logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przymocować oderwaną blaszkę kabla do ścieżki podgrzewania szyby auta?

gadek80 17 Maj 2025 17:21 1857 7
  • #1 21551953
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 398
    Witam,
    Czy znacie sposoby na naprawienie czegoś takiego?
    Oderwała się blaszka doprowadzająca kabel do ścieżek podgrzewających szybę.
    Myślałem, że może są jakieś kleje, lecz te podobno służą tylko do reparacji ścieżki a nie do faktycznego klejenia.
    Z narzędzi mam lutownicę, cynę papier ścierny.

Dziękuję za pomoc

Zbliżenie na uszkodzone połączenie kabla z blaszką przy szybie samochodu, przy podgrzewanej tylnej szybie.
  • #2 21551966
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1047
    Ja mam taki działający sposób:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3959441.html#20452746
    Prąd do szyby jest dosyć duży. Przylutowałbym przewód do konektora, a do blaszki na szybie przykleił.
    Jak już będzie działać, całość zabezpieczyć klejem dwuskładnikowym.
    Lutowanie na szkle może spowodować pęknięcie - lepiej nie ryzykować.
  • #4 21552002
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2524
    Ja za miśkiem powtórzę - przykleić porządnie do szyby i poprawić klejem przewodzącym. Żywica ma zapewnić pewne mocowanie do szyby, klej przewodzący ma przewodzić prąd. Co do lutowania mam mieszane uczucia - przy kolejnej usterce trzeba będzie ciąć kabel albo lutować na szybie a ona może tego nie zdzierżyć. Weźmie i pęknie nawet jej będziesz mówił żeby nie pękała.
  • #5 21552290
    gadek80
    Poziom 31  
    Klej w takim razie na pewno, czy dodatkowy klej niekoniecznie, bo nie wymagam od rozwiązania, aby to na pewno była ta blaszka. Przecież mogę przykleić zwykły kabel który będzie gdzieś obok zamocowany, samo miejsce klejone nie wędzie wtedy wymagało silnego trzymania jak w przypadku blaszki.
  • #6 21552302
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1047
    Ten klej przewodzący nie ma właściwości konstrukcyjnych i jest go niewiele w opakowaniu.
    Dlatego lepiej go zabezpieczyć innym właściwym klejem.
  • #7 21552417
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 940
    Ja bym zaczął od wizyty w warsztacie naprawiającym szyby, oni mogą znać i stosować różne myki. Spróbować warto, to nic nie kosztuje. Ja od lat samowystarczalny a to, pomijając umiejętności, kosztuje (np. kolejne narzędzia), ostatnio skorzystałem z usług specjalizowanego warsztatu i szok, jak mi tanio temat załatwili.
  • #8 21559090
    gadek80
    Poziom 31  
    Ostatecznie tak to zrobiłem. Zobaczymy jaka będzie żywotność.
    Zamiast konektora do szyby, do blachy okna przykleiłem podwójny kabel klejem dwuskładnikowym tak aby od razu końcówka kabla była przy szybie. Wcześniej już końcówkę mocno zaprawiłem cyną a kiedy klej wysechł podgrzałem cynę i się stosunkowo dobrze przylutowała.

Zbliżenie na przewód przymocowany do metalowej części okna samochodowego tuż przy szybie, zabezpieczony klejem dwuskładnikowym i taśmą izolacyjną.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem oderwanej blaszek doprowadzającej kabel do ścieżek podgrzewania szyby samochodowej. Zalecane jest unikanie lutowania bezpośrednio na szkle ze względu na ryzyko pęknięcia szyby. Proponowane rozwiązania obejmują przylutowanie przewodu do konektora, a blaszkę do szyby przyklejenie za pomocą żywicy lub kleju dwuskładnikowego, który zapewnia trwałe mocowanie. Klej przewodzący stosuje się do zapewnienia ciągłości elektrycznej, jednak nie ma on właściwości mechanicznych, dlatego powinien być zabezpieczony dodatkowym klejem konstrukcyjnym. Wskazano również możliwość przyklejenia podwójnego kabla do blachy okna, z końcówką cynowaną i podgrzaną dla lepszego połączenia, a następnie zabezpieczenie całości klejem dwuskładnikowym. Alternatywnie sugerowano konsultację z warsztatem specjalizującym się w naprawie szyb samochodowych, który może dysponować odpowiednimi metodami i materiałami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA