logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PGE – zwiększenie mocy z 14kW do 17kW, kto wykonuje prace z harmonogramu?

tochod 21 Maj 2025 17:26 1062 11
REKLAMA
  • #1 21556093
    tochod
    Poziom 9  
    Złożyłem wniosek on-line do PGE o zwiększenie poboru mocy, z 14 kW do 17 kW. Chcę mieć zabezpieczenie przed licznikiem 32 A zamiast 25 A (na 3 fazy).
    Dostałem od PGE papiery: warunki przyłączenia, umowę, harmonogram itp. No i tam w harmonogramie jest między innymi: prace projektowe, realizacja i odbiór robót, zgłoszenie gotowości instalacji, itp.
    Myślałem, że cała akcja będzie polegała na tym, że przyjedzie ktoś z zakładu i zamieni mi zabezpieczenie przedlicznikowe z 3×25 A na 3×32 A i tyle.
    Ja po swojej stronie, za licznikiem, mam przystosowane do takiej mocy (grubość przewodów, zabezpieczenia, itp.).
    Czy te wszystkie prace w harmonogramie to ja mam wykonać? To nie jest tak, że to, co przed licznikiem, to należy do zakładu, a nie do mnie?

Harmonogram przyłączenia do sieci energetycznej PGE z danymi zamazanymi żółtą karteczką.
  • REKLAMA
  • #2 21556127
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21556276
    tochod
    Poziom 9  
    Za cienko to nie jest. 100 metrów od skrzynki mam nowy transformator. Była stara linia napowietrzna, zostało zmodernizowane ze 2 lata temu. Postawili nowy transformator i wszystko puścili pod ziemią, nawet wszystkim skrzynki powymieniali.
  • #4 21556343
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 516
    Przecie piszą, czekaj na warunki przyłączenia, niedługo powinni przysłać. Czyli jakoś pod koniec miesiąca.
  • REKLAMA
  • #5 21556435
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    tochod napisał:
    Dostałem od PGE papiery: warunki przyłączenia, umowę, harmonogram itp.
    To pokaż te warunki przyłączenia, tam będzie określona granica własności/eksploatacji/miejsce dostarczania energii.
    Bo nie zawsze granica z OSD jest na liczniku, często bywa, że część instalacji przedlicznikowej jest we władaniu zarządcy, administracji, spółdzielni, wspólnoty etc.
  • REKLAMA
  • #6 21556609
    tochod
    Poziom 9  
    Poproszę mi łopatologicznie napisać, kto i co ma robić.
    Dokument zawierający warunki przyłączenia do sieci energetycznej dla odbiorcy indywidualnego na stole.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21556890
    zbich70
    Poziom 43  
    tochod napisał:
    Poproszę mi łopatologicznie napisać, kto i co ma robić.
    OK, teraz wiadomo, że granica własności jest ZA licznikiem.
    Do ciebie należy przystosowanie instalacji odbiorczej do nowych warunków i przedłożenie oświadczenia o gotowości instalacji odbiorczej.
  • #8 21556943
    tochod
    Poziom 9  
    >>21556890 Czyli wymiana wyłącznika nadprądowego przed licznikiem na 32 A leży po stronie PGE? Bo szukając w internecie, to piszą, że to odbiorca wymienia, a "oni" przyjeżdżają, sprawdzają i plombują.
  • #9 21556949
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 516
    Wymieni PGE ale i tak za to zapłacisz
  • #10 21557029
    zbich70
    Poziom 43  
    tochod napisał:
    Czyli wymiana wyłącznika nadprądowego przed licznikiem na 32 A leży po stronie PGE? Bo szukając w internecie, to piszą, że to odbiorca wymienia, a "oni" przyjeżdżają, sprawdzają i plombują.
    A wiesz dlaczego tak się dzieje? Popatrz na punkt 6 i datę tam zamieszczoną. Może ktoś wyjątkowo cierpliwy odczeka do listopada 2026, mniej cierpliwi zrobią to własnym kosztem i staraniem.
  • #11 21557174
    tochod
    Poziom 9  
    Dobra, doczytałem umowę, jest tam paragraf 3 OBOWIĄZKI PODMIOTU PRZYŁĄCZANEGO i między innymi, że Podmiot Przyłączany zobowiązuje się do:
    "zgłoszenia do dnia przyłączenia gotowości do wykonania przyłączenia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie o wykonaniu instalacji odbiorczej zgodnie z obowiązującymi przepisami, podpisane przez wykonawcę instalacji i Podmiot Przyłączany."
    Tylko że ja po swojej stronie nic nie zmieniam. Instalacja, kable, przewody, osprzęt w skrzynce itp. mam przystosowany do większej mocy (prądu 32 A). A instalacja była robiona, jak budowałem dom, 14 lat temu. Gdzie ja teraz znajdę tego, co mi robił? Jakieś wtedy papiery do odbioru budynku/instalacji były, gdzie ja to teraz znajdę?
  • #12 21557426
    zbich70
    Poziom 43  
    tochod napisał:
    Gdzie ja teraz znajdę tego, co mi robił? Jakieś wtedy papiery do odbioru budynku/instalacji były, gdzie ja to teraz znajdę?
    Trzeba było 14 lat temu zarchiwizować kopie tych dokumentów, skoro ich nie masz, to teraz szukaj wiatru w polu.
    A tak w ogóle to przy zabezpieczeniu 3 x 25 A masz moc 17 kW
    25 x 230 x 3 = 17250

Podsumowanie tematu

✨ Wniosek o zwiększenie mocy z 14 kW do 17 kW w PGE wiąże się z koniecznością wymiany zabezpieczenia przedlicznikowego z 3×25 A na 3×32 A. Granica własności i odpowiedzialności za instalację znajduje się za licznikiem, co oznacza, że instalację odbiorczą po stronie klienta należy przystosować do nowych warunków oraz złożyć oświadczenie o gotowości instalacji. Wymiana wyłącznika nadprądowego przed licznikiem leży po stronie PGE, jednak koszty tej usługi ponosi odbiorca. Harmonogram prac obejmuje działania projektowe, realizację i odbiór robót oraz zgłoszenie gotowości instalacji, z czego część zadań wykonuje PGE, a część odbiorca. Dokumentacja potwierdzająca zgodność instalacji z wymaganiami powinna być dołączona do zgłoszenia, co może stanowić problem, jeśli nie jest dostępna. Warto zwrócić uwagę, że przy zabezpieczeniu 3×25 A moc wynosi około 17 kW (25 A × 230 V × 3 fazy = 17 250 W). Modernizacja infrastruktury zewnętrznej (np. transformator, linie) może być już wykonana, co ułatwia zwiększenie mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA