzie mało jak wiesz co podłączysz to to będą LED to pewno wystarczy.
    Uwagi:
    - często gniazdo zapalniczki w bagażniku ma ten sam bezpiecznik co to z przodu więc dzielisz wspólną moc - sprawdź schemat samochodu
    - często samochody maja przygotowaną instalację (z wtykiem) do podłączenia modułu haka i tam jest zasilanie tylko trzeba włożyć bezpiecznik - sprawdź schemat samochodu.
    - sprawdź czy gniazdo zapalniczki w bagażniku ma ciągłe zasilanie bo inaczej w przyczepie nie zadziałają bez kluczyka pozycje i awaryjne a to chyba jest wymagane - jak trafisz na dociekliwego policjanta, krokodyla czy diagnostę to będzie problem.
  • #13 21550992
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    stachu_l napisał:
    cirrostrato napisał:

Samo gniazdo to nie ale moduł gniazda potrzebuje zasilania. Kolega wspomina o module.
    Moduł jak ma dokumentacje to powinno być napisane jakim bezpiecznikiem powinien być zabezpieczony.
    Tak szacunkowo -
    dwa kierunkowskazy 2 x 21W
    dwa stopy 2 x 21W
    pozycyjne 2 x (5-10W)
    oświetlenie tablicy 10W
    przeciwmgielne 21W
    Jak gniazdo 13-pin to jeszcze wsteczny 21W

To w zasadzie takie minimum dla przyczepy ale mogą być dodatkowe pozycje czy obrysówki, drugie przeciwmgielne i drugie cofania.
    Z drugiej strony jak masz wszystkie lampy przyczepy (czy bagażnika rowerowego) w wersji LED to moc jest znacznie mniejsza.
    Jak chcesz być gotowy na dowolna przyczepę to raczej 120W będzie mało jak wiesz co podłączysz to to będą LED to pewno wystarczy.
    Uwagi:
    - często gniazdo zapalniczki w bagażniku ma ten sam bezpiecznik co to z przodu więc dzielisz wspólną moc - sprawdź schemat samochodu
    - często samochody maja przygotowaną instalację (z wtykiem) do podłączenia modułu haka i tam jest zasilanie tylko trzeba włożyć bezpiecznik - sprawdź schemat samochodu.
    - sprawdź czy gniazdo zapalniczki w bagażniku ma ciągłe zasilanie bo inaczej w przyczepie nie zadziałają bez kluczyka pozycje i awaryjne a to chyba jest wymagane - jak trafisz na dociekliwego policjanta, krokodyla czy diagnostę to będzie problem.

No właśnie o takie wyliczenie mu chodziło. Czyli kurcze to 120W może być za mało na oświetlenie przyczepy/bagażnika rowerowego. A jeszcze jak gniazda z przodu są pod tym samym bezpiecznikiem to już wogole lipa. Będę musiał przeciągnąć jakoś kabel bezpośrednio do aku
  • #14 21551041
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Jeśli masz stałe zasilanie to możesz z zapalniczki. Jesli nie to podciagnij do przodu pod stałe zasilanie. W skrzynce bezpieczników masz .Chyba ze masz gdzieś stały grubszy plus z tyłu.
  • REKLAMA
  • #15 21551051
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    andrzej20001 napisał:
    Jeśli masz stałe zasilanie to możesz z zapalniczki. Jesli nie to podciagnij do przodu pod stałe zasilanie. W skrzynce bezpieczników masz .Chyba ze masz gdzieś stały grubszy plus z tyłu.

Właśnie nie wiem bardzo gdzie szukać "grubszego" plusa. Mam Hondę Hrv z 2020 roku. Może w weekend będę z tym grzebał to się coś dowiem.
    Mówisz że w skrzynce bezpieczników? W sumie sensowna opcja
  • #16 21554393
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    W instrukcji modułu jest napisane że bezpiecznik 15A jest wymagany więc gniazdo w bagażniku odpada.
    Mam juz ostatnie pytanie, bo montaż haka w tym aucie i często w Hondach wiąże się z wycięciem "okienek" w podłużnicach z tyłu. Czym to skutecznie zabezpieczyć żeby nie rdzewiało później?
  • #17 21554485
    Mastertech
    Poziom 30  
    stachu_l napisał:

Ja rok temu wymieniałem lampy w bagażniku rowerowym i znam sytuację rynkową.
    Nie ma ani jednego typu który miałby homologację i możliwość legalnej eksploatacji, wszystkie te kwity z "homolagacją EU" to jeden wielki pic na wodę. Pamiętać należy również o zasadzie że lampy w przyczepie/bagażniku muszą być "powtórzeniem: tylnych lamp samochodu, np SUV ma ponad 180cm szerokości więc obowiązkowo musi mieć obrysówki a to oznacza że lampy przyczepki również muszą takowe mieć. Albo często spotyka się cofania/przeciwmgielna w układzie tylna lewa to przeciwmgielna a prawa to cofania (w angliku odwrotnie) i to rodzi absurdalne sytuacje przy wynajmie/pożyczeniu.
    MarcinM2020 napisał:
    am juz ostatnie pytanie, bo montaż haka w tym aucie i często w Hondach wiąże się z wycięciem "okienek" w podłużnicach z tyłu. Czym to skutecznie zabezpieczyć żeby nie rdzewiało później?

Tym samym preparatem co podwozie zabezpieczył producent, od środka też.
  • #18 21558149
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Hak zamontowany, przegląd zrobiony, pieczątka w dowodzie wbita.
    Na czas przeglądu podłączyłem prowizorycznie zasilanie modułu z gniazda w bagażniku. Nie miałem już czasu bawić się z przeciąganiem kabla.
    Dziś ogarnąłem kabel, mam go już przy akumulatorze.
    Proszę doradzcie mi jeszcze czy na kablu plusowym który idzie do modułu można obok bezpiecznika założyć wyłącznik?
    Trochę słychać w aucie tykanie modułu więc jak nie będę używał przyczepy (czyli 99% jeżdżenia autem) to może by po prostu wyłączać maduł?
    Da się tak?
  • #19 21558177
    Mastertech
    Poziom 30  
    Musisz mieć jakiś uniwersalny moduł bo przy dedykowanym wykrywa że nie ma przyczepy i nie podaje sygnałów na wyjście. Jak uniwersalny to nie ma przeszkód aby odcinać go dodatkowym włącznikiem. Lepszy będzie przekaźnik i załączanie jego cewki bo na 15A to byle pstryczka nie dasz.
  • #20 21558321
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Kuli haka holowniczego kategorycznie nie wolno malować ani... smarować! Cała reszta haka jest pomalowana proszkowo i nie ma sensu tego niczym dodatkowo "paprać".
  • #21 21558364
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Tak też zrobiłem, jak polecali koledzy wcześniej nie malowałem nic dodatkowo. Tylko konserwacja elementow auta przed montażem haka.
    Wracając do kwestii modułu to mam Ahaka Lights Sender 2. Nie mogę nigdzie znaleźć żadnych konkretnych informacji na ten temat. Napisałem do producenta zobaczę co odpiszą :)
  • #22 21558653
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Śmiało możesz odcinać zasilanie 12V od modułu. Zresztą wyjmij dodatkowy bezpiecznik, który masz na zasilaniu modułu i zobacz czy Ci nie wyrzuca żadnych błędów w samochodzie.

https://micromel.pl/data/files/lights_sender-_2_instrukcja_monta-u_-web_view-.pdf

Tak całkiem na marginesie uważam, że jednak warto dokładać do fabrycznych/dedykowanych modułów haka. Podpięcie przyczepy dezaktywuje tylne światło przeciwmgielne i tylne czujniki cofania, a w niektórych samochodach zmienia "strategię" chłodzenia silnika, albo wpływa na pracę automatycznej skrzyni biegów, bez oryginalnego modułu to nie działa.
  • REKLAMA
  • #23 21558767
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    No właśnie nie byłem świadomy że moduł ma aż takie znaczenie. Sam hak który kupiłem jest ok ale moduł to jakiś najtańsze dziadostwo z tego wynika.
    Faktycznie ciężko będzie odcinać "pstryczkiem" prąd rzędu 10-15A. Trudno, będę wyciągał bezpiecznik i po problemie.

Podsumowanie tematu

✨ Nowy hak holowniczy do Honda HRV 2020 jest fabrycznie pomalowany proszkowo i nie wymaga dodatkowego malowania ani smarowania, zwłaszcza kuli haka, której malowanie jest kategorycznie odradzane. Zaleca się jedynie konserwację elementów auta przed montażem oraz stosowanie smaru i nakładki na kulę dla ochrony przed korozją i uszkodzeniami mechanicznymi. Malowanie całego haka nie jest konieczne, a gruba warstwa farby może utrudniać montaż przyczepy. W przypadku montażu haka często konieczne jest wycięcie otworów w podłużnicach, które należy zabezpieczyć preparatem do podwozia, takim jak epoksydowy podkład i farba, stosowaną przez producenta auta.

W kwestii zasilania modułu haka, gniazdo zapalniczki w bagażniku o obciążeniu 120W może być niewystarczające, zwłaszcza dla standardowego oświetlenia przyczepy (kierunkowskazy, stop, pozycyjne, tablica, przeciwmgielne), które łącznie może wymagać większej mocy, szczególnie przy tradycyjnych żarówkach. Moduł elektryczny haka wymaga zabezpieczenia bezpiecznikiem 15A i najlepiej zasilać go bezpośrednio z akumulatora lub skrzynki bezpieczników, unikając dzielenia obciążenia z innymi obwodami. Możliwe jest odcinanie zasilania modułu za pomocą wyłącznika lub przekaźnika, jednak przy dedykowanych modułach wykrywających obecność przyczepy może to powodować błędy. Moduł Ahaka Lights Sender 2 wymaga takiego zabezpieczenia i zasilania, a jego wyłączanie najlepiej realizować przez wyjęcie bezpiecznika. Dedykowane moduły haka wpływają na funkcje samochodu, takie jak dezaktywacja tylnego światła przeciwmgielnego, czujników cofania, a nawet strategię chłodzenia silnika czy pracę automatycznej skrzyni biegów.

Podsumowując, dodatkowe malowanie haka nie jest konieczne, ważniejsza jest prawidłowa konserwacja i zabezpieczenie elementów montażowych oraz odpowiednie zasilanie i zabezpieczenie modułu elektrycznego haka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA