logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola Edge 20 Lite – komunikat liquid detected mimo czystego portu USB

Marshtel 16 Maj 2025 14:47 636 2
REKLAMA
  • #1 21550959
    Marshtel
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam, taki problem się pojawił: Mororola Edge 20 Lite pokazuje komunikat o wykryciu cieczy podczas podłączania ładowarki (Unplug USB, liquid detected). Znany temat na YouTube, ale żadnych konkretnych rozwiązań, bo na koniec filmiku dalej im się ten komunikat świeci :)

Ale gdy podłączę ładowarkę przy wyłączonym telefonie, albo podczas restartu, to ładuje normalnie. Można gdzieś w opcjach to wyłączyć? Na pewno nie jest to wina ładowarki ani kabla. Sprawdzałem na dwóch ładowarkach oryginalnych, na ładowarce do iPhona, na ładowarce do padów. Kable też podłączałem wszystkie jakie miałem. Do gniazdka ładowania zaglądałem przez lupę, popsikałem izopropanolem, wytarłem pęsetą ze szmatką. Nic to nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #2 21551010
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 219
    Marshtel napisał:
    Witam, taki problem się pojawił: Mororola Edge 20 Lite pokazuje komunikat o wykryciu cieczy podczas podłączania ładowarki (Unplug USB, liquid detected). Znany temat na YouTube, ale żadnych konkretnych rozwiązań, bo na koniec filmiku dalej im się ten komunikat świeci :)

Ale gdy podłączę ładowarkę przy wyłączonym telefonie, albo podczas restartu, to ładuje normalnie. Można gdzieś w opcjach to wyłączyć? Na pewno nie jest to wina ładowarki ani kabla. Sprawdzałem na dwóch ładowarkach oryginalnych, na ładowarce do iPhona, na ładowarce do padów. Kable też podłączałem wszystkie jakie miałem. Do gniazdka ładowania zaglądałem przez lupę, popsikałem izopropanolem, wytarłem pęsetą ze szmatką. Nic to nie zmieniło.

Ten problem pojawił się po aktualizacji? Czy telefon ładuje się normalnie gdy jest wyłączony?

Zrób kopię zapasową danych i przywróć ustawienia fabryczne. Miałem to samo wczoraj z Motorola Edge 40
  • #3 21551074
    Marshtel
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Być może po aktualizacji jakiejś aplikacji lub funkcji, bo ostatnia aktualizacja Androida jest z sierpnia 2024 i już raczej nie będzie. Parę dni temu wyskoczyło. Dzisiaj znowu.

Jak telefon jest wyłączony to się ładuje, jak go włączę gdy się ładuje to dalej się ładuje. Tak samo jak podłączę przy ponownym uruchamianiu. Zobaczymy czy za 2-3 dni znowu wyskoczy. Dzisiaj już naładowany i teraz mogę podłączać i odłączać bez komunikatu. Może to oprogramowanie baterii wariuje? Bo podłączam ładowarkę jak zostaje 5-15%. Może wystarczy sam restart, bo coś się sypie. Ciężko mi określić, to dopiero drugie ładowanie "z przygodami".

//To chyba usterka programowa. Po ponownym uruchomieniu ładuje normalnie, nie trzeba podpinać ładowarki w trakcie restartu ani na wyłączonym telefonie. Jaka aplikacja mogłaby to powodować?
REKLAMA