logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon AVR 255 – cichy, zniekształcony dźwięk z wejść cyfrowych, analog OK

bananosky960 18 Maj 2025 17:38 327 26
REKLAMA
  • #1 21552913
    bananosky960
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z amplitunerem Harman Kardon AVR 255, gra bardzo cicho (na maksymalnej głośności coś tam słychać) i pozbawiony jest jakiegokolwiek brzmienia, dźwięk jest piskliwy, bez basu, bez życia. Jak puszczę dźwięk wejściem analogowym i wyłączę kontrolę tonów, to zaczyna grać tak, jak powinien. Z wejść cyfrowych nie ma mowy o poprawnej pracy. Co już zrobiłem: wymieniłem DSP CS497004, DACa CS42528 oraz NJW1197C oraz zaktualizowałem oprogramowanie, niestety nie przyniosło to rezultatów i już nie wiem, co może być przyczyną. Nie posiadam oscyloskopu, proszę o pomoc, czego mógłbym się chwycić, napięcia również okej.

Dodano po 2 [minuty]:

A tutaj schemat do tego potwora.
    Załączniki:
    • harman_kardon_avr-255-230l.pdf (19.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21552920
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5475
    bananosky960 napisał:
    z wejść cyfrowych nie ma mowy o poprawnej pracy.

A jaki sprzęt i jaki materiał jest źródłem wejściowym?
  • #3 21552924
    bananosky960
    Poziom 2  
    TV kablem optycznym, ogólnie jak w grę zaczyna wchodzić cyfrowka, to dźwięk pada, tylko analog bez ulepszaczy chodzi normalnie.
  • #4 21552934
    KOCUREK1970
    @bananosky960
    To nic z tym nie zrobisz, a jeszcze nędza jako TV.

W TV port optyczny nie ma sterowania mocą audio, a jako TV, to ma być ładny obraz, a nie dźwięk w pudełku grubości zeszytu.
  • #5 21552936
    bananosky960
    Poziom 2  
    Ehh, przecież napisałem, że z analoga też sprawdzałem i działa, ale jak jest wyłączona kontrola tonów... Czekam na jakieś merytoryczne odpowiedzi.
  • #6 21553115
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    To musi być potwierdzone z drugim urządzeniem lub inny wzmacniacz z TV. Będzie szybciej niż wymiana całego po kawałku.
  • #7 21553126
    bananosky960
    Poziom 2  
    Wszystko, co wchodzi cyfrowo i idzie przez procesor DSP, nie działa po prostu, czysty analog bez ulepszaczy działa normalnie. Nie szukajcie winy w źródle czy co tam jest do niego podłączone, bo pod ten TV było dużo wzmacniaczy używanych, testowanych 😉. Coś w sekcji cyfrowej nie działa, nie wiem co. Wymieniłem 3 główne chipy odpowiedzialne za dźwięk, nie wiem, czego dalej się chwytać, dlatego pytam tutaj. Może ktoś to ogarnia i wie, co może powodować takie objawy. Jestem samoukiem i dużo biorę na chłopski rozum, logikę i próbuję to rozpracować, ale no niektórych rzeczy bez wiedzy no nie da się 😅
  • REKLAMA
  • #8 21553149
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    To inaczej. Do wzmacniacza należy podłączyć coś innego i zobaczyć, czy dalej jest problem.
  • #9 21553150
    bananosky960
    Poziom 2  
    Jest problem, bo do analoga był podłączony telefon z włączoną kontrolą tonów. Jest kaszana, bez kontroli jest git. Jaki układ odpowiada za kontrolę tonów?

Dodano po 5 [minuty]:

Na optyku jest kaszana, na HDMI - dekoder też kaszana, obraz na HDMI jest, klawisze chodzą, nic się nie zawiesza. Coś powoduje te zniekształcenia, ale nie wiem co. Sprawdzane na każdym kanale, jak coś, także problem jest w przedwzmacniaczu, gdzie od sekcji cyfrowej, ale nie wiem, co odpowiada za realizację tego dźwięku oprócz tych układów, które wymieniłem na nowe.
  • #10 21553166
    KOCUREK1970
    @bananosky960
    Co chcesz jeszcze wycisnąć z 10-letniego ampli, gdzie dekada w sekcjach cyfrowych to przepaść.

Może trzeba szukać nowszego firmware i uwolnić tuner, a może czas zmienić amplituner na współczesną jednostkę.

Tu zdalnie, nie ma wróżek.
  • #11 21553171
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Najpierw zasilanie. Może kondensator spuchł.
  • #12 21553184
    bananosky960
    Poziom 2  
    Kondki okej, te SMD ciężko powiedzieć, zwarć nie widać, nic się nadmiernie nie grzeje, podejrzewam jakiś układ scalony, tylko nie za bardzo umiem w schematy i nie wiem, co tam po drodze odpowiada za wszystkie kanały, bo każdy tak samo się zachowuje.
  • #14 21554829
    bananosky960
    Poziom 2  
    Właśnie aż tak dobrze nie ogarniam jeszcze cyfrówki (nie chciałbym czegoś upalić czasami), ale przysiądę w weekend i będę szukał, z małą pomocą IA może coś się uda zdziałać (polecam, mega pomaga w nakierowaniu na ewentualny uszkodzony komponent) 😃
  • REKLAMA
  • #15 21556682
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Ocena: 127
    KOCUREK1970 napisał:
    @bananosky960
    Co chcesz jeszcze wycisnąć z 10-letniego ampli, gdzie dekada w sekcjach cyfrowych to przepaść.

Może trzeba szukać nowszego firmware i uwolnić tuner, a może czas zmienić amplituner na współczesną jednostkę.

Tu zdalnie, nie ma wróżek.

Kolego, ten dział chyba nie dla ciebie, jeśli ty takie bzdury wypisujesz, że 10-letni sprzęt nadaje się tylko do utylizacji. Do utylizacji to nadają się właśnie nowe sprzęty, które wytrzymają 1/3 max tego starszego, który po poprawce zazwyczaj ciągnie kolejne 10 lat.

@bananosky960
    Napisz może które układy wymieniałeś i czy ruszałeś jeszcze coś innego? Problem jest pewnie na przetwarzaniu C/A lub w obróbce w okolicach DSP lub nim samym. Jak napiszesz co zmieniałeś to zerknę w schemat. Tony są zmieniane najczęściej w układzie, który ogarnia wszystkie analogi, a le mówię tu od regulacji bassów i trebli, a nie efektach audio. Nie wykluczam że w tym może być inaczej to realizowane... ale to mało ważne.
  • #16 21556751
    KOCUREK1970
    Elektromonterek napisał:
    Kolego, ten dział chyba nie dla ciebie, jeśli ty takie bzdury wypisujesz, że 10-letni sprzęt nadaje się tylko do utylizacji.

10-letni sprzęt cacy, ale sam sugerujesz jego jakieś naprawy 🤣
    Skoro jest cacy, to z czego problem?

Może jest nowe oprogramowanie do amplitunera, może amplituner trzeba zresetować, możliwości jest wiele, ja za Autora tego nie zrobię.
  • #17 21556786
    bananosky960
    Poziom 2  
    Autor już to robił i nie przyniosło to żadnych rezultatów, mierzyłem dzisiaj wszystkie napięcia na DSP (CS 497004CQZ) i na nóżce 99 układu nie było napięcia 3,3 V, było jakieś dziwne 100 mV, łączy się ten pin z rezystorem R800 3,3 kΩ, przed nim było napięcie 3,3 V, więc na sztukę zwarłem go, żeby było te 3,3 V i efekt teraz jest taki, że nic nie gra 😂, sprawdzę, czy nie przygrzałem może kondka obok czy coś albo jest opcja, że zwarłem nóżki na DSP bagietką miernika..., i pytanko, tam powinno być te 3,3 V, tak?
  • REKLAMA
  • #18 21556799
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    KOCUREK1970 napisał:
    Elektromonterek napisał:
    Kolego, ten dział chyba nie dla ciebie, jeśli ty takie bzdury wypisujesz, że 10-letni sprzęt nadaje się tylko do utylizacji.

10-letni sprzęt cacy, ale sam sugerujesz jego jakieś naprawy 🤣
    Skoro jest cacy, to z czego problem?

Może jest nowe oprogramowanie do amplitunera, może amplituner trzeba zresetować, możliwości jest wiele, ja za Autora tego nie zrobię.

Gdzie jest mod? Wypisujesz tutaj same jakieś kocopoły niezwiązane z tematem. Nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to zachowaj to dla siebie. Nie masz pojęcia o naprawie sprzętu, to się nie udzielaj, bo rady w stylu wywal sprzęt bo stary, to nie rady, tylko przejaw ignorancji. Autor przekazał wystarczającą ilość informacji, ale jak ktoś uważa, że do 10 letniego sprzętu trzeba nagle wrzucić aktualizację (pomijam już to, że od 6 pewnie nie było tych aktualizacji) lub zrobić reset aby "zrobić" to ewidentnie wskazuje, że się zgubiłeś na forum.

bananosky960 napisał:
    Autor juz to robił i nie przyniosło to żadnych rezultatów, mierzyłem dzisiaj wszystkie napiecia na dsp (cs 497004cqz) i na nóżce 99 układu nie było na pięcia 3.3v było jakieś dziwne 100mv, łączy się ten pin z rezystorem r800 3.3ki przed nim było napiecie 3.3v więc na sztukę zwarłem go zeby było te 3.3v i efekt teraz jest taki że nic nie gra😂, sprawdzę czy nie przygrzalem może kondka obok czy coś albo jest opcja ze zwarłem nozki na dsp bagietką miernika.., i pytanko, tam powinno być te 3.3v tak?

Na pinie 99 nie powinno być 3,3V. To sygnał zegara, więc do pomiaru oscyloskopem. Ale jak przypadkowo zwarłeś do nogi 98, to tutaj raczej poszło, bo to zasilanie 1,8V. Lutowanie jak wygląda? Bo przyznam szczerze, że mam wątpliwości czy jest to tak zrobione jak powinno być, szczególnie że nie siedzisz w tego typu rzeczach. Wiele serwisów robi zwarcia w wielu miejscach przy tego typu lutowaniu.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #19 21556816
    KOCUREK1970
    @Elektromonterek
    Skoro kolega innym coś zarzuca, a sam chce być taki pomocny, to dlaczego nie znajdziesz serwisówki dla autora lub, jeżeli ją masz, jej nie udostępnisz na forum?

Co znaczy tekst, że zerkniesz w schemat?
    Jakich konkretnych odpowiedzi tu udzieliłeś oprócz „sprawdź to, sprawdź tamto”?
    Masz schemat, masz serwisówkę – wstaw ją na forum, wtedy napisz autorowi, które ścieżki według tego schematu pomierzyć, porównać z zalecanymi wartościami ze schematu i wtedy można szukać ewentualnie miejsca problemu.

To może być wina również zasilania, to może być wina głównego procesora i Bóg wie czego jeszcze.
    Jaki efekt przyniesie skakanie z punktu do punktu szukając potencjalnego uszkodzenia?
    Schemat, miernik, oscyloskop czy co tam potrzeba i jedziesz z całymi ścieżkami do pomiaru.
    Wtedy ma to sens.

Czy naprawa własnoręczna tak starego sprzętu, bez umiejętności, wiedzy, ma sens, to już każdy ocenia indywidualnie.
    Jeżeli stary sprzęt jest tak cenny dla autora, ja na jego miejscu oddałbym to do serwisu.

Można próbować coś samodzielnie naprawić, a i owszem, ale jest dużo jeśli...

Dla mnie temat wyczerpany.
  • #20 21556830
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    KOCUREK1970 napisał:
    @Elektromonterek
    Skoro kolega innym coś zarzuca, a sam chce być taki pomocny, to dlaczego nie znajdziesz serwisówki dla autora lub, jeżeli ją masz, jej nie udostępnisz na forum?

Co znaczy tekst, że zerkniesz w schemat?
    Jakich konkretnych odpowiedzi tu udzieliłeś oprócz „sprawdź to, sprawdź tamto”?
    Masz schemat, masz serwisówkę – wstaw ją na forum, wtedy napisz autorowi, które ścieżki według tego schematu pomierzyć, porównać z zalecanymi wartościami ze schematu i wtedy można szukać ewentualnie miejsca problemu.

To może być wina również zasilania, to może być wina głównego procesora i Bóg wie czego jeszcze.
    Jaki efekt przyniesie skakanie z punktu do punktu szukając potencjalnego uszkodzenia?
    Schemat, miernik, oscyloskop czy co tam potrzeba i jedziesz z całymi ścieżkami do pomiaru.
    Wtedy ma to sens.

Autor nie pisał wcześniej co wymienił, więc po co mam sprawdzać w serwisówce zanim o tym napisze? Wróżyć z fusów nie mam zamiaru i pokazywać 60 miejsc gdzie może coś jest nie tak. 2, serwisówka ogólnie dostępna w kilku miejscach, co mam robić za wyszukiwarkę google? Ty byłeś tu pierwszy i o optyku zacząłeś tyradę.
    3 Jeśli zaczynasz serwis od pomiaru ścieżek, to zmień branżę.
    4 Nie, jeśli gra, obecnie forma przeszła, bo już nie gra, to nie jest to wina głównego procesora. Zasilanie dsp zostało podane. Kwestia zmierzenia innych np 1,8V, co się robi właśnie na początku, a nie wymienia układy.
    Autor na dodatek wysadził sobie pewnie dsp bo zaczął mieszać kolejny raz zanim ktoś coś doradził, więc cały plan i tak już poszedł z dymem.

Najpierw się zbiera informacje, a potem nakierowuje. Teraz jest z powrotem do przywrócenia to jak było. Inaczej nie ma to sensu, bo obecnie mamy już 2 usterki, nie jedną.
  • #21 21556832
    bananosky960
    Poziom 2  
    Emm, do góry podesłałem serwisówkę xd i nie chodzi tu o to, że sprzęt jest dla mnie jakiś bardzo cenny, po prostu próbuję się na nim uczyć, żeby umieć robić takie rzeczy. Chodzi tu głównie o naukę, doświadczenie i takie tam. Po to chyba jest to forum, żeby rozwiązywać problemy/pomagać, a nie cwaniakować. Nie masz nic, co mogłoby pomóc, to nie pisz i tyle. A jak nie uda się naprawić, to trudno, jak uda, to super. Może ktoś będzie miał podobny problem, trafi tutaj i będzie mu łatwiej, proste. Jakbym chciał dać komuś do zrobienia, to bym dał, zapłaciłbym równowartość sprzętu i nie byłoby tutaj tego tematu.
  • #22 21556838
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Wrzuć kilka fotek lutowania. I to dsp raczej do podmiany na to co było. Jak wróci dźwięk to wtedy można dumać dalej. Skoro po zwarciu 3,3V ucichł to raczej nie ma tu nic innego do kombinowania.
  • #23 21556885
    KOCUREK1970
    bananosky960 napisał:
    Emm do góry podesłałem serwisówke xd iii

Nie pobieram plików PDF z publicznych miejsc.
    bananosky960 napisał:
    cwaniakować, nie masz nic co mogło by pomóc to nie pisz i tyle, a jak nie uda się naprawić to trudno jak uda to super

Zgadzam się z kolegą całkowicie, szkoda tylko, że opisałeś to dopiero teraz. Gdybyś napisał to na samym początku, faktycznie poszedłbym dalej, nie udzielając się w tym temacie.
    A powód jest prosty: jedni milczą, a inni udzielają się w temacie, szkodząc jeszcze bardziej, a potem, jak kończą się koncepcje, to milczą. I tym sposobem autor zostaje z ręką w nocniku.
    Ja staram się do tego ręki nie przykładać.
    Znacząca większość tematów tutaj podobnej kategorii kończy się dokładnie niczym: skończyły się pomysły, ktoś doradzając jeszcze bardziej zaszkodził, to lepiej później milczeć.
    bananosky960 napisał:
    ktoś będzie miał podobny problem trafi tutaj i będzie mu łatwiej proste.

Kolega krótko na forum.
    Nie ma dwóch identycznych problemów.
    Nikt nie będzie czytał czyjegoś problemu, tylko albo podepnie się ze swoim problemem pod ten temat, albo założy swój nowy temat.
    bananosky960 napisał:
    Jakbym chciał dac komuś do zrobienia to był dał, zapłaciłbym równowartość sprzętu i nie było by tutaj tego tematu.

I może miałbyś sprzęt działający.

Jeżeli ktoś chce się czegoś nauczyć, popieram.
    Jeżeli ktoś chce psuć swój sprzęt dla tej nauki, mnie nic do tego.
    Każdemu przyświeca, jak widać, inny cel.
    Ale to moja ocena.
    Tyle celem wyjaśnień.
    Trzymam kciuki, powodzenia.
  • #24 21556886
    bananosky960
    Poziom 2  
    Przywróciłem wszystko tak, jak było, dźwięk wrócił, cichy, piskliwy, ale jest, zauważyłem, że na centralnym kanale dźwięk jest okej i przez cyfrowe, i analogowe wejścia.

Dodano po 13 [minuty]:

>>21556885 Dzięki za zrozumienie, powiem tak: nie jeden sprzęt się zepsuł i nie jeden naprawił, i z każdym takim doświadczeniem coraz więcej ogarniam i rozumiem, jak działa. Czasami muszą być ofiary, żeby następne udało się uratować😃
  • #25 21556921
    KOCUREK1970
    @bananosky960
    Trzymam kciuki.

Ale jeśli nie udałoby się naprawić, a tor analogowy wróci 😎, może jakimś rozwiązaniem będzie zakup konwertera FiiO D3 – tym sposobem cały tor cyfrowy, jego dekodowanie, byłoby przerzucone poza amplituner. A na amplituner wszedłbyś sobie już analogowo.
    Jest też FiiO D7 i on w odróżnieniu od D3 dekoduje 5.1.
    Na inne kodeki nie ma co liczyć, ale zawsze coś.
  • #26 21557229
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    bananosky960 napisał:
    Przywróciłem wszystko tak jak było, dźwięk wrocił, cichy piskliwy ale jest, zauważyłem że na centralnym kanale dźwięk jest okej i przez cyfrowe i analogowe wejscia

No to mamy tutaj dziwną sytuację, bo centralny do grania potrzebuje sprawnej cyfrówki. Na efektach też gra?
    Obadaj wyjścia CS42528 czy wypuszcza na inne kanały w taki sam sposób. Możesz to robić zwykłymi słuchawkami - zawsze coś tam słychać i oczywiście najlepiej na efekcie w stylu all ch stereo, extended itp.
    Sprawdź czy jest ciągłość zasilań przy wszystkich Dac - 7V i + 7V.
    Laminat w tych harmanach nie należy do topu. Zależy do czego jest łatwiejszy dostęp żeby mierzyć. Oczywiście dsp ma 3,3v oraz 1,8V, a cs 5V? Tylko jako potwierdzenie, żeby mieć to odhaczone.
    Harman Kardon AVR 255 – cichy, zniekształcony dźwięk z wejść cyfrowych, analog OKIMG_202505...184939.jpg (335.63 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Harman Kardon AVR 255 – cichy, zniekształcony dźwięk z wejść cyfrowych, analog OKIMG_202505...183838.jpg (208.45 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 21557318
    bananosky960
    Poziom 2  
    Dzięki za wskazówki, będę patrzył, chociaż mierzyłem te napięcia i na każdym jest te 7 V i w ogóle na DSP również 1,8 V, 3,3 V. Dobry pomysł z tymi słuchawkami, obadam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Amplituner Harman Kardon AVR 255 ma problem z odtwarzaniem dźwięku z wejść cyfrowych – dźwięk jest bardzo cichy, piskliwy, pozbawiony basu i życia, natomiast wejście analogowe działa poprawnie po wyłączeniu kontroli tonów. Wymieniono kluczowe układy: DSP CS497004, DAC CS42528 oraz NJW1197C, a także zaktualizowano oprogramowanie, jednak problem pozostał. Pomiar napięć wykazał prawidłowe wartości zasilania (7 V, 3,3 V, 1,8 V), choć na pinie 99 DSP nie powinno być 3,3 V, a sygnał zegara. Próby zwarcia rezystora R800 spowodowały całkowity brak dźwięku, co sugeruje uszkodzenie DSP lub błędy w lutowaniu. Centralny kanał działa poprawnie zarówno na wejściach cyfrowych, jak i analogowych. Zalecane jest testowanie amplitunera z innym źródłem cyfrowym oraz sprawdzenie wyjść DAC na poszczególnych kanałach. Proponowano także użycie zewnętrznego konwertera cyfrowo-analogowego (np. FiiO D3 lub D7) w celu ominięcia uszkodzonej sekcji cyfrowej amplitunera. Dyskusja podkreśla konieczność posiadania oscyloskopu i serwisówki do dokładnej diagnostyki, a także wskazuje na ryzyko dalszych uszkodzeń przy nieumiejętnych próbach naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA