logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C3 1.4 HDi 2008 – silnik nie odpala, komunikat Antipollution Fault, brak reakcji rozrusznika

cholystomasz 21 Maj 2025 21:29 369 4
REKLAMA
  • #1 21556360
    cholystomasz
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z uruchomieniem silnika w Citroenie C3 1.4 HDi 2008 rok, a konkretnie to po przekręceniu kluczyka słychać 2 kliknięcia i nic się nie dzieje, tzn. rozrusznik nie kręci, kontrolki nie przygasają i pojawia się komunikat Antipollution Fault. Po kilku próbach zaczęła migać kontrolka akumulatora. Zmierzyłem napięcie na akumulatorze i pokazało 12,27 V. Akumulator wyjąłem, ładowałem całą noc i po włożeniu na drugi dzień pokazał 12,57 V. Ponownie próbowałem przekręcić kluczyk i tym razem nawet nie było kliknięcia. Podłączyłem też boostera rozruchowego i nic, próbowałem też na popych z bohaterem, ale też nic. Bezpieczniki wszystkie sprawdziłem, zarówno pod kierownicą, jak i pod maską, i wszystkie były dobre. Proszę o pomoc – pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21556384
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 308
    Antypolution fault to jak dobrze pamiętam zawalony DPF tylko dziwne bo c3 chyba nie miały dpf-a choć mogę się mylić.
  • REKLAMA
  • #3 21556391
    cholystomasz
    Poziom 3  
    DPF odpada,bo w tym modelu go nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 21556405
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21575714
    cholystomasz
    Poziom 3  
    Prąd do rozrusznika dochodził, a rozrusznik okazał się uszkodzony, bo po uderzeniu w korpus młotkiem zaczął kręcić, więc wymieniłem go na nowy. Teraz kręci cały czas, ale nie odpala. A co ciekawe, jak się odpięło BSI, to zaczął normalnie odpalać i pracował prawidłowo, ale przestało działać wspomaganie kierownicy, ABS i prędkościomierz z kilometrami. Po ponownym podpięciu BSI rozrusznik normalnie kręcił, ale silnik nie odpalał i wywalało bezpiecznik od ABS-u.
REKLAMA