logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai i30 2022 nie odpala po stłuczce – lokalizacja bezpiecznika zespolonego

krzychuszlachta 19 Maj 2025 21:40 612 12
REKLAMA
  • #1 21554185
    krzychuszlachta
    Poziom 4  
    Witam, mam problem z autem po stłuczce Hyundai i30 2022.
    Auto ma zapłon, ale nie chce odpalić, nie zakręci nawet silnikiem, poduszki są całe.
    Od czego zacząć? Wyczytałem, że problemem może być bezpiecznik zespolony, tylko nie wiem, gdzie mogę go znaleźć?
  • REKLAMA
  • #2 21555553
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    krzychuszlachta napisał:
    Wyczytałem, że problemem może być bezpiecznik zespolony
    Dobrze kolego wyczytałeś trochę dziwne tylko że poduszki ci nie wystrzeliły a on ci zablokował pojazd być może że siła tego puknięcia nie była na tyle duża i nie było konieczności ich odpalenia cóż bez kompa się nie obejdzie musisz dość dokładnie sprawdzić system SRS tzn system bezpieczeństwa jeżeli tego błędu nie da się wykasować to do wymiany lub ewentualnej naprawy pędzie ten sterownik [ moduł poduszek ] to ustrojstwo monitoruje każdy wstrząs i jest szansa na przywrócenie
    go do życia .
  • REKLAMA
  • #3 21555865
    krzychuszlachta
    Poziom 4  
    Też bym zaczął od SRS, ale nie widziałem sensu, bo jak mogą go poduszki blokować, które są całe, nawet pas nie strzelił. Na komputerze, ale nie serwisówce, tylko zwykłym Delphi, nic konkretnego nie pokazuje. Orientujesz się, czy ta klema jest pirotechniczna, bo na Allegro wystawiają jako pirotechniczna, ale ja tam żadnego ładunku wystrzelonego nie widzę u siebie lub na klemie minusowej sensor assy battery.

Dodano po 1 [minucie]:

Wiązka przewodów samochodowych z różnymi złączami i izolacją, leżąca na jasnym podłożu.
    Bateria samochodowa z czujnikiem Hyundai MOBIS, model 37180-G4600, z etykietą informacyjną i metalową klemą.
  • REKLAMA
  • #4 21556066
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2066
    Na klemie dodatniej masz bezpieczniki, zacznij od sprawdzenia tych bezpieczników. Nie spotkałem się z klemą pirotechniczną w Kia\Hyundai. Na klemie minusowej masz czujnik akumulatora. Próbowałeś mostkować przekaźnik rozrusznika?
  • #5 21556070
    krzychuszlachta
    Poziom 4  
    Wszystkie bezpieczniki już przeleciałem, ten na akumulatorze też. Co do klemy pirotechnicznej, tak właśnie myślałem, że nie ma.
    Po zmostkowaniu przekaźnika rozrusznika słychać tylko cyknięcie i nic więcej.
  • #6 21556071
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 508
    Oddaj chłopie auto w ręce ogarniętego mechanika...elektryka. 3 letnie auto, Ty dziadujesz???
  • REKLAMA
  • #7 21556074
    krzychuszlachta
    Poziom 4  
    Kolego, nie pytałem się o porady odnośnie znalezienia dobrego elektryka. Myślę, że to forum jest właśnie po to, że ktoś już może miał taki sam problem i wie, jak go rozwiązać. Jeszcze parę dni się pobawię i w ostateczności oddam w dobre ręce.
  • #8 21556090
    olekt2002
    Poziom 32  
    Powodzenia.. wobec tego.
  • #9 21556229
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Jak słychać stuknięcie, to sprawdź, czy masz napięcie na grubym przewodzie do rozrusznika, żarówką nie miernikiem, sprawdź masę silnika, sprawdź czy w momencie stuknięcia pojawia się napięcie przy rozruszniku na przewodzie sterującym.
  • #10 21556235
    olekt2002
    Poziom 32  
    ladamaniac napisał:
    Jak słychać stuknięcie, to sprawdź, czy masz napięcie na grubym przewodzie do rozrusznika, żarówką nie miernikiem, sprawdź masę silnika, sprawdź czy w momencie stuknięcia pojawia się napięcie przy rozruszniku na przewodzie sterującym.

a jak głuchy? Nie kompromituj się Kolego.

Dodano po 5 [minuty]:

ladamaniac napisał:

Jeszcze raz...w 3 letnim aucie??? Masa silnika?....
  • #11 21556377
    ladamaniac
    Poziom 40  
    olekt2002 napisał:
    ladamaniac napisał:

a jak głuchy? Nie kompromituj się Kolego.

Dodano po 5 [minuty]:

ladamaniac napisał:

Jeszcze raz...w 3 letnim aucie??? Masa silnika?....

Po pierwsze nie wiemy jaka to była „stłuczka”, to, że poduszki nie odpaliły to jeszcze nic nie znaczy. Po drugie może auto było u blacharza, robiłem auto po blacharzu, gdzie intensywność świecenia prawego światła mijania zależało od ustawienia pokrętła nawiewu. Po trzecie nie wiemy czy to pierwsza stłuczka tego auta. Nie wiemy czy coś nie uderzyło w rozrusznik i odkleiło magnesy.
    Zaproponuj coś niekompromitującego.
  • #12 21556521
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 534
    ladamaniac napisał:
    Zaproponuj coś niekompromitującego.
    No właśnie . Gościu pyta a tu zaraz zgrzyty . Pytanie do autora bo
    krzychuszlachta napisał:
    że ktoś już może miał taki sam problem i wie, jak go rozwiązać
    No nie bardzo , tym bardziej że
    krzychuszlachta napisał:
    Po zmostkowaniu przekaźnika rozrusznika słychać tylko cyknięcie i nic więcej
    no to rozrusznik na skruta i masz wszystko jasne .
  • #13 21556907
    olekt2002
    Poziom 32  
    ALIBABA I napisał:
    o to rozrusznik na skruta i masz wszystko jasne .

? Dla mnie nie.

Podsumowanie tematu

✨ Hyundai i30 2022 po stłuczce nie odpala – silnik nie kręci, mimo że zapłon działa, a poduszki powietrzne nie zostały wyzwolone. Podejrzenie padło na bezpiecznik zespolony umieszczony na klemie akumulatora, jednak użytkownik nie znalazł go i nie potwierdził obecności klemy pirotechnicznej. Diagnostyka komputerowa Delphi nie wykazała błędów związanych z SRS (system poduszek powietrznych). Zalecane jest sprawdzenie systemu SRS pod kątem błędów i ewentualnej wymiany sterownika poduszek powietrznych. Sugerowano także kontrolę bezpieczników na klemie dodatniej akumulatora oraz pomiar napięcia na przewodach rozrusznika i masie silnika podczas próby uruchomienia. Próba mostkowania przekaźnika rozrusznika skutkowała jedynie cyknięciem bez uruchomienia silnika. Wskazano, że brak wystrzału poduszek nie wyklucza zablokowania pojazdu przez system bezpieczeństwa. Nie wykluczono uszkodzenia rozrusznika, np. odklejenia magnesów po uderzeniu. Wskazano konieczność dokładnej diagnostyki elektrycznej i ewentualnej naprawy modułu SRS lub rozrusznika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA