logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon AVR255 - Harman Kardon AVR255 - nie można zmienić trybu DSP

ALTON 24 Sie 2017 11:28 2421 6
REKLAMA
  • #1 16660517
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Witam. Być może ktoś już przerabiał taki problem. Mam amplituner Harman Kardon AVR255. Sprzęt technicznie (pod względem elektroniki) zdaje się być w pełni sprawny jednak mimo wszystko ma przypadłość, która objawia się brakiem możliwości wybrania trybu DSP - gra tylko w logic 7. Na wyświetlaczu z kolei migają kanały L i R.. całość zachowuje się tak, jakby oprogramowanie było czymś zablokowane. Można zmieniać wejścia, regulować głośnością zarówno z panelu jak i z pilota ale po naciśnięciu przycisku AVR, Audio Effects, Surround mode itd na panelu i na pilocie nie ma żadnej reakcji. Same switche z kolei reagują po wsadzeniu wtyku do gniazda słuchawkowego (można zmienić z trybu DS na bypass), strzałki kierunkowe działają w trybie tunera (wyboru stacji, strojenia). Podobno usterka powstała po długim leżakowaniu sprzętu.. wszystkie taśmy, styki, złącza zostały już odświeżone.

Do głowy przychodzi mi tylko wyjaśnienie w postaci jakiegoś błędu w sofcie.. ale zanim zacznę załatwiać starego kompa z RS232 wolę się upewnić.
  • REKLAMA
  • #2 16660537
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Serwisówkę prześledziłeś , nie ma tam jakiegoś trybu serwisowego ?
  • REKLAMA
  • #3 16660554
    ALTON
    Poziom 38  
    Prześledziłem. Nie ma wzmianki o trybie serwisowym. Niemniej przykładowo chcąc sprawdzić wersję softu nie jestem w stanie z powodu braku reakcji przycisku AVR który jest niezbędny do tej operacji. Technicznie jest sprawny i połączenia od switcha do proca również są sprawne.
  • REKLAMA
  • #4 16660566
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Przelutuj procka, pamięci, wygrzej cyfrówkę.
  • REKLAMA
  • #5 16660575
    ALTON
    Poziom 38  
    To już zrobiłem przed założeniem tematu. Żadnej poprawy.
  • #6 16663960
    ALTON
    Poziom 38  
    Problem został rozwiązany. Okazało się, że na płycie czołowej od strony ścieżek znajduje się osad, który najwidoczniej blokował szynę danych powodując mikro zwarcia. Po wymyciu izpropanolem wszystko działa jak powinno.
  • #7 18771803
    Rubik...
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam
    Możesz napisać gdzie dokładnie szukać rozwiązania?
    Mam ten sam problem.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Harman Kardon AVR255, który nie pozwala na zmianę trybu DSP, działając jedynie w trybie Logic 7. Mimo że sprzęt wydaje się technicznie sprawny, nie reaguje na przyciski do zmiany trybów dźwięku. Po sprawdzeniu połączeń i braku reakcji na przycisk AVR, użytkownik podejrzewał problem z oprogramowaniem. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez usunięcie osadu z płyty czołowej, który blokował szynę danych, co powodowało mikro zwarcia. Po oczyszczeniu sprzęt działa poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA