logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra B 2000 1.8 X18Xe1 - błąd P0505, wysokie obroty, szarpanie, lampka silnika

dobrywoz 27 Sty 2017 15:10 3885 1
REKLAMA
  • #1 16232393
    dobrywoz
    Poziom 1  
    Witam panowie. Mam problem z moją Vectra B - 2000r, 1,8, silnik X18Xe1. Przeszukałem już wszystkie fora i nie znalazłam odpowiedzi, więc postanowiłem sam opisać problem.
    Auto ma za wysokie obroty, przy przyśpieszaniu szarpie, dodatkowo wraz z pojawiającym się błędem P0505 - Regulacja obrotów biegu jałowego - napięcie za wysokie - zapala się lampka silnika. Po wykasowaniu błędu powraca po 10 sekundach.
    Wcześniej dodatkowo auto gasło i pojawiał się błąd P0100 - za niskie napięcie z przepływomierza powietrza - po naprawach błąd zniknął, auto nie gaśnie. Dalej jednak jest problem. To co zostało juz sprawdzone/naprawione to:
    *przepustnica wyczyszczona - nie pomogło, założona inna - bez zmian,
    *sterownik zregenerowany, dzień po wymianie błąd wykasowałem i akumulator odłączyłem na noc,
    *wszystkie wężyki, kabelki, świece, bezpieczniki - sprawdzone,
    *czujnik temperatury w porządku,
    *probówką sprawdzony przepływ prądu.
    Elektromechanik nie podjął wyzwania, stwierdzając, że np. w którymś z czujników może być mniejsze napięcie. Co może być przyczyną pojawiającego się błędu? Co polecacie w pierwszej kolejności sprawdzić

Dodano po 8 [minuty]:

może ktos posiada parametry, jakie powinien osiągać ten silnik?
  • REKLAMA
  • #2 17292174
    djnovi
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Sprawdź głową wiązke idącą do silnika jest ona po lewej stronie i wchodzi w podszywanie to jest ich bolączka izolacja na przewodach sie wykrusza
REKLAMA