logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WMF Presto 03.1400 – blokada po komunikacie Proszę odkamienić, brak dostępu do menu

MarekM 22 Maj 2025 21:30 741 6
REKLAMA
  • #1 21557428
    MarekM
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Panowie, uprzejmie proszę o pomoc. Posiadam na warsztacie ekspres do kawy WMF Presto 03.1400 z komunikatem na displeju "Proszę odkamienić" i ni cholery nie chce się posunąć dalej, nie daje skorzystać z wejścia w MENU, po prostu zawiesił się i cześć. Niestety nie posiadam serwisówki, nie mam kodów do resetu i jestem w ciemnej d…
    Pozostaje mi tylko liczyć, że ktoś się z tym spotkał i zechce się podzielić wiedzą, za co z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21559334
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    MarekM napisał:
    Proszę odkamienić" i ni cholery nie chce się posunąć dalej, nie daje skorzystać z wejścia w MENU, po prostu zawiesił się i cześć. Niestety nie posiadam serwisówki,
    Raczej został osiągnięty licznik przeglądu przez serwis zerknij kolego w tego Pdf-a jest to szczegółowo opisane wraz z kodami pin .
    Załączniki:
    • presto-User-Manual_PL.pdf (1.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21560403
    MarekM
    Poziom 12  
    Sęk w tym, że nie ma opcji wyjść z tego kroku i cokolwiek zczytać, wejść w tryb serwisowy ani nic. Nie pozwala wejść w MENU. Po prostu od włączenia do wyłączenia urządzenia jeden komunikat i tyle. Serwis w punkcie autoryzowanym przeszedł pół roku temu.
  • #4 21561238
    ahs
    Poziom 11  
    Sprecyzuj, co to znaczy, że nie można wejść do MENU. Nie pojawia się ten przycisk, wyświetlacz nie reaguje na dotyk, czy masz kumulację różnych komunikatów, które uniemożliwiają naciśnięcie tego przycisku?
  • REKLAMA
  • #5 21563562
    MarekM
    Poziom 12  
    Aby doprecyzować, po włączeniu urządzenia pojawia się komunikat "proszę odkamienić", naciskam puste pole, jak mówi serwisówka, i pojawia się przycisk MENU, naciskam go i... nic. Znika napis MENU i nic się nie dzieje, a dalej świeci odkamienianie. Mimo iż podłączony jest roztwór, to go nie pobiera i dalej sobie świeci. I tak godzinami bez końca (wziąłem go na przetrzymanie).
  • REKLAMA
  • #6 21563877
    ahs
    Poziom 11  
    Te objawy mogą sugerować jeden z dwóch problemów.
    1. Elektronika ekspresu się zawiesiła w dziwny sposób i bez podpięcia programu diagnostycznego raczej nic się nie zrobi.
    2. Jest uszkodzony dotyk w części wyświetlacza. Obszar wyświetlacza podzielony jest na wiele kwadratów o wielkości ok. 5 mm. Przycisk Menu zajmuje prawdopodobnie 2 kwadraty, spróbuj naciskać to pole w różnych miejscach. Jeśli to nie pomoże, można odłączyć od płyty głównej tasiemkę od dotyku i lekko przetrzeć środkiem czyszczącym do elektroniki lub alkoholem.
  • #7 21564800
    MarekM
    Poziom 12  
    Przeczyściłem wszystkie podejrzane miejsca alkoholem izopropylowym (mając na uwadze wilgoć w tego typu maszynach) i nic. Wysyłam do serwisu, bo ilość czasu poświęconego zaczyna straszyć. Niestety nie mam programu serwisowego do jednostki centralnej ani modemu do połączenia się z nią.
    Dziękuję za wszystkie sugestie i pomoc. Napiszę, jeśli serwis udostępni opis usterki.

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres do kawy WMF Presto 03.1400 wyświetla komunikat "Proszę odkamienić" i blokuje dostęp do menu serwisowego, uniemożliwiając dalszą obsługę urządzenia. Próby wejścia w menu kończą się zniknięciem napisu MENU bez reakcji ekspresu, mimo podłączenia roztworu odkamieniającego. Możliwe przyczyny to zawieszenie elektroniki lub uszkodzenie panelu dotykowego, szczególnie w obszarze przycisku MENU. Zalecane jest testowanie różnych miejsc na dotyku oraz czyszczenie taśmy łączącej panel dotykowy z płytą główną alkoholem izopropylowym. Brak dostępu do programu serwisowego i kodów resetu utrudnia samodzielną naprawę. W efekcie urządzenie zostało odesłane do autoryzowanego serwisu, gdzie może być konieczne podłączenie diagnostyki i reset licznika przeglądu serwisowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA