logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa pieca do balii zewnętrznej CO2 – schematy wnętrza, płaszcz wodny czy bezpośredni obieg?

janek5551992 17 Maj 2025 12:02 2694 10
REKLAMA
  • #1 21551706
    janek5551992
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, chciałbym zrobić piec do balii zewnętrzny co 2 i mam takie pytanie: czy ktoś ma jakiś schemat, zdjęcia lub filmik, jak te piece wyglądają w środku? Chodzi mi głównie o to, jak ta woda jest w środku, czy są jakieś płaszcze, czy tylko bezpośrednio woda jest wlewana dołem i wychodzi górą. Bardzo byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Chodzi mi o tego typu piec?
    Metalowy piec zewnętrzny przyczepiony do balii ogrodowej z drewnianą obudową na trawniku.
    AI: Planujesz zrobić piec całkowicie samodzielnie od zera, czy może przerobić jakiś gotowy piec? Masz już jakieś doświadczenie z takimi konstrukcjami albo dostęp do narzędzi?
    Tak, chcę zrobić piec samodzielnie.

Dodano po 3 [minuty]:

Jestem spawaczem, materiał mam, wymiary sobie ściągałem z oryginalnej, ale właśnie nie wiem, jak to wygląda w środku pieca.
  • REKLAMA
  • #2 21551742
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1195
    Do balii na miłość boską, do balii... Bale to są z drewna i raczej w piecu albo się nimi pali, albo wygrzewa parą do gięcia.
    W piecu do palenia bali nie ma nic skomplikowanego - obudowane ognisko.

A piec do balii, to nic innego jak typowy kocioł.
    Palenisko izolowane termicznie, obudowa, kanał odprowadzający gorące spaliny do komina, komin, a w tym przewodzie, wprowadzona wężownica lub inny podobny wymiennik ciepła. Raczej nie stosuje się bezpośredniego podgrzewania wody przez płaszcz. Mała dziurka i masz problem. Wbrew pozorom działanie ognia na metale jest dość destrukcyjne w dłuższej perspektywie.
    Przy prawidłowej konstrukcji, sama termodynamika powoduje wymianę wody.
    Na zdjęciu wygląda na zwykłą rurę wprowadzoną pod komin i ogrzewaną spalinami.

Aczkolwiek ja bym raczej się zastanawiał nad sensem takiego rozwiązania.
    Palenisko opalane drewnem czy podobnym paliwem, wymaga regularnego uzupełniania.
    Wyłażenie z balii po to, żeby dołożyć kilka patyków, szczególnie jak jest zimniej... Mało fajne.
    Stanie obok i pilnowanie ognia, jak inni się kąpią - też średnie.

Wyposażenie kotła w zasobnik i podajnik - mocno komplikuje konstrukcję i podnosi koszty.

Może lepszym wyjściem jest po prostu grzałka elektryczna, termostat i jakieś zasilanie? Np. agregat, panel słoneczny?
    Można by się wtedy pokusić o dodatkowe atrakcje jak podświetlenie balii czy jacuzii.

A palenisko - fejkowe, na jakieś długo działające brykiety, żeby dymiło i powoli się spalało, dla samego klimatu.
    Jako źródło energetyczne - nie bardzo z uwagi na problemy z obsługą. W końcu zależy ci zapewne na rekreacji i przyjemności.
  • REKLAMA
  • #3 21551774
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 642
    Kociol jak kazdy inny, co wazne nierdzewka tu jest pies pogrzebany.
  • #4 21551794
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 610
    Każdy kto miał taką balię opalaną drewnem wie, że jest przy tym kupa zachodu i roboty by taką ilość wody nagrzać. A już grzanie elektryczne to porażka całkowita. W tej chwili większość kupuje takie balie ale ogrzewane gazem z butli. To jest najlepsza opcja między kosztem i wygodą.
  • #5 21551809
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21551835
    janek5551992
    Poziom 2  
    Witam, dzięki za wypowiedzi. Materiał mam za darmo i robota też byłaby praktycznie darmowa, dlatego zadałem takie zapytanie. Pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Natomiast dzisiaj rozmawiałem z chłopakiem, co taką balię mobilną wynajął. Grzeje się ją lekko ponad 2 dwie godziny przy temperaturze majowej, natomiast o 4 nad ranem podłożył do pieca, a ja o 9 rano sprawdzałem — to woda miała 30 stopni jeszcze przy zamkniętej pokrywie. Także uważam, że to dobry pomysł, grzaniem takiego pieca, tym bardziej że mieszkam na wsi i drzewa mam dużo.
  • REKLAMA
  • #7 21552048
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21552439
    janek5551992
    Poziom 2  
    Kolego Jerzy, dodałem tutaj post z konkretnym zapytaniem. Jak nie masz pojęcia, jak to zrobić, to nie udzielaj rad. Gdybym chciał sobie kupić piec, to bym sobie kupił, ale ja chcę zrobić. Także twoje komentarze są zbędne, ogarnij się z tymi mądrościami. Dodając ten post, myślałem, że po prostu odpowie taka osoba, która już robiła taki temat i podzieli się wiedzą. Pozdrawiam.
  • #9 21552533
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21552782
    janek5551992
    Poziom 2  
    Dziękuję za info, ale zrobię to nie samolotem, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy pieca do zewnętrznej balii CO2, ze szczególnym uwzględnieniem schematów wnętrza oraz sposobu obiegu wody – czy z płaszczem wodnym, czy bezpośrednim. Piec do balii jest zasadniczo typowym kotłem z paleniskiem izolowanym termicznie, obudową i kanałem spalinowym, w którym stosuje się wymiennik ciepła, najczęściej w formie wężownicy, ogrzewanej spalinami. Bezpośrednie podgrzewanie wody przez płaszcz jest rzadko stosowane ze względu na ryzyko uszkodzeń metalu i problemy z drobnymi otworami. Woda w piecu krąży dzięki naturalnej termodynamice. W praktyce piec opalany drewnem wymaga regularnego dokładania paliwa, co może być uciążliwe. Alternatywą są balie ogrzewane gazem z butli, które oferują lepszy komfort i efektywność. Samodzielna budowa pieca wymaga specjalistycznych materiałów (np. blachy nierdzewnej), narzędzi (gilotyna, giętarka) oraz projektu, co może być kosztowne i bez gwarancji działania. Przykładowy gotowy piec ze stali nierdzewnej AISI 304 o mocy 26 kW jest dostępny na rynku. Autor dyskusji posiada materiały i umiejętności spawalnicze, planuje wykonać piec samodzielnie, a doświadczenia użytkowników wskazują, że piec taki może utrzymać temperaturę wody na poziomie około 30°C przez kilka godzin po rozgrzaniu. Wskazano również, że warto rozważyć kozę z wężownicą jako prostsze rozwiązanie wymiennika ciepła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA