Od kilku dni próbuję rozgryźć problem z sondą lambda w mojej Vectrze B (1997, 1.8 benzyna). Zastałem wtyczkę, w której przewody A i C były pozbawione izolacji i zwarte. Mimo to komputer nie pokazywał błędu.
Z forum zdobyłem schemat:
* przewód A powinien iść do pinu 48 ECU,
* przewód C – do przekaźnika K43.
Ze względu na zły stan wiązki, przewód A poprowadziłem nową trasą. C zostawiłem, jak było. Po poprawnym podłączeniu (bez zwarcia), zapala się check engine. Błąd: P0135 – Sensor Heizkreis Spannung hoch - za wysokie napięcie w obwodzie grzałki sondy.
Co sprawdziłem:
* Między C a masą (z klemy akumulatora): 12–14 V.
* Między A a masą (z klemy akumulatora): 5 V.
* Opór grzałki sondy (między pinami A i C): 4,2 Ω.
* Jeśli zamienię A z C, błąd znika.
Moje pytania:
1. Czy A to powinna być masa sterowana przez ECU?
2. Czy przekaźnik K43 powinien podawać masę na C, a nie plus?
3. Czy możliwe, że na obu przewodach jest napięcie, a błąd wynika z uszkodzonej sondy?
Załączam wszystkie schematy związane z tym tematem.
AI: Czy sonda lambda, którą masz zamontowaną, to oryginał czy zamiennik? Jeśli zamiennik, to jaki producent/model i ile przewodów posiada?
Oryginał, 4
AI: Po zamianie przewodów A z C i zniknięciu błędu – czy silnik pracuje normalnie, a sonda lambda generuje prawidłowe sygnały (np. sprawdzałeś oscyloskopem lub testerem OBD parametry pracy sondy)?
Nie pracuje normalnie. Prawdopodobnie wysokie spalanie. Nie powinno się przecież podłączać przewodów na oślep?
Z forum zdobyłem schemat:
* przewód A powinien iść do pinu 48 ECU,
* przewód C – do przekaźnika K43.
Ze względu na zły stan wiązki, przewód A poprowadziłem nową trasą. C zostawiłem, jak było. Po poprawnym podłączeniu (bez zwarcia), zapala się check engine. Błąd: P0135 – Sensor Heizkreis Spannung hoch - za wysokie napięcie w obwodzie grzałki sondy.
Co sprawdziłem:
* Między C a masą (z klemy akumulatora): 12–14 V.
* Między A a masą (z klemy akumulatora): 5 V.
* Opór grzałki sondy (między pinami A i C): 4,2 Ω.
* Jeśli zamienię A z C, błąd znika.
Moje pytania:
1. Czy A to powinna być masa sterowana przez ECU?
2. Czy przekaźnik K43 powinien podawać masę na C, a nie plus?
3. Czy możliwe, że na obu przewodach jest napięcie, a błąd wynika z uszkodzonej sondy?
Załączam wszystkie schematy związane z tym tematem.
AI: Czy sonda lambda, którą masz zamontowaną, to oryginał czy zamiennik? Jeśli zamiennik, to jaki producent/model i ile przewodów posiada?
Oryginał, 4
AI: Po zamianie przewodów A z C i zniknięciu błędu – czy silnik pracuje normalnie, a sonda lambda generuje prawidłowe sygnały (np. sprawdzałeś oscyloskopem lub testerem OBD parametry pracy sondy)?
Nie pracuje normalnie. Prawdopodobnie wysokie spalanie. Nie powinno się przecież podłączać przewodów na oślep?